«Αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο στην επέτειο του Πολυτεχνείου αποτελεί τη μεγαλύτερη ξεφτίλα για τη δημοκρατία μας» γράφει ο Αριστείδης Χατζής. (Εικονογράφηση: Vladimir Radibratovic)

Χθες αργά το βράδυ λάβαμε το εξής («εξαιρετικά επείγον») μήνυμα από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ: «Σας γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου) το Πανεπιστήμιο Αθηνών τελεί σε αργία, από 15-11-17 έως 17-11-17».

Μάταια αναζήτησα το πρόγραμμα των τριήμερων (!) εκδηλώσεων – ούτε γάμος στην Κρήτη να ήταν.

Στην πραγματικότητα το ΕΚΠΑ θα παραμείνει κλειδαμπαρωμένο μέχρι τη Δευτέρα. Το ίδιο έμαθα ότι αποφασίστηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Σίγουρα και σε άλλα ΑΕΙ. Γιατί το κάνουν αυτό οι Πρυτάνεις; Απλούστατο! Για να μην καταληφθούν τα πανεπιστήμια αυτές τις ημέρες και γίνουν κι άλλες καταστροφές. Στα ελάχιστα που έχουν απομείνει. Έχουν δίκιο να φοβούνται κάτι τέτοιο; Φυσικά.

«Αυτό που στην πραγματικότητα θα εορτάσουμε αυτό το τριήμερο είναι η αποτυχία της ελληνικής δημοκρατίας, των κομμάτων, της αστυνομίας κ.ο.κ. να προστατεύσουν την ιερή ακαδημαϊκή ελευθερία».

Σήμερα τα χαράματα 20-30 αντιεξουσιαστές κατέλαβαν ήδη το Πολυτεχνείο. Βλέπετε το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να κηρύξει αργία αυτές τις μέρες. Και είναι στο έλεος του κάθε τραμπούκου. Αλλά και στο έλεος της απύθμενης βλακείας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία κατηγορούν την κυβέρνηση και τις «δυνάμεις καταστολής» για την …κατάληψη, η οποία όπως λένε (προσέξτε!) τους εμποδίζει να κάνουν τις δικές τους καταλήψεις! Άρα είναι προβοκατόρικη και ύποπτη.

Κυρίες και κύριοι. Αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο αποτελεί τη μεγαλύτερη ξεφτίλα για τη δημοκρατία μας. Αυτό που στην πραγματικότητα θα εορτάσουμε αυτό το τριήμερο είναι η αποτυχία της ελληνικής δημοκρατίας, της πολιτικής τάξης, των κομμάτων, των δικαστών, της αστυνομίας, του υπουργείου παιδείας και της ακαδημαϊκής κοινότητας στο σύνολό της να προστατεύσουν την ιερή ακαδημαϊκή ελευθερία. Την οποία την ποδοπατούν οι περιφερόμενοι τραμπούκοι και τα ιδεοληπτικά κομματόσκυλα δια των πράξεών τους και όλοι οι υπόλοιποι δια των παραλείψεών τους αλλά κυρίως της δειλίας τους.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια από τις ελάχιστες πράξεις αντίστασης στη Χούντα. Έπρεπε να τιμάται στις 17 Νοεμβρίου σε ζωντανά, ανοικτά για ένα ολόκληρο 24ωρο, Πανεπιστήμια, με πραγματικές εκδηλώσεις, με πλουραλισμό στις ιδέες, με διάλογο και αντιπαραθέσεις αλλά και ανοχή σε όλες τις απόψεις. Με μαθήματα αλλά και μουσική. Με διαλέξεις αλλά και με θέατρο.

Αντί αυτών θα έχουμε μια επέτειο μαυρίλας, βίας, καταστροφής, σιωπής.

//O Αριστείδης Χατζής είναι Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. To post που αναδημοσιεύουμε με την άδειά του, εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς να μιλήσει κάποιος σήμερα σ’ έναν νέο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top