Aλεξέι Ναβάλνι (αριστερά) και Ρομάν Προτάσεβιτς (δεξιά): πληρώνουν το τίμημα να υψώνουν τη φωνή τους (Φωτογραφία: eurasianet.org).

Χειρουργικές κινήσεις που προσιδιάζουν σε μαφιόζους περιωπής. Παντελής αδιαφορία για την ασφάλεια της πτήσης και των επιβαινόντων. Καμία μέριμνα για το αν αυτό που αποκλήθηκε ορθώς «κρατική αεροπειρατεία» αντιβαίνει κάθε (μα κάθε) νόμο της πολιτισμένης Ευρώπης κι αν θα επιφέρει άμεσες κυρώσεις στη χώρα του.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο «τελευταίος διδάκτορας της Ευρώπης», όπως τον χαρακτηρίζουν, και αν κρίνουμε από τη συμπεριφορά του μπορεί να το θεωρεί τίτλο τιμής, κλασικός δείγμα αναχρονιστικού ηγέτη που αρνείται να κατανοήσει πως η πάλαι ποτέ Σοβιετία έχει εκμετρήσει τη ζην της, αυτή τη στιγμή πρέπει να θεωρείται από όλους ένας αντίπαλος της δημοκρατίας. Η απομόνωσή του οφείλει να είναι κάθετη και δίχως υποσημειώσεις.

Η κινηματογραφική απαγωγή του Ρόμαν Προτάσεβιτς από πράκτορες της Λευκορωσίας μοιάζει να είναι βγαλμένη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ή από κάποιο βιβλίο του Τζον ΛεΚαρέ.

Η κινηματογραφική απαγωγή του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς από πράκτορες της Λευκορωσίας μέσα στο αεροπλάνο της Ryanair στο οποίο επέβαινε, μοιάζει να είναι βγαλμένη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ή από κάποιο βιβλίο του Τζον ΛεΚαρέ. Κι όμως, εν έτει 2021 και με εμπεδωμένες, πλέον, τις σκοτεινές ιστορίες που εκπορεύτηκαν από το κάποτε Σιδηρούν Παραπέτασμα, η όλη υπόθεση βγάζει την αίσθηση του οικτρού αναχρονισμού που σκηνοθετήθηκε από μια καρικατούρα: τον Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Μας θυμίζει, άραγε, κάτι όλο αυτό το τρομοκρατικό σκηνικό που στήθηκε εις βάρος του Προτάσεβιτς; Προφανώς και ναι. Πριν από κάποιους μήνες, ο σύγχρονος Τσάρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν κρύφτηκε από κανέναν. Συνέλαβε τον Αλεξέι Ναβάλνι όταν εκείνος αποφάσισε να επιστρέψει στη Μόσχα καίτοι γνώριζε πως τον περίμενε η σύλληψη.

Διεθνείς αναλυτές εικάζουν πως πίσω από τη σύλληψη του Προτάσεβιτς υπάρχει η σκιά της ρωσικής αρκούδας.

Ο Ναβάλνι είναι το «μαύρο» πρόβατο στη μακρά λίστα αντιπάλων του Πούτιν κι επειδή διατηρεί ένα ευδιάκριτο -άρα απειλητικό- κοινωνικό ρεύμα, αποτελεί για τον ρώσο πρόεδρο το Νο1 εχθρό. Τη σύλληψη του Ναβάλνι είχε καταδικάσει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, όμως, έχει παρέλθει ο καιρός που ιδρώνει το αυτί του Πούτιν από τις κυρώσεις. Μπορεί να μην ρητορεύει ως άλλος δικτάτορας (δεν είναι τόσο αδαής όσο ο Λουκασένκο), όμως, στην πραγματικότητα ως τέτοιος διοικεί τη Ρωσία.

Η «άμεση δράση» των κρατικών πρακτόρων και ο διεθνής ονειδισμός για τις γκανγκστερικές πρακτικές τους, δεν είναι η μόνη κοινή συνισταμένη στις υποθέσεις Ναβάλνι-Προτασέβιτς. Σχεδόν όλοι οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν με «έντονα» γράμματα τη σχέση που διατηρεί ο Πούτιν με τον Λουκασένκο. Σε σημείο που κάποιοι να εικάζουν πως πίσω από τη σύλληψη του Προτάσεβιτς να υπάρχει και η σκιά της ρωσικής αρκούδας.

