Outgrowth photo from Pompidou-1190

Ο Thomas Hirschhorn ονόμασε την εγκατάστασή του στο Μπομπούρ «Outgrowth», επειδή υπάρχει μια έξαρση των προβλημάτων παντού στον κόσμο.

Αυτό το installation το είχα φωτογραφήσει πριν από 4 χρόνια στο Μπομπούρ, στο Παρίσι. Αν το δεις από κοντά, δεν το ξεχνάς. Πρόκειται για μια εγκατάσταση από υδρογείους που σε διαφορετικά σημεία τους παρουσιάζουν εξογκώματα καλυμμένα με κολλητική ταινία. Τα εξογκώματα αναφέρονται στις πολλές περιστάσεις έκτακτης ανάγκης που απεικονίζονται στις φωτογραφίες που βρίσκονται κάτω από την κάθε σφαίρα. Δεν θυμόμουν λεπτομέρειες για την έκθεση και τον καλλιτέχνη. Θυμόμουν, όμως, τη μεγάλη εντύπωση που μου είχε κάνει το πόσο πληγωμένη είναι η Γη από πολέμους, βία και καταστροφές.

Ο δημιουργός Thomas Hirschhorn εξηγεί σε συνέντευξή του πως το έργο ονομάστηκε «Outgrowth», γιατί υπάρχει μια έξαρση των προβλημάτων παντού στον κόσμο: «Υπερβολικά πολλοί πόλεμοι, υπερβολική βία, υπερβολική αδικία».

Λατρεύω τη σύγχρονη τέχνη, ιδιαίτερα όταν αναφέρεται σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Λάτρεψα το Centre Georges Pompidou. Λατρεύω το Παρίσι. Για τον Πολιτισμό και την Ελευθερία που αναπνέεις εκεί σε κάθε σου βήμα. Αυτή η πόλη έχει επιζήσει από πολέμους, πολιορκίες ακόμα και από την πανούκλα μέχρι να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πολιτισμού του σύγχρονου κόσμου και σημείο αναφοράς σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής.

Από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, όταν η Γαλλία αποτέλεσε το παράδειγμα στην Ευρώπη για το πώς οι λαοί μπορούν να δημιουργήσουν μια κοινωνία δικαιοσύνης και αδελφοσύνης. Από τις αρχές του Διαφωτισμού, οι οποίες αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες πνευματικές παρακαταθήκες της ανθρωπότητας. Μέχρι τις μέρες μας που η πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι πρωτοπόρος σε ό,τι αγαπάει ο σύγχρονος άνθρωπος. Σε ό,τι τέρπει το σώμα του και την ψυχή του. Σε όποια απόλαυση μετατρέπει κάποιον από έναν καθημερινό πολίτη μιας οποιαδήποτε κοινωνίας σε αυτό που εμείς αποκαλούμε bon viveur (ή πιο σωστά bon vivant), θέλοντας να τονίσουμε ότι αγαπάει τις απολαύσεις της ζωής.

Οι οδηγοί ταξί της πόλης μετέφεραν δωρεάν τους πολίτες σε ασφαλείς προορισμούς, οι Παριζιάνοι άνοιξαν τα σπίτια τους για να διανυκτερεύσουν άγνωστοι συνάνθρωποί τους, προκειμένου να διασφαλίσουν πως κανείς δεν θα κινδυνεύσει μόνος στο δρόμο.
sidewalk-cafe-paris-bicycle_19480_990x742

Το Παρίσι είναι και θα είναι το σύμβολο των απολαύσεων της ζωής. (http://photography.nationalgeographic.com/)

Οι αμέτρητες boulangeries και οι μυρωδιές από τα αφράτα γεμισμένα με σοκολάτα κρουασάν, τα υπέροχα γλυκά και οι ζεστές κρεμμυδόσουπες με το λιωμένο τυρί. Ο περίπατος στα Champs-Elysées που καταλήγει στην Αψίδα του –προσωπικού σου- Θριάμβου, τα γεμάτα ιστορία και τέχνη μουσεία, η βόλτα στις γέφυρες του Σηκουάνα που σε κάνει να νιώθεις πρωταγωνιστής στην πιο δυνατή ερωτική ιστορία του σινεμά, ακόμα κι αν βρίσκεσαι μόνος σου εκεί. Αλλά και οι ζωγράφοι της Μονμάρτρης, οι οποίοι φιλοτεχνούν με τόσο ενθουσιασμό το πορτρέτο σου ώστε αισθάνεσαι πως η απεικόνισή σου είναι σημασίας εφάμιλλης με εκείνη της Μόνα Λίζα.

