Ο υπογράφων στο γραφείο του, στην οδό Μουρούζη.

Ο υπογράφων στο γραφείο του, στην οδό Μουρούζη.

Eίναι όμορφο να χαίρονται οι άνθρωποι τα επιτεύγματά τους –και άνθρωποι είναι (το έχουμε επιβεβαιώσει…) οι πολιτικοί, και τα επιτεύγματα των πολιτικών είναι (περίπου εξ ορισμού…) σημαντικά για μας τους κοινούς θνητούς. Οπότε είναι όμορφο να χαίρονται οι πολιτικοί τα επιτεύγματά τους. Κι ακόμη πιο όμορφο, να τα χαίρονται σωρευτικά, το ένα μετά το άλλο. Άμα, δε, τα επιτεύγματα αφορούν εκείνο που έχει επικρατήσει να ονομάζουμε «το κοινωνικό», ακόμη καλύτερα, δεν νομίζετε;

Τι μας έπιασε; Είναι απλό: Με λίγα 24ωρα απόσταση, ο υπουργός-πουλαίν του Μαξίμου, Γιάννης Βρούτσης (στην ηλεκτρική καρέκλα του Εργασίας, να το έχουμε παραδεχθεί), έκρινε αναγκαίο να μιλήσει σε τόνους επικολυρικούς για δυο επιτεύγματά του. Το «ΗΛΙΟΣ», με το οποίο «η χώρα μας αποκτά ένα από τα πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα ενημέρωσης, παρακολούθησης και ελέγχου δεδομένων της κοινωνικής ασφάλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Παίζοντας συνειρμικά με τον ήλιο, το φως (είναι και καλοκαίρι), μας είπε και ένα «υπό το φως του ήλιου πλέον οι συντάξεις»). Το online σύστημα καταγραφής των ροών απασχόλησης «ΕΡΓΑΝΗ», με το οποίο συμπληρώνεται (δηλαδή: διορθώνεται) η εικόνα για την ανεργία που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ/ο ΟΑΕΔ/το ΣΕΠΕ. Ώστε, πάλιν λυρικοπαραστατικά, να διαδηλώνει ότι «τραβάει πλέον χειρόφρενο η ανεργία».

Με όλη τη συμπάθεια, τα κοινωνικά ζητήματα –για όσους τουλάχιστον δεν πιστεύουμε στο Θατσερικό «there’s no such thing as society!»– είναι ευαίσθητα. Πολύ.

Το ξαναλέμε: είναι ωραίο να χαίρονται οι άνθρωποι τα επιτεύγματά τους. Είναι άνθρωποι οι πολιτικοί, είναι κατεξοχήν ανθρώπινη στιγμή οι παραμονές ανασχηματισμού. Όμως, με όλη τη συμπάθεια, τα κοινωνικά ζητήματα –για όσους τουλάχιστον δεν πιστεύουμε στο Θατσερικό «there’s no such thing as society!»– είναι ευαίσθητα. Πολύ. Οπότε, όταν εφαρμόζεις «ΗΛΙΟ» και σου βρίσκονται κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι ΙΚΑ χωρίς σύνταξη («ανθρώπινο λάθος»), ή πάλι σου συνιστούν από το Ταμείο σου (που σου έφτασε το εκκαθαριστικό σύνταξης μέσω ΗΔΙΚΑ) «τσεκάρετε με τα μηνιαία, μην είσαστε στο λάθος», κάνεις λάθος με τον λυρισμό. Σοβαρά: η ψηφιοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πολύ σημαντικό απόκτημα –αλλά σεμνά και ταπεινά, που έλεγε κι ο άλλος.

Και πολύ-πολύ-πολύ περισσότερο, όταν χαίρεσαι με την «ΕΡΓΑΝΗ» τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που ανακόπτουν, λες, την τραγική τάση της ανεργίας, αλλά… παραβλέπεις ότι άνοιξη προς καλοκαίρι ανοίγουν στην ωραία Μεσογειακή Ελλάδα οι θέσεις απασχόλησης (ψιλοευκαιριακές, έτσι;) του θερινού τουρισμού, μάλλον δημιουργείς αρνητικά αντανακλαστικά στις κοόρτεις των μακροχρόνιων ανέργων. Που είναι το πρόβλημα.

Κάποιο συμμάζεμα, καλό θα έκανε, γενικώς.

 

Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης είναι δημοσιογράφος.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top