3758660531_0b5fe7189f_b

Έχουν ακουστεί τέρατα για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τις οποίες η Πρόεδρος της Βουλής είχε προειδοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην τις υπογράφει. “Ευτυχώς”, η Πρόεδρος λείπει στο εξωτερικό… Photo Credit: www.flickr.com/d3l

Κάνεις μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αναγκάζεις τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης – πλην ασφαλιστικών ταμείων – και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βάλουν ότι λεφτά τους έχουν απομείνει στο μεγάλο λογαριασμό του Δημοσίου και αυτά είναι χρηματάκια που μπαίνουν – όπως θα εξηγούσε κι ο βουλευτής Μιχελογιαννάκης.

Όχι αποθεματικά, προσοχή, γιατί πολλοί δήμοι, αν όχι όλοι, δεν έχουν αποθεματικά. Με τη χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης, οι φορείς του Δημοσίου, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες οφείλουν να καταθέσουν όσα χρήματα έχουν στο ταμείο, αυτά με τα οποία καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες τους, αφήνοντας στην άκρη μόνον όσα θα χρειαστούν για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, η διατήρηση όλων των πόρων σε έναν κοινό λογαριασμό του Δημοσίου είναι κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Εδωπέρα, όμως, εκτός του ότι έγινε ξαφνικά, προφανέστατα από ανάγκη, οι ΟΤΑ έχουν οικονομική αυτοτέλεια, οι δε πόροι τους δεν προέρχονται αποκλειστικά από την κρατική επιχορήγηση, ενώ σε άλλες χώρες που συμβαίνει το ίδιο ελπίζω το Κράτος να είναι οικονομικά φερέγγυο, ώστε μετά το πέρας των 15 ημερών να μπορεί να επιστρέψει στον κάθε φορέα τα ποσά που χρειάζεται για τακτικές ή έκτακτες ανάγκες.

Πρακτικά δηλαδή, η Κυβέρνηση κερδίζει χρόνο. Αλλά, αν δεν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, από τους εταίρους, αν στραγγίξει και τα διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου, δεν έχει να τα αντικαταστήσει. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι δεν θα έχουν λεφτά να πληρώσουν μισθούς, εργολάβους και προμηθευτές σε ευρύτερο Δημόσιο και ΟΤΑ. Να λειτουργήσουν τους παιδικούς σταθμούς. Δεν θα έχουν λεφτά για τα κέντρα υποδοχής και σίτισης αστέγων. Για την καθαριότητα. Για να αναφέρω μόνο λίγες από τις υπηρεσίες τους που είχαν ούτως ή άλλως υποστεί μειώσεις στη χρηματοδότηση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Από τη συγκυβέρνηση πηγάζει μόνο το καλό και από αυτήν παράγεται το δίκαιο και η ηθική. Γι’αυτό δρομολογείται και η μετονομασία των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου σε “καλή νομοθετική πράξη προστασίας κι αγάπης προς το λαό”.

Ευτυχώς με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων προς το παρόν να μένουν εκτός αυτής της υποχρέωσης, γιατί ο Έλληνας παθαίνει ένα ιδιοκτησιακό με τις εισφορές του και, αν του τις πειράξεις, βγάζει νύχια. Και, βέβαια, με προβληματική κι ανησυχητική απόφαση έπρεπε να δεθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για να μας πείσει για το έκτακτο της κατάστασης και να μην μπλέξει με τίποτα γκρινιάρηδες βουλευτές προς το παρόν.

Δεν έχει τόση σημασία η μέθοδος μπροστά στην ουσία ίσως, αλλά στην πολιτική η συνέπεια ζυγίζεται. Έχουν ακουστεί τέρατα για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τις οποίες η Πρόεδρος της Βουλής είχε προειδοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην τις υπογράφει. Ευτυχώς, η Πρόεδρος λείπει στο εξωτερικό και γλίτωσε το υπογλώσσιο.

Αν και, για να λέμε και καμιά αλήθεια από αυτές που μάθαμε τώρα που έχουμε Κυβέρνηση με “ηθικό πλεονέκτημα”, οι αντισυνταγματικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όταν τις κάνει η αριστερή, η αντιμνημονιακή, η παλικαρίσια, η αξιοπρεπής η συγκυβέρνηση είναι καλές πράξεις. Κι αυτό διότι μέσα από τη συγκυβέρνηση πηγάζει μόνο το καλό και από αυτήν παράγεται το δίκαιο και η ηθική. Για το λόγο αυτό δρομολογείται και η μετονομασία των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου σε “καλή νομοθετική πράξη προστασίας κι αγάπης προς το λαό”.

Έτσι ή αλλιώς πάντως, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου άπαξ και κυρωθούν είναι νόμος. Κι η νομιμότητα δεν είναι α λα καρτ. Οπότε, από άποψη συμβολισμού, ορθώς έπραξε, εφόσον θίγεται, ο περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτηση ακύρωσης, λόγω αντισυνταγματικότητας στο ΣτΕ. Γιατί, ακόμα κι αν αυτή απορριφθεί, θα έχει κατατεθεί πολιτικά και θεσμικά η διαφωνία του με την Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει τώρα, για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, να πιέσουν την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα έχει χρήματα να τους επιστρέψει όταν τα χρειαστούν. Αλλά, η ιδέα κάποιων άλλων ότι, αφού είναι αντισυνταγματική, δεν πρέπει να εφαρμοστεί είναι ελαφρώς ανατριχιαστική.

Εκτός αν αποφάσισαν ξαφνικά να αγκαλιάσουν τις λογικές του κινήματος “Δεν Πληρώνω”. Ή αν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν ανάλογη α λα καρτ εφαρμογή της νομοθεσίας και από την πλευρά της Κυβέρνησης. Δεν το λες και καλή ιδέα μάλλον.

 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι εταίροι φαίνεται να έχουν πλέον αποδεχτεί ότι μόνοι μας οδηγούμαστε σ’ ένα κακό τέλος.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top