Η πισίνα διαθέτει ειλικρίνεια (Φωτογραφία από την ταινία «A Bigger Splash».

Δίπλα στην πισίνα, η φαντασία χάνεται. Απομένει ο Κωστάκης με το φουσκωτό του κροκόδειλο. Κατά τα άλλα, βαρεμάρα. Βερμούδα, στρινγκάκι. Εξισωτισμός του ματσωμένου.  Ο εξοπλισμός διατίθεται σε τιμές άκρως ανταγωνιστικές. Τα ίδια μαγιουδάκια εδώ και 40 χρόνια με το κορδονάκι.

Τόσο στη δημοτική όσο και στην ιδιωτική πισίνα επικρατεί η φρόνηση και τα γυαλιά κολύμβησης για ένα ελκυστικό και μοδάτο βλέμμα βατράχου. Η πισίνα διαθέτει ειλικρίνεια. Τοποθετεί τα specimen στο ακριβές επίπεδο της αληθούς πλαστικότητας.

Όπως μας έχουν μάθει οι αμερικανικές ταινίες, το παιδί της πισίνας αναποφεύκτως θα απαυτώσει την κυρία του σπιτιού.

Η ιδιωτική πισίνα μπουστάρει τη σκέψη. Το κολύμπι ιδιωτικώς πουσάρει τον (ανα)στοχασμό, καθότι οι κινήσεις ακολουθούν ένα μονότονο μηχανισμό. Η κολύμβηση εντός πισίνας είναι μια δραστηριότητα της λησμονιάς: το κορμί αποκόπτεται από το κεφάλι. Καθείς με τις ονειροφαντασίες και τις εμμονές του.

Η ιδιωτική πισίνα μπουστάρει τη σκέψη (Φωτογραφία: από την ταινία La Piscine).

Όπως μας έχουν μάθει οι αμερικανικές ταινίες, το παιδί της πισίνας αναποφεύκτως θα απαυτώσει την κυρία του σπιτιού, καθότι υπολείπεται σε απολαβές. Ο καθαρισμός της υποκαθιστά μια διαύγεια ουδόλως εφικτή.

Κατά τα άλλα, εντός του ύδατος, βασιλεύει η αναρχία. Μια ανεξέλεγκτη οικόσφαιρα όπου κυριαρχεί ο σεξισμός της πατητής. Ακόμα κι εδώ, δεν υπάρχει γαλήνη.

Eντός του ύδατος, βασιλεύει η αναρχία (Φωτογραφία: από την ταινία «Ο Κολυμβητής» με τον Μπαρτ Λάνκαστερ).

Η ιδιωτική πισίνα δεν θέλει άλλο παρά να εξαφανίσει το τοπίο. Να περιχαρακώσει και να εξασφαλίσει ένα ασφαλές τίποτα.

Κι όμως, όλοι ρίχνονται μέσα διασκεδασμένοι. Κι εκστασιασμένοι, κάνοντας φιγούρες αστείες, ώστε να περικυκλώσουν τις σπιθαμές καβλωμένων πόρων, που μέλλει να στεγνώσουν στα πλακάκια. Οικιακοί καρχαρίες.

Παρά τη θέληση και τις φιλότιμες προσπάθειες των αρχιτεκτόνων (του τι;), οι ορίζοντες παραμένουν περιορισμένοι. Ό,τι χρώμα και να πάρουν τα πλακάκια. Η ιδιωτική πισίνα δεν θέλει άλλο παρά να εξαφανίσει το τοπίο. Να περιχαρακώσει και να εξασφαλίσει ένα ασφαλές τίποτα.

Μια σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα (πήξαμε από δαύτες) θά ‘λεγε: Αν έχετε πρόβλημα με τις τσούχτρες, να κολυμπάτε σε πισίνες. Οι πισίνες είναι η διακωμώδηση του φεμινισμού.

 

Διαβάστε ακόμα: Πόσες φορές έχετε πει, «Έτσι είμαι εγώ και σ’ όποιον αρέσω»;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top