russia-turkey

Ενώ έχουν δημοκρατικές διαδικασίες δεν είναι φιλελεύθερες δημοκρατίες γιατί η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων είναι το λιγότερο ελλειμματική και στις δύο χώρες.

1. Είναι και οι δύο μη-φιλελεύθερες δημοκρατίες (illiberal democracies). Δηλαδή, ενώ έχουν δημοκρατικές διαδικασίες, δεν είναι φιλελεύθερες δημοκρατίες, γιατί η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων είναι το λιγότερο ελλειμματική και στις δύο χώρες. Για παράδειγμα, το Freedom House βαθμολογεί την Τουρκία με 3,5 στη Ελευθερία, 3 στα Πολιτικά Δικαιώματα και 4 στα Ατομικά (1 είναι το Άριστα). Η Ρωσία τα πάει ακόμα χειρότερα (6, 6, 6). Η Ελλάδα παίρνει σε όλα 2. Μπορεί να μην είμαστε πρότυπο, αλλά είμαστε αξιοπρεπείς. Στην ποιότητα του Κράτους Δικαίου δεν διαφέρουν και πολύ: στην 80η θέση η Τουρκία, στην 75η η Ρωσία (η Ελλάδα στην 33η).

2. Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε ελεύθερες οικονομίες: η Τουρκία είναι “moderately free” (70η) και η Ρωσία “mostly unfree” (143η) – όπως δυστυχώς και η Ελλάδα (130η).

3. Η Ρωσία είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο (136η). Η Τουρκία (64η), λίγο καλύτερα από την Ελλάδα (69η)…

4. Ο Tύπος διώκεται και στις δύο χώρες. Οι θέσεις τους είναι άθλιες για χώρες που θέλουν να λέγονται «ευρωπαϊκές» (148η η Ρωσία, 154η η Τουρκία). Κι εμείς, βέβαια, είμαστε για κλάματα (99η). Οι περιορισμοί στο Διαδίκτυο είναι πολλοί. Και στην Τουρκία (partly free), αλλά κυρίως στη Ρωσία (not free). Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν είμαστε και τόσο άσχημα.

5. Οι δύο χώρες δεν πάνε καλά ούτε στην ισότητα των φύλων (52η η Ρωσία, 69η η Τουρκία). Η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα (27η). Είναι χώρες που καταπιέζουν τα ΛΟΑΤ άτομα (τελευταίες μαζί στη λίστα του Rainbow).

Η ευημερία της Ρωσίας την τοποθετεί στην 58η θέση παγκοσμίως και της Τουρκίας στην 78η. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 49η θέση.

6. Οι κάτοικοί τους δεν είναι πλούσιοι, αλλά ούτε και φτωχοί. Η Ρωσία βρίσκεται στην 57η θέση και η Τουρκία στην 69η στο Human Development Index του ΟΗΕ. Η Ελλάδα παρέμενε (το 2013, χρονιά των τελευταίων δημοσιευμένων στοιχείων του HDI) μία από τις πλουσιότερες χώρες στον πλανήτη (29η).

7. Αν θέλουμε να τις βαθμολογήσουμε συνολικά, όμως, θα πρέπει να δούμε το πλέον comprehensive index, το καλύτερο κατά τη γνώμη μου, γιατί λαμβάνει υπ’ όψιν τις περισσότερες παραμέτρους (ελευθερία, ευημερία, ισότητα, κοινωνικό κεφάλαιο, ασφάλεια, οικονομία, υγεία, εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση και ευκαιρίες). Σύμφωνα με το Prosperity Index του Legatum Institute, η ευημερία (μεταφράζω έτσι το “prosperity”) της Ρωσίας την τοποθετεί στην 58η θέση και της Τουρκίας στην 78η. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 49η θέση, δηλαδή λίγο πιο πάνω από τους βαλκάνιους εταίρους μας στην ΕΕ (Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία – η Σλοβενία μας περνά πλέον) και με την Πορτογαλία μακριά – στην 27η θέση….

Δεν συζητώ καθόλου τη σχέση της Ελλάδας με τις δύο χώρες. Από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα, η σχέση αυτή είναι τόσο φαντασιακά αρρωστημένη που προτιμώ να μην αγγίξω το θέμα.

 

//O Αριστείδης Χατζής είναι Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. To post που αναδημοσιεύουμε με την άδειά του, εδώ.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο Βρετανός εξακολουθεί να είναι ο Τζέιμς Μποντ;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top