Όπως ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ, από σήμερα ο Φίλιππος του Εδιμβούργου αποσύρεται από τα καθήκοντα του. (Φωτογραφία: Darren Calabrese / The Star)

-Ο Φίλιππος έζησε μια ζωή στη σκιά της Ελισάβετ. Ποια ακριβώς ήταν τα καθήκοντα από τα οποία παραιτείται;
Ως βασιλικός σύζυγος έχει δημόσια καθήκοντα τα οποία συνδέονται με τον ρόλο του και απορρέουν από αυτόν. Όπως η βασίλισσα εκπροσωπεί την χώρα, έτσι και ο σύζυγός της εκπροσωπεί την χώρα με τον δικό του τρόπο. Είναι πάντα στο πλευρό της στις κρατικές επίσημες τελετές και έχει έναν σημαντικό ρόλο στα φιλανθρωπικά ιδρύματα στα οποία ο ίδιος είναι επικεφαλής. Σήμερα το παλάτι ανακοίνωσε ότι είναι επικεφαλής σε περισσότερες από 780 φιλανθρωπικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι παρίσταται, αν όχι σε όλες, στις περισσότερες εκδηλώσεις αυτών των οργανισμών έτσι ώστε με την παρουσία του να προκαλέσει τη συμμετοχή συμπολιτών του με οικονομική επιφάνεια και να συγκεντρωθούν χρήματα για τον κάθε σκοπό. Είναι ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικής προσφοράς το οποίο συνδέεται με τα ανάκτορα και εκπροσωπείται από μέλη της βασιλικής οικογένειας. Οι ρόλοι αυτοί ανατίθενται από την ίδια την Βασίλισσα σε μέλη της Οικογένειας. Επίσης ο Φίλιππος έπαιξε και θα συνεχίσει να παίζει έναν συμβολικό ρόλο για τις Βρετανικές Ένοπολες Δυνάμεις. Είναι ένα πρόσωπο που χαίρει απολύτου σεβασμού από όλο το στράτευμα.

-Ο Πρίγκιπας ήταν ένα από τα τελευταία σύμβολα της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκρατορίας. Ποια είναι η πολιτική του κληρονομιά;
Πολιτική κληρονομιά δεν ξέρω αν έχει αφήσει. Κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στη σκιά της Βασίλισσας Ελισάβετ με απόλυτη διακριτικότητα. Σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις που εκείνη συμμετείχε ήταν πάντοτε ένα βήμα πίσω και προσπαθούσε να μην εκφράζεται δημόσια για τα πολιτικά. Εξάλλου ο θεσμός της μοναρχίας στη Βρετανία δεν τους επιτρέπει καμία ανάμειξη με την πολιτική. Άρα δεν θα έλεγα ότι υπάρχει πολιτική παρακαταθήκη του Φιλίππου. Αν όμως έπρεπε να μιλήσουμε για τη γενική παρακαταθήκη αυτού του ανθρώπου, είναι σίγουρο ότι μέσα από όλες τις δραστηριότητες που έχει εμπλακεί αφήνει πίσω μια κληρονομιά: είναι επικεφαλής πολλών φιλανθρωπικών οργανισμών όπως αναφέραμε αλλά και ο ιδρυτής του πολύ σημαντικού θεσμού “The Duke of Edinburgh’s Award”, ο οποίος στηρίζει τα νέα παιδιά, αλλά και τις τέχνες, τις επιστήμες κ.ο.κ. Ο θεσμός που στηρίζεται στις μεθόδους του Κουρτ Χαν έχει παρουσία σήμερα σε 144 χώρες παγκοσμίως και έχει βοηθήσει πολλούς νέους ανθρώπους να ενταχθούν στην κοινωνία και να συνδεθούν με την αγορά εργασίας.

«Ο πατέρας του Φιλίππου, ο Πρίγκιπας Ανδρέας, θεωρήθηκε ως ένας από τους υπαίτιους για τη Μικρασιατική καταστροφή και αν δεν έφευγε στο εξωτερικό (με την βοήθεια του Βασιλιά της Αγγλίας) θα τουφεκιζόταν. Αυτό είναι κάτι που ο Φίλιππος ποτέ δεν συγχώρεσε πιστεύω στην Ελλάδα».

-Τι κρατάτε εσείς ως royal expert από τον Φίλιππο ως άνθρωπο, τί θα σας μείνει από το στυλ του;
Η αυθεντικότητά του, και το γεγονός ότι πάντα βρίσκεται στο πλευρό της Ελισάβετ – μέχρι σήμερα τουλάχιστον. Φυσικά και το εξαιρετικό του χιούμορ και οι μνημειώδεις γκάφες του! Δεν μπορώ να μην εκτιμήσω και το γεγονός οτι ο Φίλιππος είναι ένας Έλληνας πρίγκιπας. Αυτό που βλέπω σε εκείνον είναι έναν άνθρωπο σθεναρό, έναν άνθρωπο που ποτέ δεν το έβαλε κάτω, ήταν πάντα δίπλα στην Βασίλισσα, διακριτικός και υποστηρικτικός. Η ίδια η Βασίλισσα σε μια συνέντευξή της τον αποκάλεσε “βράχο” στο πλευρό της και πιστεύω ότι αυτή η στήριξή του ήταν η κινητήριος δύναμη για να μπορεί και εκείνη να επιτελεί τα καθήκοντά της μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι πάντα ο Φίλιππος έπαιζε έναν ανεπίσημο ρόλο συμβούλου και ενός ανθρώπου που συζητάει η Βασίλισσα Ελισάβετ τις πιο δύσκολες και κρίσιμες αποφάσεις της. Και το κυριότερο χωρίς ποτέ ο ίδιος να ζητήσει αναγνώριση για την προσφορά του.

Αριστερά: Σε ηλικία 5 ετών. (Φωτογραφία: Daily Mirror) Κέντρο: Ντυμένος τσολιαδάκι. Δεξιά: Ενώ ετοιμάζεται να παίξει σε μια σχολική θεατρική παράσταση. (Φωτογραφία: Channel 4)

-Πιστεύετε πως ένιωσε ποτέ ή νιώθει ακόμα Έλληνας;
Σε μια συνέντευξή του στο Λονδίνο, πριν λίγα χρόνια, όταν τον ρώτησαν «Εσείς τελικά τι είστε;», εκείνος απάντησε για πρώτη φορά σε δημόσια τοποθέτησή του ότι είναι Έλληνας με ένα αλλά που το άφησε ασυμπλήρωτο. Δεν ξέρω αν νιώθει Έλληνας, αλλά σίγουρα είναι.

-Πώς ήταν τα παιδικά χρόνια του Φίλιππου;
Γεννήθηκε στην Ελλάδα, πάνω στο τραπέζι της κουζίνας του ανακτόρου του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Έζησε το ξεκίνημα από τα παιδικά του χρόνια εδώ, όμως τα πολιτικά γεγονότα και οι εξελίξεις που ακολούθησαν την Μικρασιατική καταστροφή ανάγκασαν την οικογένειά του να φύγει στο εξωτερικό, οπότε πιστεύω ότι θυμάται πολύ λίγα πράγματα από τη χώρα μας. Πιστεύω ότι αυτή η φυγή από την Ελλάδα ήταν κάτι τραυματικό για τον ίδιο, ενώ μετά από αρκετά χρόνια, ήρθε να προστεθεί και ο χωρισμός των γονιών του (αν και δεν πήραν ποτέ διαζύγιο). Άρα βλέπουμε ένα παιδί που πρώτα χάνει τη χώρα στην οποία γεννήθηκε και μετά χάνει την οικογενειακή θαλπωρή, φεύγει στο εξωτερικό, μπαίνει στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, υπό την εποπτεία του θείου του Λόρδου Μαουντμπάντεν, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του -ήταν κάτι σαν δεύτερος πατέρας του- αλλά κι αυτός που τον έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με την τότε Πριγκίπισσα τότε Ελισάβετ. Γενικά, τα χρόνια του Φιλίππου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ήταν δύσκολα.

Επιτρέψτε μου δε να σημειώσω και κάτι: το γεγονός ότι ποτέ η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο ίδιος δεν έχουν επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα μέχρι σήμερα οφείλεται και στην σχέση του Φιλίππου με την χώρα μας. Τρεις θεωρώ ήταν οι βασικοί λόγοι που δεν επέτρεψαν ένα τέτοιο επίσημο ταξίδι. (1) Το γεγονός ότι ο πατέρας του Φιλίππου, ο Πρίγκιπας Ανδρέας, θεωρήθηκε ως ένας από τους υπαίτιους για τη Μικρασιατική καταστροφή και αν δεν έφευγε στο εξωτερικό (με την βοήθεια του Βασιλιά της Αγγλίας) θα τουφεκιζόταν, μετά τις αποφάσεις στη Δίκη των Έξι, είναι κάτι που ο Φίλιππος ποτέ δεν συγχώρεσε πιστεύω στην Ελλάδα. (2) Τη δεκαετία του ’50 και του ’60 δεν μπορούσαν να επισκεφθούν επίσημα την Ελλάδα, γιατί έχουμε τα γεγονότα της Κύπρου. Οπότε οι πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις δεν επέτρεπαν την παρουσία Βρετανού μονάρχη στη χώρα μας και (3) Ρόλο έπαιξε σίγουρα και η στενή σχέση της Βρετανικής Βασιλικής οικογένειας με την τέως Βασιλική οικογένεια της Ελλάδας.

O θείος του Λόρδος Μαουμπάντεν ήταν ο άνθρωπος που έφερε για πρώτη φορά σε επαφή τον Φίλιππο με την τότε Πριγκίπισσα Ελισάβετ. (Φωτογραφία: Daily Beast / AP)

-Ο Φίλιππος αποσύρεται λόγω ηλικίας στα 96, ενώ και η Ελισάβετ έχει περάσει τα 90. Εκτιμάτε ότι πλησιάζει η μεγάλη στιγμή της ενθρόνισης του Καρόλου;
Σήμερα όλοι οι βασιλικοί ανταποκριτές από τα μεγαλύτερα Μέσα του κόσμου, στοιχημάτιζαν τι μπορεί να σημαίνει αυτή η ξαφνική μάζωξη του προσωπικού του Μπάκιγχαμ στις 11 το πρωί και ακούστηκαν πολλά: από το ότι πέθανε ο Φίλιππος μέχρι ότι παραιτείται η Βασίλισσα από τον θρόνο. Προσωπικά το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι πώς αν η Βασίλισσα Ελισάβετ σκεφτόταν να παραιτηθεί, δεν θα το έκανε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη Βρετανία με τόσα μέτωπα ανοικτά. Εγώ θα σταθώ σε αυτό. Όταν αναλάμβανε τον θρόνο, μικρό κορίτσι ακόμα, έδωσε μια υπόσχεση: ότι η ζωή της, είτε είναι σύντομη ή μακρά, θα βρίσκεται πάντα στην υπηρεσία του βρετανικού λαού. Όλοι αυτό το μεταφράζουν ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί από τον θρόνο υπέρ του διαδόχου εάν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος, δηλαδή θέμα υγείας. Και αυτό πιστεύω και εγώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι τελευταίες μέρες του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top