10689599_327769700739444_586515833146785414_n

Ο Στέλιος Ράμφος γοήτευσε το ακροατήριο του στο Acro της Ιεράς Οδού, ξενίζοντας όμως αρκετούς με το μεσσιανικό του “σόου”. Photo:facebook.com/topotami

Είναι δυστυχώς λυπηρό να ζούμε όλο και περισσότερο μέσα σε δύο αντικρουόμενες θεωρίες διανοουμένων περί Ελληνικότητας. Η μία θέλει τους  Έλληνες μέσα στο μεγαλείο, καλύτερους από όλους τους άλλους βαρβάρους, κουτόφραγκους που ζούσαν στα δέντρα όταν εμείς είχαμε Πολιτισμό και η άλλη, εκείνη που ανέπτυξε ο Ράμφος επί τόση ώρα, ως μικροπρεπείς, τεμπέληδες και κατώτερους.

Και οι δύο θεωρίες βλάπτουν την υγεία μας: επιτέλους, ποιος θα μας εντάξει στο «φυσιολογικό» ανθρώπινο είδος, με προβλήματα που δημιουργήθηκαν, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, μέσα σε ένα παγκόσμιο μεταλλασσόμενο οικονομικό και κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον που αναμφισβήτητα έχει και αυτό τα προβλήματά του; Ποιος θα μας πει πως είμαστε απλώς ισότιμοι και ίδιοι, ούτε ανώτεροι ούτε κατώτεροι;

Η χούντα, κύριε Ράμφο, άφησε πολύ μεγαλύτερα χρέη από οποιονδήποτε. Εκτός από τα  οικονομικά της σκάνδαλα, κληροδότησε χρέη θεσμικά, έθεσε και τις βάσεις του πελατειακού κράτους των ημετέρων

Ποιος θα μας πει πως, όπως όλο το ανθρώπινο είδος, είμαστε ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο; Οι «διανοούμενοι» έχουν τεράστια ευθύνη και για τις δυο αυτές παρανοήσεις. Αυτοί δημιούργησαν τα κόμπλεξ μας και όχι αντιστρόφως. Δεν φταίει ο μέσος Έλληνας. Μια χαρά δημιουργικός είναι, αλλά αυτά που ακούει από λαλίστατους «σοφούς» τον τρέπουν προς τη σχιζοφρένεια. Τέτοιες ερμηνείες δεν βοηθούν σε τίποτε άλλο παρά στην γκρίνια, στη μεμψιμοιρία και στη μοιρολατρία. Ιστορικισμός της χειρότερης υποστάθμης, αντίστοιχο με το να λέμε πως επειδή οι Ιάπωνες έχουν παράδοση στο χαρακίρι, έγινε το ατύχημα της Φουκουσίμα ή η 11/9 στις ΗΠΑ έγινε επειδή το Χόλιγουντ έχει μάθει τους Αμερικανούς σε ταινίες καταστροφής, στυλ «Γκοτζίλα».

Άλλωστε, οι Έλληνες μια χαρά είναι και διαπρέπουν, τόσο εδώ όσο και έξω. Τα έχουν βγάλει πέρα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Μερικοί υπερφιλόδοξοι δημιουργούν το πρόβλημα, οι οποίοι έχουν πιάσει τα πόστα, όλων των ειδών τα πόστα, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου των φιλοσόφων…

Όχι, κύριε Ράμφο. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα στη βαθιά μας συνείδηση και ταυτότητα. Μερικούς θεσμούς να αλλάξουμε, να νομοθετούμε καλύτερα, να βελτιώσουμε λίγο την Παιδεία (η οποία είναι και αυτή θύμα  θεωριών σαν και τη δική σας)  και να πάψουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας εξαίρεση είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Ας δούμε τον έξω κόσμο όχι τυφλωμένοι από κόμπλεξ, ούτε ανωτερότητας ούτε κατωτερότητας. Ας αναμετρηθούμε μαζί του ως ίσος προς ίσο.

Και τέλος, κύριε Ράμφο, η χούντα, θα έπρεπε να το είχατε πει αυτό, άφησε πολύ μεγαλύτερα χρέη από οποιονδήποτε άλλον έπειτα από αυτή. Εκτός από τα  οικονομικά της σκάνδαλα, κληροδότησε τεράστια χρέη θεσμικά, έθεσε και τις βάσεις του πελατειακού κράτους των ημετέρων και του παρακράτους που μας εμποδίζει ακόμη και σήμερα να αποκτήσουμε υγιείς θεσμούς.

Με τη μονομερή και ελλιπή ερμηνεία σας, μηδενίζοντας το κοντέρ του μόνου παράγοντα που υπολογίσατε, του οικονομικού χρέους, θάψατε τη Δημοκρατία. Λες και είπατε πως η χούντα άφησε μια θετική παρακαταθήκη που η Μεταπολίτευση σπατάλησε…

Οφείλετε εξηγήσεις. 

Διαβάστε ακόμα: Εγχειρίδιο πολιτικής μπαρούφας σε 24 λήμματα, απο τη Τζίνα Μοσχολιού.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top