Το πρόβλημα δεν είναι ο Παύλος Πολάκης, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας που δεν του τραβάει το αυτί (Nikos Libertas / SOOC).

Δεν είμαι από αυτούς που θεωρώ τους Έλληνες ξεχωριστό λαό. Ποτέ δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να αποβλακωθεί με θεωρίες του τύπου «όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες οι άλλοι τρώγανε βελανίδια». Και φυσικά ποτέ δεν πίστεψα τις… ελλάνιες θεωρίες περί ανώτερου dna. Είμαστε απλά ένα κομμάτι της ανθρωπότητας, ένας κόκκος άμμου που τον παρασέρνει ο άνεμος της ιστορίας όπως όλους τους λαούς. Ενίοτε ακουμπάμε στιγμές μεγαλείου. Άλλοτε πάλι βυθιζόμαστε. Δικός μας ο Αριστοτέλης, δικός μας και ο Εφιάλτης. Δικός μας ο Καποδίστριας, δικός μας και Μαυρομιχάλης. Τα πάνω μας και τα κάτω μας.

Μέσες άκρες, όμως, τα τελευταία 40 χρόνια είχαμε βρε αδερφέ κατακτήσει ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρέπειας και συνεννόησης. Ακόμα και όταν χωριστήκαμε σε «γαλάζια» και «πράσινα» καφενεία – τα θυμάμαι – υπήρχαν πράγματα που όλοι σέβονταν. Ο θάνατος, η λύπη, η χαρά, έληγαν με ένα χτύπημα στην πλάτη, μια ευχή ή ένα σταυρωτό φιλί. Από όλους.

Προχθές ο κύριος που ο Αλέξης Τσίπρας διόρισε και διατηρεί αναπληρωτή υπουργό Υγείας επιτέθηκε σε έναν πολιτικό του αντίπαλο, με τρόπο που κάνει ακόμα και την ντροπή να κοκκινίζει. Συγκεκριμένα ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, για την έννομη χρήση δικαιώματος ΑμΕΑ σε διορισμό, για τον οποίο μάλιστα ο Στ. Κυμπουρόπουλος πέρασε από κρίση, ενώ δεν είναι καν μόνιμος διορισμός.

O Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να αποπέμψει άνετα τον Πολάκη. Άλλωστε τον είχε «αδειάσει» ο μισός ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Κάποιος που έχει πει για δημοσιογράφο ότι έπρεπε να τον «χώσει τρία μέτρα κάτω από τη Γη», που κρύφτηκε μόλις πριν λίγες ημέρες πίσω από την υπουργική του ασυλία, που έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την οικία – την ιερή εστία για κάθε άνθρωπο – του Κώστα Συνολάκη, επιτέθηκε σε έναν άνθρωπο που όλη του η ζωή του είναι ένας διαρκής θρίαμβος της προσπάθειας κόντρα σε όλες τις πιθανότητες.

Στην πραγματικότητα, όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει μεγάλη σημασία. Για την ακρίβεια δεν έχουν καθόλου σημασία, αφού ο Παύλος Πολάκης είναι αυτός που είναι. Όπως ο Πάνος Καμμένος είναι αυτός που είναι. Αυτός που ήταν όταν την επομένη της τραγωδίας στο Μάτι πήγε στους καμένους και στους χαροκαμένους και τους ζήταγε τα ρέστα, κουνώντας τους το δάχτυλο και λέγοντας κάτι ακατάληπτα για Πορτοσάλτε, ελικόπτερα κ.λπ.

Την ίδια ανοχή και με τον Πάνο Καμμένο επέδειξε ο πρωθυπουργός. Με τα γνωστά αποτελέσματα (Nikos Libertas / SOOC).

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος «ώπα ρε μεγάλε, τι άλμα είναι αυτό από τον Πολάκη στον Καμμένο, και από το Μάτι στον Κυμπουρόπουλο;». Διότι τέτοια ιταμή «μαγκιά» δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια, είναι η απάντηση. Και διότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρξε Καμμένος, ποτέ δεν υπήρξε Πολάκης. Πρόκειται για αμελητέες πολιτικές ποσότητες και ποιότητες. Ο μόνος λόγος που λένε ή έλεγαν αυτά που έλεγαν, είναι επειδή δεν τους τραβούσε το αυτί, δεν τους εκπαραθύρωνε ο πολιτικός τους προϊστάμενος. Ναι, γιατί ντρεπόμαστε να το πούμε;  Ο Πολάκης, ο Καμμένος και τόσοι άλλοι που συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται τα τελευταία πέντε – έξι χρόνια , το έκαναν γιατί είχαν την αβάντα του Αλέξη Τσίπρα. Την αβάντα της υπέρτατης λογικής του «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

To ήθος στην πολιτική δεν είναι μόνο προσωπικό. Τις περισσότερες φορές το επιβάλλει εν είδει εντολής ο αρχηγός.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να αποπέμψει άνετα τον Πολάκη. Άλλωστε τον είχε «αδειάσει» ο μισός ΣΥΡΙΖΑ και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία που εξήγγειλε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη ενώ Σύλλογοι Κρητικών δήλωσαν ότι δεν θέλουν να τους ταυτίζουν με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Κι όμως προτίμησε να τον καλύψει πλήρως με το συγκλονιστικό επιχείρημα ότι είναι… αψύς ως Σφακιανός.

Μετά το Μάτι και την… καταδρομική επίσκεψη του Πάνου Καμμένου είχα γράψει ότι ήταν θέμα ήθους. Δεν έκανα λάθος. To ήθος, όμως, στην πολιτική δεν είναι μόνο προσωπικό. Για την ακρίβεια τις περισσότερες φορές το επιβάλλει εν είδει εντολής ο αρχηγός. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν αρχηγό που ως στρατηγική επιλογή έχει αποφασίσει να στοιχηθεί πίσω από τον εκάστοτε Πολάκη. Μόνο που αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Διαβρώνει τα πάντα και αφήνει μόνο τη σκουριά του μίσους και απανθρωπιάς πίσω της. Και υπεύθυνος δεν είναι ο Πολάκης…

 

Διαβάστε ακόμα – Δημήτρης Ψαρράς: «Έρχεται καταδίκη. Οι χρυσαυγίτες θα εκλιπαρούν να πέσουν στα μαλακά…»

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top