Πεδίον του Άρεως: Από Hyde Park σε… Needle Park

Τι μπορείς να δημιουργήσεις αν επενδύσεις 10 εκατομμύρια ευρώ σε ένα αστικό πάρκο; Αν τη διαχείριση αναλάβει το ελληνικό δημόσιο, το μεγαλύτερο υπαίθριο παζάρι ναρκωτικών στην Ευρώπη, γράφει ο Γιάννης Παλιούρης.

 

Τι συνέβη και το επίδοξο Hyde Park της Αθήνας μετατράπηκε κυριολεκτικά σε Needle Park;

Πίσω στα τέλη Δεκεμβρίου του 2010 η Ελλάδα βρισκόταν στους πρώτους μήνες, του πρώτου Μνημονίου. Σε καφενεία, παρέες και δελτία ειδήσεων κυριαρχούσαν οικονομικοί όροι που πριν μερικούς μήνες ζήτημα ήταν να απασχολούσαν όλους κι όλους 100 ανθρώπους: CDS, spreads, haircut, bail in κ.λπ.

Στην Αθήνα, όμως, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εγκαινιαζόταν ένα πραγματικά ουσιαστικό έργο: το ανακαινισμένο Πεδίο του Άρεως. Στο πλαίσιο της ανάπλασης, υπό τις οδηγίες του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, φυτεύτηκαν 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης. Ξηλώθηκαν 22.650 τ.μ. ασφάλτου στις παλιές διαδρομές και στη θέση της μπήκε χώμα, ενώ τοποθετήθηκαν παράλληλα 8.800 τ.μ. μαρμαροκυβόλιθοι και 3.800 τ.μ. γρανιτοκυβόλιθοι.

Η παιδική πορνεία θεωρείται απλώς μία από τις πολλές παράπλευρες… δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο σκοτεινό πάρκο.

Σήμερα, εφτά χρόνια μετά, το πάρκο είναι παραδομένο σε κυκλώματα ναρκωτικών, παραμένει βυθισμένο στο σκοτάδι, αφού πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των φωτιστικών δεν λειτουργούν, ενώ η παιδική πορνεία θεωρείται απλώς μία από τις πολλές παράπλευρες… δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εκεί.

Τι συνέβη, όμως, και το επίδοξο Hyde Park της Αθήνας μετατράπηκε κυριολεκτικά σε Needle Park; Απλά και ξεκάθαρα: Το ελληνικό κράτος αποφάσισε ότι το Πεδίο του Άρεως θα έπρεπε να κρύψει όλη την «ασχήμια» της πρωτεύουσας, αφού δεν μπορούσε να τη διαχειριστεί.

Από τους πρώτους κιόλας μήνες της λειτουργίας του φάνηκε ότι υπήρχε ειλημμένη απόφαση το Πεδίο του Άρεως να χρησιμοποιηθεί ως τόπος «ανακούφισης» όλων εκείνων των ανθρώπων για τους οποίους το ελληνικό κράτος δεν λάμβανε καμία μέριμνα: οι παράνομοι μετανάστες που έμεναν στην πλατεία Βικτωρίας έρχονταν για να αφοδεύσουν πριν ξαναγυρίσουν στα στέκια τους προκειμένου να βρουν τον δουλέμπορο που θα τους έβγαζε από την Ελλάδα. Δίπλα στη μητέρα που έκανε βόλτα με το παιδί της, οι άστεγοι άπλωναν τις κουβέρτες και έφτιαχναν πρόχειρα παραπήγματα. Ναυάγια της ζωής παρακαλούσαν για τη δόση τους και μόλις έπεφτε ο ήλιος ανήλικοι έκαναν πιάτσα προσπαθώντας να δελεάσουν «καλοβαλμένους» κυρίους.

7 χρόνια και 10 εκατομμύρια ευρώ μετά, το Πεδίον του Άρεως είναι η πιο μαύρη από τις πολλές μαύρες τρύπες που έχουν ανοίξει στο κέντρο της Αθήνας.

Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε τα τελευταία χρόνια όταν αποφασίστηκε -άραγε από ποιον;- να εκκενωθεί η Τοσίτσα από τους εξαρτημένους ανθρώπους και η νέα πιάτσα της Αθήνας να γίνει η είσοδος του «Green Park», επί της οδού Μαυρομματαίων. Όποιος έχει περάσει μετά τις 22.00 μπροστά από τον συγκεκριμένο δρόμο μπορεί άνετα να μπερδευτεί και να νομίσει ότι βρίσκεται στον κόσμο… Mad Max. Ένα σκηνικό όπου η δυστοπία, η σήψη, η παρακμή, η δυστυχία και η βρώμα κυριαρχούν, αλλά στο Κέντρο της Αθήνας.
Εφτά χρόνια και 10 εκατομμύρια ευρώ μετά (τόσο περίπου στοίχισε η ανάπλαση) το Πεδίον του Άρεως είναι χωρίς αμφιβολία η πιο μαύρη από τις πολλές μαύρες τρύπες που έχουν ανοίξει στο Κέντρο της Αθήνας.

Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε Αθηναίος, ούτε καν κάτοικος της γύρω περιοχής για να αγανακτήσεις ή να αισθανθείς θλίψη γιατί το Πεδίο του Άρεως είναι λίγο από σκουπιδότοπος, πιάτσα, τεκές, δημόσιο αποχωρητήριο και υπαίθριο μπουρδέλο. Το μόνο που πρέπει είναι να δείξεις -δείξουμε- ότι το κλίμα απόλυτης ασυδοσίας εις βάρος των πολιτών δεν μπορεί να γίνεται επ’ άπειρον ανεκτό.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο μέσος επισκέπτης σε αρχαιολογικό χώρο της Γαλλίας ξοδεύει στο πωλητήριο €6,5, ενώ στην Ελλάδα μόλις €0,2. Τι φταίει;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή
Γιώργος Κωνσταντινίδης «Χτυπήστε» κάτι μικρό: τα πολλά τατουάζ είναι «βλαχιά» 

Η διακριτικότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Τα πιο όμορφα tattoos είναι αυτά που δεν «φωνάζουν», που δεν επιδιώκουν να τραβήξουν με το ζόρι την προσοχή. Ως γνωστόν: η ασχημοσύνη απαιτεί την έκθεσή της υπό το φως των προβολέων. Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

20.11.2019

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Διονύσης Μαρίνος Λιάγκας & Co: η trash κακομοιριά της ελληνικής TV δεν έχει τέλος 

Πόσο πιο κάτω μπορεί να πέσει μια τηλεοπτική εκπομπή και ο παρουσιαστής της; Εως το σημείο να κάνει αναπαράσταση μιας σεξουαλικής επίθεσης για να βγάλει γέλιο (!). Φταίει αυτός; Όχι! Φταίει το κανάλι που τον έχει και εμείς που αποφασίζουμε να τον δούμε. Ας προσέχαμε κι ας πρόσεχαν.

08.11.2019

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Γιάννης Παλιούρης Oι σημερινοί σαραντάρηδες είναι που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση 

Μπορεί όλοι να ασχολούνται με τους εικοσάρηδες που επαναστατούν και τους εξηντάρηδες που τους έκοψαν τις συντάξεις, αλλά το συντριπτικό πλήγμα της κρίσης το δέχτηκαν οι σημερινοί έμπειροι εργαζόμενοι 40 ως 50 ετών. Που στην πιο παραγωγική τους φάση, θεωρούνται αναλώσιμοι.

08.11.2019

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Γιάννης Παλιούρης Μην τρελαθούμε: Στην ΑΣΟΕΕ δεν καταλύθηκε το άσυλο, αλλά η παρανομία 

Αυτοί που φρίττουν από την επιχείρηση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, είτε κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ή δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς συνέβαινε. Το πανεπιστήμιο είχε γίνει χώρος διακίνησης ναρκωτικών, παράνομων εμπορευμάτων, μπάχαλων ακόμα και επιθέσεων σε ΑμΕΑ. Γράφει ο Γιάννης Παλιούρης.

13.11.2019

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro