3697785107_2ff2f255b9_o

Το ότι πας σε μια rock συναυλία δεν σημαίνει ότι μπορείς να είσαι κάφρος. (Φωτό από τον χρήστη του Flickr Christian Holmer)

Θυμάμαι ήταν το 1993 όταν οι Metallica είχαν έρθει για συναυλία στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης – αυτό είναι και το πρώτο μου «καλό» live στο μυαλό μου. Ήμουν 15 χρόνων πάνω-κάτω, είχα γυρίσει από διακοπές για τη συναυλία και θυμάμαι ο ενθουσιασμός να έχει τρελάνει το μυαλό μας. Είχαμε πάει από τις 2 το μεσημέρι έξω από τη θύρα του γηπέδου, για να μπούμε από τους πρώτους.

Φυσικά, οι πόρτες δεν άνοιξαν πριν από τις 4.30 μ.μ. και εμείς καθόμασταν ώρες κάτω από τον ήλιο που μας είχε αποβλακώσει. Κάποια στιγμή εμφανίζεται ένας τύπος κοντά στα 55 πίσω από τις πόρτες και ο κόσμος αρχίζει τα παρακάλια. «Άνοιξε καλέ, σκάσαμε εδώ έξω. Ε, εεε, δεν ακούς» και άλλα τέτοια. Αλλά εκείνος τίποτα. Τρελαίνεται ο κόσμος και από τα παρακάλια το γύρισαν στα συνθήματα: «παππού, παππού τον παίρνεις πού και πού» και άλλα τέτοια ωραία.

Όποιος έχει πάει στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης γνωρίζει ότι βρίσκεται ανάμεσα σε πολυκατοικίες. Με λίγα λόγια, στις 3 το απόγευμα υπήρχαν άνθρωποι πού ‘επαιρναν τη σιέστα τους. Ένας από αυτούς θεώρησε σωστό να βγει στο μπαλκόνι και να φωνάξει «σκάστε μεσημεριάτικα». Περιττό να πω ότι περίπου 300 πλαστικά μπουκάλια νερό εκσφενδονίστηκαν στο μπαλκόνι του.

Τότε είχα γελάσει πολύ, το παραδέχομαι. Άλλωστε, ήμουν 15 χρόνων καφράκι και έτοιμος να δω μια από τις αγαπημένες μου μπάντες. Στο πέρασμα του χρόνου, όποτε σκέφτομαι εκείνες τις φάσεις και άλλες στα επόμενα live που έχω πάει, απλώς κουνάω το κεφάλι μου και αναρωτιέται «πόσο βλάκες ήμασταν, τελικά;»

Τώρα, γιατί μου ήρθε αυτό; 1η Ιουνίου σήμερα, πρώτη μέρα του Athens Release Festival και ουσιαστικά ξεκίνημα του ελληνικού συναυλιακού καλοκαιριού. Και επειδή μάλλον θα πάμε σε 3-4 live, καλό είναι να μάθουμε και μερικούς κανόνες συμπεριφοράς. Όχι για να είσαι καλός, αλλά σωστός. Ναι, υπάρχουν και στις συναυλίες.

15784218971_18981495c2_k

Δεν έχει κανένα νόημα να πετάς στους μπροστινούς ποτήρια με μπίρα. Άσε που εσύ χάνεις την μπίρα σου στο τέλος. (Φωτό από τον χρήστη του Flickr Iggyshoot)

1. Καλοκαίρι είναι, ζέστη έχει, όπως και κόσμο το live. Μπορεί να είναι σε ανοικτό χώρο, αλλά την ώρα της συναυλίας ο ένας είναι πάνω στον άλλον. Γι’ αυτό, κάνε ένα ντουζάκι όταν πας. Μη σκέφτεσαι ότι «θα ιδρώσω που θα ιδρώσω, άστο για όταν επιστρέψω σπίτι». Όχι, σκέψου τον άλλον που είναι πιο κοντός και έχει τη μασχάλη σου μέσα στη μύτη του. Καθόλου ωραία. Καθόλου όμως.

2. Νομίζω ότι αυτή η μόδα ξεκίνησε όταν ένα συγκρότημα δεν έπαιζε καθόλου καλά, ο κόσμος είχε πληρώσει για να το δει και πάνω στα νεύρα του έστελνε κι ένα πλαστικό μπουκάλι νερό στη σκηνή. Τώρα βέβαια, έχει γίνει κάτι σαν συναυλιακή μόδα και όποιος θέλει, έτσι χωρίς λόγο, πετάει στην καλύτερη ένα μπουκαλάκι νερό, στη χειρότερη ένα πλαστικό ποτήρι μπίρα, μοχίτο και ό,τι άλλο κρατάει στα χέρια, στους μπροστινούς. Είπαμε χωρίς λόγο, απλώς γιατί το βρήκε καλή ιδέα. Δεν είναι όμως καθόλου καλή. Απλώς είσαι κόπανος φίλε μου. Με «κ» κεφαλαίο!

