Αδεια μαγαζιά στην Πάτρα. Δυστυχώς, κι αλλού (Menelaos Michalatos / SOOC).

Οι αριθμοί ζαλίζουν: το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου η πτώση του τζίρου στο χώρο της εστίασης υπολογίζεται πάνω από 50%. Επίσης, 60.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης.

Οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται υπό το φάσμα ενός κραχ, τη στιγμή μάλιστα που σε αυτό το δίμηνο δεν είχε επιβληθεί ακόμη κάποιο lockdown όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Οι ίδιοι αναφέρουν πως σε ορισμένα καφέ η πτώση έχει φτάσει στο 30%-40% ανάλογα την περιοχή, ενώ το 1/5 (περίπου) του συνόλου των εργαζομένων στο χώρο της εστίασης παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις από το σπίτι του, καθώς βρίσκεται σε αναστολή.

Δεν χωρούν αστεϊσμοί στη συγκεκριμένη κατάσταση: μπορεί η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Αθήνα (σαφώς) και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας να είναι κλασικές «φραπεδουπόλεις», κι αυτό να το θεωρούσαμε πάντα ένα αρνητικό, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως όλες αυτές οι μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις συνθέτουν ένα σημαντικό κομμάτι του οικονομικού κύκλου της χώρας.

Να μιλήσουμε για το λανθασμένο παραγωγικό μοντέλο της ημεδαπής που δεν είναι εξωστρεφές, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση σε ήρεμους καιρούς…

Ναι, να μιλήσουμε για το λανθασμένο παραγωγικό μοντέλο της ημεδαπής που δεν είναι εξωστρεφές, που δεν αντιλαμβάνεται τις νέες τεχνολογίες, που δεν επιδιώκει την καινοτομία, αλλά την ευκολία. Όλα αυτά είναι σωστά και λογικά αν κρίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε άλλα προηγμένα κράτη της Ευρώπης. Είναι μια συζήτηση, άλλωστε, που γίνεται εδώ και χρόνια, αν και, τελικά, καταντάει άγονη, αφού αναπαράγει την ίδια εικόνα.

Ωστόσο, είναι ένας συνολικός προβληματισμός που είναι καλό να αναπτυχθεί σε ήρεμο περιβάλλον και τώρα αυτό δεν υπάρχει. Με δεδομένο ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, η ζημία στο χώρο της εστίασης αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου τζίρου των μαγαζιών προέρχεται από την κίνηση τις ημέρες των εορτών. Οι ειδικοί, όμως, μας έχουν προετοιμάσει πως τα φετινά Χριστούγεννα, όπως το περσινό Πάσχα, θα είναι μοναχικά.

Με τα lockdown να επανέρχονται στην καθημερινότητά μας και τα μαγαζιά να αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο (ακόμη και σε περιοχές που δεν είναι στο «κόκκινο», το ωράριο λειτουργίας είναι μειωμένο), ο κίνδυνος κάποια μαγαζιά να κλείσουν οριστικά και αμετάκλητα είναι επί θύραις.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δεδομένο πρόβλημα που δεν δείχνει να είναι διαχειρίσιμο. Ακόμη κι αν υπάρξουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα στήριξης σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αναγκαία, αλλά ποιος πιστεύει πως μπορούν να καλύψουν τα σπασμένα; Μακάρι να είχαμε αναπτύξει ένα άλλο μοντέλο παραγωγής (ανεξάρτητα από τον ιό, αλλά ως χώρα που κοιτάζει μπροστά), αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δεδομένο πρόβλημα που δεν δείχνει να είναι διαχειρίσιμο.

Ιδιαιτέρως λόγω της αβεβαιότητας. Ο ιός έρχεται κατά κύματα πάνω μας, αυτό το δεύτερο κύμα δείχνει να είναι πιο επιθετικό και ουδείς γνωρίζει αν θα υπάρξει και τρίτο ή αν το εμβόλιο θα έρθει σχετικά νωρίς, θα είναι αποτελεσματικό και θα λειτουργήσει ως υγιεινομική και κοινωνική ασπίδα.

 

Διαβάστε ακόμα: Νίκος Δαδίτσιος – «Μεγάλο ποσοστό εστιατορίων, σε ένα χρόνο από σήμερα δεν θα υπάρχουν».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top