Κι ύστερα η θέα της πόλης από τα σκαλοπάτια της Sacré-Cœur, η παρέα με τα περιστέρια στην πλατεία της Notre Dame, τα μικροσκοπικά μαγαζάκια με τους θησαυρούς των σπάνιων αρωμάτων, αλλά και ο πανύψηλος Πύργος του Άιφελ που, αν τον δεις φωτισμένο τη νύχτα, νιώθεις πως τα όνειρά σου θα είναι λουσμένα με χρυσόσκονη για όλες τις νύχτες σου από εδώ και πέρα. Αυτοί είναι μόνο μερικοί λόγοι που καθιστούν αυτήν την πόλη αξέχαστη στον επισκέπτη.

Το Παρίσι αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα κέντρο πολιτιστικής υπεροχής. Κάθε πολίτης αυτού του κόσμου θέλει να επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Γαλλίας και να πάρει μια γεύση από την τέχνη της ζωής. Πρόκειται για την πόλη στην οποία βρίσκεται το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο: το Λούβρο υποδέχεται περίπου 9,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Στη λογοτεχνία, τη μουσική, το σινεμά και τις εικαστικές τέχνες, η πόλη του Παρισιού έχει τεράστια παραγωγή πολιτιστικής καινοτομίας. Ακόμα και στην τέχνη της κουζίνας: τα πρώτα καλά εστιατόρια άνοιξαν το 1765 στο Παρίσι και μέχρι σήμερα η Γαλλία είναι το σημείο αναφοράς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, ενώ τα γαλλικά κρασιά αποτελούν τη βάση της γευστικής εκπαίδευσης κάθε οινόφιλου.

Πρόκειται δε για μια πόλη με έντονη πολιτισμική πολυμορφία, γεγονός που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην άνθιση της πολιτιστικής και παραγωγικής δραστηριότητας.

Αμέσως μετά το απροσδόκητο και θλιβερό συμβάν, οι Γάλλοι πολίτες δείχνουν ακόμα μια φορά ποια είναι η χώρα που εμπνεύστηκε και εμπνέει σε όλους μας τις αξίες της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Αδελφοσύνης. Οι οδηγοί ταξί της πόλης μετέφεραν δωρεάν τους πολίτες σε ασφαλείς προορισμούς, οι Παριζιάνοι άνοιξαν τα σπίτια τους για να διανυκτερεύσουν άγνωστοι συνάνθρωποί τους, προκειμένου να διασφαλίσουν πως κανείς δεν θα κινδυνεύσει μόνος στο δρόμο. Και οι γονείς εξηγούν στα παιδιά πως τα δικά τους όπλα είναι τα λουλούδια και πως με αυτά θ’αλλάξουν τον κόσμο. Οι Γάλλοι πολίτες, ώρες μετά την επίθεση που δέχτηκαν, προσπαθούν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να υπερασπιστούν την άποψη πως, παρά τον τρόμο που υπέστησαν οι ίδιοι, η Ευρώπη οφείλει να βρει τον τρόπο να παραμείνει μια ανοιχτή κοινωνία.

Αν υπάρχει μια πόλη που μπορεί να μεταβολίσει την καταστροφή σε Φως αυτή είναι το Παρίσι. Εύχομαι και είμαι σίγουρη πως θα το κάνει και τώρα. Vive la France!

 

Διαβάστε ακόμα: Τρόμος στην Ευρώπη; ΔΕΝ μεταναστεύουμε απ’ τις αξίες μας!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top