Στην πραγματικότητα ο Λουκασένκο εξαρτάται άμεσα από τον Πούτιν κι αυτό είναι παγκοίνως γνωστό. Δεν είναι τυχαίο πως έπειτα από τη νίκη του στις εκλογές του 2020 με συντριπτικό ποσοστό, είχε δηλώσει πως: «Η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι ο πιο στενός μας σύμμαχος, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι στην ηγεσία των χωρών και μολονότι η Μόσχα προτίμησε να εξελίξουμε την αδελφική σχέση σε εταιρική».

Ναι, ο Λουκασένκο ακούγεται σαν εξαπατημένη σύζυγος που ακόμη προσδοκά πως θα καταφέρει στο τέλος να κερδίσει τον πολύφερνο σύζυγο. Η ουσία της σχέσης των δύο ανδρών είναι η λεγόμενη Σοβιετία. Επομένως, αν αποχωρούσε ο Λουκασένκο από την  ηγεσία της Λευκορωσίας, αυτομάτως τούτο θα σηματοδοτούσε το τέλος κάθε σχέσης με αυτή που ονομάζουμε Σοβιετία. Κοινώς: η χώρα θα άλλαζε αυτομάτως γραμμή πλεύσης.

Λουκασένκο και Πούτιν: τα φιλαράκια τα καλά (Φωτογραφία: cnn.com).

Για τον Λουκασένκο δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, ο κόσμος δεν έχει προχωρήσει. Ισως μέσα στο ταραγμένο του μυαλό να πιστεύει πως υπάρχει ακόμη η ΕΣΣΔ. Μπορεί να θεωρεί πως ο Στάλιν δεν πέθανε ποτέ. Στη Λευκορωσία εξακολουθεί να έχει φάρμες-κολεκτίβες, εργοστάσια και μονάδες κομμουνιστικής εποχής. Ενας πηγαίος αναχρονισμός, τη στιγμή που σε άλλες πρώην σοβιετικές χώρες τούτες οι συνθήκες έχουν τερματιστεί από τη δεκαετία του ’90.

Πριν από λίγες μόλις ημέρες έγινε γνωστό πως η υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι βαίνει μερικώς καλά έπειτα από την πολυήμερη απεργία πείνας του, απαιτώντας καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη φυλακή κατόπιν έντονων πόνων στο πόδι και την πλάτη του.

Ο μόνος που ενδεχόμενα θα μπορούσε να λύσει το γόρδιο δεσμό θα ήταν αυτός που φαίνεται να τον έχει δέσει εξαρχής. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για τον Προτάσεβιτς αναφέρουν ήδη δημοσιογραφικές πηγές πως έχει ξυλοκοπηθεί, ενώ μιλώντας μέσω βίντεο που έδωσαν οι Αρχές της Λευκορωσίας αναφέρει πως βρίσκεται σε μια φυλακή υποδίκων στο Μινσκ και αρνείται ότι έχει καρδιολογικά προβλήματα, όπως αναφέρθηκε σε ορισμένους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Φτάνουν, άραγε, οι δηλώσεις ηγετών της Ευρώπης που κατακεραυνώνουν τις αντιδημοκρατικές μεθόδους του Λουκασένκο; Κάθε νοήμων άνθρωπος καταλαβαίνει πως δεν φτάνουν, καθώς αφορούν έναν σκληροπυρηνικό ηγέτη μιας άλλης εποχής και μάλιστα με ελάχιστα δημοκρατικά ένστικτα μέσα του.

Ο μόνος που ενδεχόμενα θα μπορούσε να λύσει το γόρδιο δεσμό θα ήταν αυτός που φαίνεται να τον έχει δέσει εξαρχής. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τον επόμενο μήνα ο ρώσος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Εκεί θα φανεί αν η σύλληψη του Προτάσεβιτς θα επηρεάσει τις συζητήσεις κι αν αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις των δύο χώρων. Αν ναι, μένει να δούμε αν ο Πούτιν θα θυσιάσει την «Ιφιγένειά» του, τον παλιόφιλο Λουκασένκο.

Ακόμη, βέβαια, κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη: ο Πούτιν δεν μεταπηδάει επουδενί στο στρατόπεδο των «νομιμοφρόνων» της Δύσης. Ενας πολιτικός που δεν αποδέχεται τον αντιπολιτευτικό λόγο και συλλαμβάνει τον όποιο αντιφρονούντα ωσάν να είναι κοινός εγκληματίας, δεν γίνεται να θεωρηθεί ανανήψας. Πολλές φορές ισχύει το ρητό: δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι. Φίλος του Πούτιν είναι ο Λουκασένκο. Τα σχόλια περιττεύουν.

 

Διαβάστε ακόμα: Από τον Σωκράτη ως τον Ναβάλνι – μια ιστορία των δηλητηριάσεων

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top