Πανεπιστημίου

Από τα εικονιζόμενα κτίρια ελάχιστα διασώζονται, όπως το Μέγαρο Σερπιέρη, μετέπειτα Αγροτική Τράπεζα, το διώροφο κτίριο με την προσθήκη ορόφου, στο κέντρο της φωτογραφίας.

Απέναντι από το Πανεπιστήμιο, από την Κοραή ως την Ομήρου, και ακόμη πιο μακριά ως τη Βουκουρεστίου, η παλιά όψη της λεωφόρου είχε ακόμη την θελκτική ανομοιογένεια ταπεινών και αρχοντικών κτιρίων.

Aυτή η φωτογραφία του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μεταφέρει το ρυθμό της καθημερινότητας πριν από 80 και πλέον χρόνια, όταν η πρωτεύουσα είχε αποκτήσει πλέον συγκροτημένη όψη μεγάλης πόλης στο ιστορικό της κέντρο.

Από τα εικονιζόμενα κτίρια ελάχιστα διασώζονται, όπως το Μέγαρο Σερπιέρη, μετέπειτα Αγροτική Τράπεζα, το διώροφο κτίριο με την προσθήκη ορόφου, στο κέντρο της φωτογραφίας. Στο βάθος προς το Σύνταγμα, διακρίνεται το νεόδμητο, τότε, Θέατρο Βρετάνια (έργο του αρχιτέκτονα Βασίλη Τσαγρή), στη γωνία με τη Βουκουρεστίου, όπου φαίνεται και ο όγκος της νέας πτέρυγας της «Μεγάλης Βρετανίας».

Aυτή η φωτογραφία του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μεταφέρει το ρυθμό της καθημερινότητας πριν από 80 και πλέον χρόνια, όταν η πρωτεύουσα είχε αποκτήσει πλέον συγκροτημένη όψη μεγάλης πόλης στο ιστορικό της κέντρο.

Ακριβώς πριν από το «Βρετάνια», γωνία με την οδό Αμερικής, αχνοφαίνεται το παλιό κτίριο της «Αθηναϊκής Λέσχης» (το οποίο κατεδαφίστηκε το 1968) και σε πρώτο πλάνο στη φωτογραφία μας, δεξιά, φαίνεται το μεγάλο νεοκλασικό σπίτι που στα τελευταία χρόνια της ζωής του στέγαζε τα γραφεία του ΟΣΕ (γκρεμίστηκε το 1978).

Αξίζει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας σε δύο σημεία: Στα χαμηλά σπίτια εκατέρωθεν του Μεγάρου Σερπιέρη (Αγροτική Τράπεζα). Τα κτίρια που είναι προς την Ομήρου έδωσαν λίγο μετά, προπολεμικά δηλαδή, τη θέση τους στο μέγαρο της Τραπέζης της Ελλάδος. Και τα χαμηλά κτίσματα που είναι δίπλα στο Μέγαρο Σερπιέρη, από την άλλη πλευρά, προς την Κοραή, έδωσαν τη θέση τους το 1964 στο κτίριο γραφείων και καταστημάτων με την επωνυμία Μέγαρον «Αθήναι» (εκεί υπάρχει και η γλυπτική φρίζα του Γιάννη Παππά).

Γεμάτη πληροφορίες είναι αυτή η φωτογραφία. Μας δείχνει επίσης ότι δεν είχε ακόμη ανεγερθεί το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (στους χώρους των βασιλικών στάβλων). Τα τραμ, οι κήποι της Τριλογίας, το Οφθαλμιατρείο, τα λίγα αυτοκίνητα, οι διαβάτες μάς δίνουν μια μοναδική αθηναϊκή ατμόσφαιρα φιλτραρισμένη στο αττικό φως.

 

Διαβάστε ακόμα: Μια μέρα του 1908, στη γαλήνια οδό Σταδίου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top