ImageHandler.ashx

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελετή αναγόρευσης.

1. Της Νατάσας Παζαϊτη, ως διδάκτορος Ιατρικής του ΑΠΘ
Η δική μας Λαίδη Νταϊάνα χρειαζόταν, ενώ πλησίαζε ο καιρός που θα γινόταν Πρώτη Κυρία, να χτίσει ένα λαοφιλές προφίλ. Σε αυτήν την ξέφρενη πορεία, η όμορφη δεσποινίς από τις Σέρρες, φοίτησε πρώτα στη διετούς φοίτησης τότε Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας -την οποία δύσκολα θα κατέτασσε κάποιος στην Ivy League έστω και της Ελλάδας- για να πάρει το 2002 διδακτορικό Ιατρικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αυτό από μόνο του δεν είναι περίεργο. Πολλοί επιφανείς επιστήμονες με ασυμβίβαστα μυαλά αντιμετώπισαν δυσκολίες στο ξεκίνημα της ακαδημαϊκής τους σταδιοδρομίας, με διασημότερο παράδειγμα αυτό του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Είναι, όμως, κομματάκι περίεργο -άκυρο, θα λέγαμε εμείς- το ότι η Νατάσα Παζαϊτη πρώτα πήρε το διδακτορικό της στην Ιατρική και δύο χρόνια αργότερα, το 2004, πήρε το πτυχίο Ιατρικής από την ίδια σχολή. Θα μπορούσε να είναι και γραφειοκρατικό λάθος, βέβαια.

Οι Τσαουσέσκου στο απόγειό τους, την εποχή που η εικονιζόμενη επιζητούσε τιμητικούς τίτλους με το τσουβάλι.

2. Της Έλενας Τσαουσέσκου, ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών
Η Έλενα Τσαουσέσκου, σύζυγος και συνοδοιπόρος του Νικολάε Τσαουσέσκου, ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Ρουμάνων δημοσιογράφων της εποχής, αφού είχαν σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες για την παρουσίασή της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η ματαιοδοξία της και η συνεχής αναζήτηση τιμητικών διακρίσεων είναι παροιμιώδης, και μάλλον στις επανειλημμένες της διαμαρτυρίες (ή σε κάποιο διπλωματικό επεισόδιο που αποφύγαμε παρα τρίχα) οφείλεται και η ένταξη της κυρίας Τσαουσέσκου στην Ακαδημία Αθηνών. Βέβαια, αναρωτιέται κάποιος τι θα είχε να προσφέρει στην Ακαδημία μια δικτάτορας, συγνώμη διδάκτορας, που εκπόνησε μια ιδιαίτερα τεχνική διατριβή για ένα τεχνητό υλικό, ενώ είχε αποφοιτήσει από το σχολείο με καλό βαθμό μόνο στο κέντημα (Μετά την πτώση των Τσαουσέσκου το ’89, διάφοροι επιστήμονες δήλωσαν ότι τους υποχρέωναν να αποδίδουν δική τους έρευνα στο πρόσωπο της κυρίας Τσαουσέσκου). Ένα από τα λιγότερο λαμπερά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών.

635678099411156528-AP-Commencement-Bon-Jovi

Ο Jon Bon Jovi σε συναυλία στο Πανεπιστήμιο Rutgers, φορώντας την τήβεννο του διδάκτορα.

3. Του Jon Bon Jovi, ως διδάκτορος Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Monmouth
Θα ήμασταν σύμφωνοι αν ο Jon Bon Jovi λάβαινε διδακτορικό στην εφαρμογή της λακ σε ιδιαίτερα φουντωτά μαλλιά. Ή στη σύνθεση πανοιμοιότυπων χαρντ ροκ επιτυχιών. Δυστυχώς, αναγνωρίστηκε η συμβολή του στον τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών και έλαβε τιμητικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Monmouth. Βέβαια, ο Bon Jovi και λαοφιλής ήταν (αντίθετα από τη Νατάσα Παζαϊτη που το 2002 δεν ήταν και household name στην Ελλάδα) και δεν μπορούσε να πιέσει διπλωματικά την Αγγλία (όπως η Έλενα Τσαουσέσκου). Του δόθηκε οικειοθελώς, ώστε να κερδίσει το Πανεπιστήμιο λίγα δευτερόλεπτα δημοσιότητας, τα οποία έχουν επεκταθεί σε χρόνια ολόκληρα δημοσιότητας, αν και μάλλον όχι του είδους που έψαχνε το Πανεπιστήμιο.

Mike Tyson bites Evander Holyfield

Ο διδάκτωρ Humane Letters σε κρίσιμη καμπή της καριέρας του, ενώ κόβει το αφτί του Evander Holyfield. Με τα δόντια.

4. Του Μάικ Τάισον, ως διδάκτορα Humane Letters από το Central State University του Οχάιο
Για να εξηγηθούμε, δεν μιλάμε για κάποιον από τους πολλούς Mike Tyson του πλανήτη που έχουν κάνει ή ενδέχεται να κάνουν αξιόλογα διδακτορικά και που σίγουρα θα προσφέρουν πολλά στην πρόοδο της γνώσης χωρίς ποτέ να πλησιάσουν σε ρινγκ του μποξ. Όχι, μιλάμε για τον άνθρωπο που κέρδισε τα 19 πρώτα επαγγελματικά ματς που έπαιξε με νοκάουτ, τα 12 από αυτά στον πρώτο γύρο. Μιλάμε για τον άνθρωπο που είναι ο 16ος στη λίστα με τους καλύτερους μποξέρ όλων των εποχών, ενός αθλήματος που σίγουρα έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στη στρατηγική, την ταχύτητα και την αντοχή, αλλά κάπως υστερεί στους τομείς των γραμμάτων και των ανθρωπιστικών επιστημών. Τέλος, μιλάμε για τον Mike Tyson, τον άνθρωπο που έχασε αγώνα επειδή έκοψε το αφτί του αντιπάλου του με τα δόντια.

Moammar Gadhafi, Vladimir Putin

O Καντάφι συναντιέται με τον Ρώσο ομόλογό του σε σκηνή που έχει στήσει στην αυλή του Κρεμλίνου. Ναι, αυτός που βλέπεις απέναντι στον διδάκτορα πληροφορικής είναι ένας ζοχαδιασμένος Πούτιν.

5. Του Μουαμάρ Καντάφι, ως διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πληροφορικής και Ραδιοηλεκτρολογίας της Λευκορωσίας
Είναι αλήθεια ότι ο Καντάφι ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα (γραφική θα την έλεγαν κάποιοι, ιδιοφυή κάποιοι άλλοι) που κατάφερε να γίνει ηγέτης της Λιβύης για περίπου 50 χρόνια, ενώ γεννήθηκε σε ένα αντίσκηνο μέσα στην έρημο, γιος ενός πάμφτωχου βοσκού. Πέραν τούτου, ήταν διάσημος γιατί ταξίδευε παντού με το αντίσκηνο της ερήμου και επέμενε να κοιμάται σε αυτό, ακόμα κι όταν επισκεπτόταν τα Ηνωμένα Έθνη ή τις βόρειες χώρες το καταχείμωνο. Σε μία από αυτές τις επισκέψεις, πήρε και το διδακτορικό του (στην πληροφορική και τη ραδιοηλεκτρολογία) από το Πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας, ενώ το βράδυ θα κοιμόταν στη σκηνή του στην αυλή.

 

Διαβάστε ακόμη: Πέντε πιο άκυρες στυλιστικές επιλογές από το Burberry του Αλέξη Τσίπρα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top