“Από το 2005 έως το 2015 έχουν σκοτωθεί από όπλα 300.000 άτομα στις ΗΠΑ. Όσοι από εμάς ζούμε από τη μουσική μας στον Πύργο του Τραγουδιού (Tower of Song) που τόσο εύγλωττα περιέγραψε ο Λέοναρντ Κοέν, πρέπει να κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν”. Φωτό: politico.com

Είμαι ακτιβίστρια κατά της οπλοκατοχής εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Κάθε φορά που μιλάω δημόσια ζητώντας αυστηρότερη νομοθεσία για την κατοχή όπλων, δέχομαι και από ένα καινούργιο κύμα απειλών. Συνήθως επιστρατεύουν τα χιλιοειπωμένο σεξιστικό «ο πατέρας σου θα ντρεπόταν για σένα» σε διάφορες παραλλαγές, μαζί με πολύ πιο μοχθηρές απειλές προς την οικογένειά μου και τη σωματική μου ακεραιότητα.

Πέρσι έπαιξα σε σειρά συναυλιών με αίτημα για να σταματήσει η ένοπλη βία (Concert Across America to End Gun Violence) μαζί με τους Jackson Browne, Eddie Vedder, Marc Cohn και τη χωρωδία Harlem Gospel Choir, και όλοι μας δεχτήκαμε απειλές για τη ζωή μας. Εδώ ακριβώς είμαστε σήμερα: Αμερική 2017. Εδώ και δεκαετίες η Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (NRA) έχει σχηματίσει μια συμμαχία με τους μουσικούς της κάντρι και τους οπαδούς τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οργάνωση NRA Country η οποία προωθεί τους μουσικούς που στηρίζουν τη φιλοσοφική και οικονομική επιβολή της NRA, κάτω από τον τίτλο «Αποθεώστε τον Τρόπο Ζωής».

Πίσω από τις πωλήσεις όπλων βρίσκεται μια σκιώδης κυβέρνηση.

Αυτή η αστραφτερή μάσκα κρύβει πίσω της ένα πρόσωπο βαθιά μοχθηρό και καταστροφικό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πεις: η NRA χρηματοδοτεί την εγχώρια τρομοκρατία. Πίσω από τις πωλήσεις όπλων βρίσκεται μια σκιώδης κυβέρνηση. Οι ίδιοι άνθρωποι που συντάσσουν τους νόμους και τις διατάξεις για την οπλοκατοχή είναι οι ίδιοι που κερδίζουν από το εμπόριο αυτό. Η NRA επιθυμεί τα πράγματα να μείνουν ως έχουν.

Οι νόμοι που ισχύουν στις ΗΠΑ και που υποτίθεται εμποδίζουν την απόκτηση πολεμικών όπλων από διανοητικά ασθενείς πολίτες είναι γελοίοι με τα μέτρα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας. Αλλά ακόμη και αυτοί οι ανεπαρκείς περιορισμοί θα χαλάρωναν ακόμα περισσότερο αν επικρατούσε η άποψη της NRA. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε στο πρόγραμμα να ψηφίσει μια διάταξη που θα χαλάρωνε τους περιορισμούς στην πώληση στους σιγαστήρες όπλων και στις διατρητικές σφαίρες (σ.σ. που διαπερνούν θωράκιση και αλεξίσφαιρα γιλέκα). Η ψήφιση αναβλήθηκε επ’ αόριστον μετά το μακελειό στο Λας Βέγκας. Δεν είναι δύσκολο να διαπιστωθεί πώς τα εκατομμύρια δολάρια της NRA χρησιμοποιήθηκαν στο Κογκρέσο για να επηρεάσουν αυτή την ψηφοφορία.

Αν ο νόμος αυτός είχε ψηφιστεί πριν από τη μαζική δολοφονία στο Λας Βέγκας και τα όπλα του σκοπευτή από το μπαλκόνι είχαν σιγαστήρες, τότε μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι τα θύματα θα ήταν πολλά πολλά περισσότερα. Όσοι έτρεξαν και απομακρύνθηκαν από τον χώρο της συναυλίας το έκαναν επειδή άκουσαν τους πυροβολισμούς. Τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία για την NRA.