Φίλε μου, αν δεν ξέρεις τους στίχους, κούνα ποδαράκι και κάνε air guitar. Αλλά μην φωνάζεις άσχετες λέξεις στα αγγλικά για να το παίξεις cool και ότι δήθεν γνωρίζεις το κομμάτι.

3. Ας παραδεχτούμε κάτι: στα μουσικά φεστιβάλ ποτέ δεν πάμε για όλο το line-up. Τις περισσότερες φορές θέλουμε πραγματικά να δούμε μόλις ένα συγκρότημα και την υπόλοιπη ώρα ήμαστε εκεί για τη φάση – όπου φάση είναι μπίρες, κουβεντούλα, χαλάρωση. Το πρόβλημα είναι πως όταν βγαίνει το «γκρουπ μας» αρχίζουμε να σπρώχνουμε όλους όσους είναι μπροστά μας, γιατί είμαστε true οπαδοί. Όχι, δεν είσαι, αν το κάνεις αυτό. Οι πιστοί πάνε από νωρίς, πιάνουν κάγκελο και περιμένουν μέχρι να τους δουν. Δεν πατάνε όποιον βρουν, γιατί έτσι τους έχει καρφωθεί.

4. Τι πιο ωραίο από το να είσαι στη συναυλία, να παίζουν ένα αγαπημένο σου κομμάτι και όλος ο κόσμος να τραγουδάει τους στίχους; Τι πιο απαίσιο από το να είσαι στη συναυλία, να παίζουν ένα αγαπημένο σου κομμάτι, όλος ο κόσμος να τραγουδάει τους στίχους, πέρα από τον τύπο δίπλα σου που δεν ξέρει τους στίχους, αλλά θέλει να το παίξει ψαγμένος και φωνάζει στο ρυθμό του κομματιού άσχετες λέξεις. Φίλε μου, αν δεν ξέρεις τους στίχους, κούνα ποδαράκι και κάνε air guitar. Αλλά μη φωνάζεις ότι λέξεις ξέρεις στα αγγλικά. Σε παρακαλώ.

5. Δείξε λίγο σεβασμό στα support συγκροτήματα. Ναι, ξέρω δεν πλήρωσες γι’ αυτά, αλλά τι θα σε χαλάσει να τους ακούσεις για μισή ωρίτσα. Τέχνη κάνουν και αυτοί. Στην τελική, ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα γίνει σταρ τα επόμενα χρόνια. Ωραίο δεν είναι να λες «εγώ τους είδα πριν από 4 χρόνια που δεν τους ήξερε κανείς»; Είδες, πατάω στον χιπστερεγωισμό σου.

7795877870_ba1db31e11_k

Συναυλία εκτός από μουσική σημαίνει και αλκοόλ. Αλλά καλό είναι να μη λιώσεις από πολύ νωρίς, γιατί σίγουρα θα κάνεις καμιά βλακεία στο τέλος. (Φωτό από τον χρήστη του Flickr aRt. Menue Photography)

6. Κόσμος, ο ένας πάνω στον άλλον, καμιά φορά μπορούν να γίνουν παρεξηγήσεις. Είσαι σε συναυλία, όχι σε αγώνα μποξ όμως, άρα μην πουλάς μαγκιά και τσαμπουκά, έστω κι αν υπάρχει λόγος. Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει λόγος να χαλάσεις τη βραδιά σου. Κατά δεύτερον, δεν ξέρεις τους φίλους του. Μπορεί να φαίνεται μόνος του, αλλά παραδίπλα να υπάρχουν 5 φουσκωτοί τύποι. Αλήθεια, τώρα; Άστο να πάει το παλιάμπελο.

7. Ναι, ξέρω, τα φεστιβάλ εκτός από τη μουσική είναι και αλκοόλ. Γι’ αυτό μας αρέσουν και γι’ αυτό πάμε από νωρίς – παγωμένη μπίρα, κάτω από τον ήλιο. Καλά είναι αυτά, αλλά να έχεις και λίγη αυτοσυγκράτηση. Σκέψου ότι οι συναυλίες θα πάνε μέχρι αργά, κρίμα δεν είναι να γίνεις χάλια από τις 7 το απόγευμα; Και τσάμπα τα λεφτά που πλήρωσες και τσάμπα χάνεις το όνομα της ημέρας. Και, μεταξύ μας, σίγουρα θα κάνεις καμιά βλακεία μέσα στη ζαλάδα σου. Γι’ αυτό: αυτοσυγκράτηση.

Καλό συναυλιακό καλοκαίρι.

 

Διαβάστε ακόμα – Μουσική για τα μάτια: Τα πιο NSFW video clips

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top