Ανθεί ο σεξισμός στα γήπεδα; Σίγουρα τον βοηθάει να «αναπτυχθεί» και να εδραιωθεί ως φυσιολογική συμπεριφορά. (Photo by Mark Brown/Getty Images).

Ο Μόρισεϊ τραγουδούσε περιπαθώς: «Barbarism begins at home». Μόνο που οι καθημερινές βαρβαρότητες δεν χρειάζεται να ξεκινούν από εκεί, ούτε περιορίζονται απαραίτητα στο σπίτι του καθενός. Μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους και σε πλουμιστά γκαλά.

Οι υπεύθυνοι του περιοδικού France Football, προφανώς, δεν περίμεναν η πρώτη βράβευση γυναίκας με τη Χρυσή Μπάλα να καταλήξει σε τέτοιο εκκωφαντικό φιάσκο. Σε μια προσπάθεια να δείξουν πως ακολουθούν το ρεύμα της εποχής και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, αποφάσισαν να εντάξουν στη διαδικασία βράβευσης και το Ballon d’Or Féminin. Το βραβείο, δηλαδή, της καλύτερης παίκτριας ποδοσφαίρου για τη σεζόν 2017-18.

Ο νεωτερισμός του σκεπτικού και η συνακόλουθη βράβευση της Νορβηγίδας επιθετικού της Λιόν, Άντα Χέγκερμπεργκ, θα έπρεπε να ήταν μια στιγμή θριάμβου. Φευ, δεν συνέβη. «Βοήθησε» σ’ αυτό ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, ο διάσημος Γάλλος dj Μαρτίν Σολβέγκ. Θέλησε, άραγε, να φανεί ευφυής ή χονδροειδώς αλέγρος; Το σίγουρο ότι η ερώτηση που έκανε στην Χέγκερμπεργκ («Γνωρίζεις πώς να κάνεις twerk;») έστειλε στο πυρ το εξώτερο την περιώνυμη γαλατική ευγένεια.

O αθλητικός πολιτισμός έχει γίνει ένα κενό γράμμα. Οι ακραίες συμπεριφορές αποτελούν πλέον μέρος της γηπεδικής μας μύησης.

Δεν χρειάζεται, δα, να έχει σπουδάσει κανείς την comme il faut attitude για να σκεφτεί πως δεν ρωτάς μια αθλήτρια αν μπορεί να χορέψει κουνώντας τα οπίσθιά της. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτή καταυγάζεται από τα φώτα της δημοσιότητας και πρόκειται να λάβει ένα βαρύτιμο τρόπαιο. Και μόνο κοινή λογική να διαθέτεις, απλώς δεν θα το κάνεις. Ο Σολβέργκ το έπραξε.

H στιγμή του… σκανδάλου όπου ο παρουσιαστής της «Χρυσής Μπάλας» ζητάει από την Άντα Χέγκερμπεργκ να μιλήσει για τις χορευτικές ικανότητες (Photo by Aurelien Meunier/Getty Images)

Είναι, άραγε, ο μόνος; Ε, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: στον αθλητισμό ανθεί μια ακραία εκδοχή σεξισμού. Οι γυναίκες δεν καρφώνουν στο μπάσκετ, δεν κάνουν ψαλιδάκια στο ποδόσφαιρο, δεν πηδούν στο… Θεό για ένα μπλοκ στο βόλεϊ, σκούζουν όταν κάνουν έναν backhand στο τένις. Σε αντίθεση με τους άντρες που προβάλλουν την macho εκδοχή τους εντός των τεσσάρων γραμμών ενός γηπέδου, οι γυναίκες, καίτοι έχουν κερδίσει με το σπαθί τους μια θέση στα αθλητικά δρώμενα, παραμένουν σε ανίσχυρη θέση.

Έχετε αμφιβολία; Μπορείτε να πάτε σε αγώνα που διαιτητεύει γυναίκα. Ειδικά αν είναι ποδοσφαιρικός ο αγώνας (εκεί που η βαρβατίλα είναι στο «κόκκινο»). Αυτά που θα καταγράψει να λέγονται εις βάρος της θα έκαναν να κάνουν και τον πιο αθυρόστομο.

Είμαστε σεξιστές όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό; Ή, αλλιώς, εμπεριέχει ο αθλητισμός, σπερματικά θα έλεγε κανείς, στοιχεία που σε υποβάλλουν σε τέτοιες συμπεριφορές; Ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Οι γενικεύσεις ποτέ δεν ωφέλησαν. Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των γηπέδων δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τα αδύναμα μέλη. Πολύ περισσότερο για τις γυναίκες.

Θα πρέπει να το παραδεχθούμε, ειδικά εμείς εδώ στην Ελλάδα, ο αθλητικός πολιτισμός έχει γίνει ένα κενό γράμμα. Μπορεί ο Γάλλος dj να ζήτησε δημόσια συγγνώμη, υπό το βάρος και της κατακραυγής που έπεσε πάνω του, εντούτοις δεν θα πρέπει να περιμένουμε ανάλογες συγγνώμες κι από άλλους «δράστες». Πολλές φορές τέτοιου είδους συμπεριφορές, ολότελα ανοίκειες, θεωρούνται μέρος της διαδικασίας μύησης ενός εκάστου στη γηπεδική πραγματικότητα.

Παραμένουν, άραγε, μόνο εκεί; Τις αφήνουμε ανενεργές όταν αποχωρούμε από τα γήπεδα; Με αφορμή την τραγική κατάληξη που είχε η νεαρή κοπέλα στη Ρόδο, καλό είναι να ξεκινήσουμε μια κουβέντα για το τι είναι συναινετικό σεξ και τι βιασμός. Και τέλος πάντων, ποιο είναι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος. Είτε πρόκειται για αντρικό είτε για γυναικείο. Αν νομίζει κανείς πως ο σεξισμός είναι μια θεωρητική ιδέα, καλό είναι να το ξανασκεφτεί. Εντέλει, η βαρβαρότητα εύκολα μπορεί να αποκτήσει πρακτική υπόσταση αν προηγουμένως έχει θέσει τις λεκτικές της βάσεις στην κοινωνία.

 

Διαβάστε ακόμα: «Πάντα πίστευα ότι δεν είμαι πολύ καλός». Η συγκινητική, αδημοσίευτη συνέντευξη του Σουμάχερ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top