Ζητώ από τους καλλιτέχνες της κάντρι και της παραδοσιακής αμερικανικής μουσικής να σπάσουν τη σιωπή τους. Οι νόμοι που θέλει να περάσει η NRA είναι μια απειλή για εσάς, τους οπαδούς σας και τα κονσέρτα και τα φεστιβάλ που όλοι μας απολαμβάνουμε. Το διακύβευμα είναι πάρα πολύ υψηλό για να αφήσουμε ανέπαφη τη σύμπραξη με την NRA. Κόψτε τους δεσμούς που δήθεν υπάρχουν μεταξύ του πατριωτισμού και της χαλαρής νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, δεσμοί που υστερόβουλα και αδίκως έχουν δημιουργηθεί. Δεν είναι το ίδιο.

Ξέρω ότι θα υποστείτε επιθέσεις έτσι και μιλήσετε. Βρείτε τη δύναμη να κάνετε το σωστό και ηθικό, ακόμα και να αυτό σας κοστίσει.

Ξέρω ότι θα υποστείτε επιθέσεις έτσι και μιλήσετε. Αυτός είναι ο τρόπος που ενεργούν. Δεν θα αρέσει σε όλους η στάση σας. Αφήστε τους να κάνουν ό,τι θέλουν. Κάποιοι ίσως κάψουν τους δίσκους σας ή θα επιστρέψουν τα εισιτήρια των συναυλιών σας ζητώντας τα λεφτά τους πίσω. Ας το κάνουν. Βρείτε τη δύναμη να κάνετε το σωστό και ηθικό, ακόμα και να αυτό σας κοστίσει χρήματα, που σίγουρα θα κοστίσει. Μην τους επιτρέψετε να σας εκφοβίσουν για να σιωπήσετε. Εκεί βρίσκεται η δύναμή τους: στη σιωπή των λογικών φωνών και στην απάθεια όσων θα έπρεπε να παλεύουν για το δίκιο τους.

Σε αυτή την ιστορική στιγμή δεν πρέπει να σιωπήσουμε. Σύμφωνα με το κέντρο ερευνών PolitiFact, από το 2005 έως το 2015 έχουν σκοτωθεί από όπλα 300.000 άτομα στις ΗΠΑ, όσος και ο πληθυσμός του Πίτσμπουργκ. Ο θρήνος των οικογενειών των θυμάτων είναι ατελείωτος. Όσοι από εμάς ζούμε από τη μουσική μας στον Πύργο του Τραγουδιού (Tower of Song) που τόσο εύγλωττα περιέγραψε ο Λέοναρντ Κοέν, πρέπει να κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν. Η NRA θα βάλει την ίδια κασέτα λέγοντας όσα λέει μετά από κάθε μακελειό. Θα πει να μην «πολιτικοποιήσουμε» τη σφαγή του Λας Βέγκας μιλώντας για τη νομοθεσία της οπλοκατοχής σε μια τέτοια στιγμή, ότι το θέμα δεν είναι τα όπλα, αλλά οι άνθρωποι και ότι περισσότεροι από εμάς πρέπει να έχουμε όπλα ώστε να προστατευόμαστε καλύτερα. Αρκετά.

Ο πατριωτισμός και η αυστηρή νομοθεσία για τα όπλα δεν είναι έννοιες αντίθετες. Χρειαζόμαστε νόμους βασισμένους στην κοινή λογική και ελπίζω πως οι συγκάτοικοί μου στον Πύργο του Τραγουδιού θα συμφωνήσουν μαζί μου. Ενωμένοι, μπορούμε να πνίξουμε τους τραμπούκους.

 

Η Rosanne Cash είναι τραγουδίστρια και συνθέτις. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ της είναι το The River and the Thread.

//Πηγή

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top