Oι καταγγελίες κατά του Weinstein άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας σε όλους του εργασιακούς χώρους, συμπαρασύροντας πανίσχυρους επιχειρηματίες ακόμα και πολιτικούς. Όμως παράλληλα έδωσαν βήμα στον κάθε πικραμένο να πει την μπαρούφα του γελοιοποιώντας ένα σοβαρό πρόβλημα. (Εικονογράφηση: Metro)

Η πιο αστεία, κυριολεκτικά γελοία, είδηση της νέας χρονιάς φιλοξενήθηκε στον Independent, και είμαι βέβαιος ότι οι γνωστοί για το φλέγμα τους Βρετανοί ακόμα γελάνε. Η Kazue Muta, φεμινίστρια ακαδημαϊκός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα υποστήριξε ότι οι πρίγκιπες από τα παραμύθια της Χιονάτης και της Ωραίας Κοιμωμένης, εκτελούν «ψυχαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις σε μία αναίσθητη σύντροφο». «Αν σκεφτείτε λογικά η “Χιονάτη” και η “Ωραία Κοιμωμένη” περιγράφουν τη σεξουαλική επίθεση σε έναν άνθρωπο που δεν έχει συνείδηση. Ίσως νομίζετε ότι καταστρέφω τη φαντασία σας, αλλά αυτές οι ιστορίες προωθούν τη σεξουαλική βία και θα ήθελα όλοι να το γνωρίζουν», υποστήριξε η Muta. Φυσικά ακολούθησε ο κακός χαμός, με εκατοντάδες χρήστες στο twitter να την βρίζουν και άλλους τόσους να την υποστηρίζουν.

Αν και στις αρχές του 2017 ο τυφώνας Harvey ισοπέδωσε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, οι συνέπειες ενός άλλου… τυφώνα με το ίδιο όνομα, που έσκασε στην καρδιά της Καλιφόρνια τον περασμένο Οκτώβριο, αποδείχθηκαν πολύ πιο καταστροφικές. Ο λόγος για το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης εκατοντάδων γυναικών και βιασμού κάποιων από αυτών, από τον μέχρι πρότινος ισχυρότερο άνδρα του Hollywood, τον παραγωγό ταινιών Harvey Weinstein. Oι καταγγελίες κατά του Weinstein δεν περιορίστηκαν στον κινηματογράφο, τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία των ΗΠΑ (πίσω μόνο από τα οπλικά συστήματα) αλλά άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας σε όλους του εργασιακούς χώρους, συμπαρασύροντας πανίσχυρους επιχειρηματίες της Silicon Valley ακόμα και πολιτικούς.

Η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών είναι μια αποκρουστική αλλά καλά κρυμμένη, πραγματικότητα. Μάλιστα κάποιες φορές και σε ορισμένους επαγγελματικούς χώρους θεωρείται τόσο φυσιολογική ώστε δεν λογίζεται «παρενόχληση» και κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να κρυφτεί. Υπό αυτή την έννοια το σκάνδαλο Weinstein είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σπάσει το συγκεκριμένο απόστημα, αλλά και για να συζητηθεί ειλικρινά η εργασιακή ισότητα των δύο φύλων.

Το να περάσουμε από το ένα άκρο –την κατάχρηση εξουσίας από ζώα σαν τον Weinstein– στην ποινικοποίηση του φλερτ, δεν θα βοηθήσει κανέναν.

Επειδή όμως οι απόψεις «are like assholes… everyone has one», το εξαιρετικά σοβαρό αυτό ζήτημα αποκτά μέρα με τη μέρα γκροτέσκο διαστάσεις. Στην πραγματικότητα αυτοί που εμφανίζονται ως διαπρύσιοι κήρυκες της ισότητας των δύο φύλων, κάνουν και τη μεγαλύτερη ζημιά.

Οι δηλώσεις της Muta είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το μέγεθος της γελοιότητας φαίνεται από τον νέο «νόμο περί συναίνεσης» στον οποίο κατέληξε η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Πράσινων της Σουηδίας και ετοιμάζεται να καταθέσει στη βουλή. Όπως προβλέπει, κάθε πολίτης υποχρεούται να έχει τη ρητή συγκατάθεση του ή της συντρόφου του – τόσο σε περίπτωση ετερόφυλων ζευγαριών ή ζευγαριών του ίδιου φύλου – προκειμένου να προχωρήσουν στην ερωτική πράξη. Μάλιστα αν και αρκεί η προφορική συγκατάθεση, δίνεται η δυνατότητα αυτό να απαιτείται και γραπτά! «Μωρό μου σε θέλω εδώ και τώρα. Υπόγραψε αυτή τη δήλωση του νόμου 105 για να μην μου ζητάς τα ρέστα μετά».

Η Kazue Muta, φεμινίστρια ακαδημαϊκός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα υποστήριξε ότι οι πρίγκιπες από τα παραμύθια της Χιονάτης και της Ωραίας Κοιμωμένης, εκτελούν «ψυχαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις σε μία αναίσθητη σύντροφο». (Εικονογράφηση: meh.ro)

Έχοντας ζήσει ως ενήλικας σε δύο… χιλιετίες μπορώ να πω με σιγουριά ότι η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών είναι υπαρκτό και διαχρονικό πρόβλημα. Μπορώ, όμως, να πω με την ίδια σιγουριά ότι οι χυδαίοι «πέφτουλες» έχουν μειωθεί ενώ και το «πέσιμο» έχει γίνει πιο… κόσμιο. Το να περάσουμε, λοιπόν, από το ένα άκρο –την κατάχρηση εξουσίας από ζώα σαν τον Weinstein– στην ποινικοποίηση του φλερτ, δεν θα βοηθήσει κανέναν, ειδικά τις γυναίκες.

Γιατί αν έχει πάρει σωστά το αυτί μου, οι νέες γυναίκες διαμαρτύρονται ότι οι άντρες έχουν χάσει τον ρόλο τους, δεν φλερτάρουν, φοβούνται τον δυναμισμό της γυναίκας κ.λπ. Οπότε αν στα παραπάνω προστεθεί και ο κίνδυνος ποινικής δίωξης για το κλείσιμο του ματιού στον δρόμο, οι άντρες θα γίνουν κάτι σαν τους Μοϊκανούς, θα υπάρχει ένας, τελευταίος. Και όποια πρόλαβε, πρόλαβε.

Εγώ βεβαίως – βεβαίως, δεν ξέρω αν ισχύουν τα παραπάνω, καθότι παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών. Απ΄ όσο θυμάμαι, όμως, ανυπομονούσα να μου ανάψουν το πράσινο φως της «συναίνεσης» (με μικρές κινήσεις, με γοητευτικούς υπαινιγμούς, όχι με συμβολαιογραφικές πράξεις) και έβαζα τα δυνατά μου για να φτάσουμε στο σημείο αυτό. Δηλώνω ένοχος, λοιπόν, με βάση τα νέα standards της Kazue Muta.

Συνεπώς, στους σεχταριστές του νεοφεμινισμού θα έλεγα να είναι λίγο πιο προσεκτικοί. Διότι η ιστορία φανερώνει ότι όσο περισσότερες οι νομικές απαγορεύσεις, τόσο μικρότερη η χαρά, και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα αληθινής εκτροπής.

Φλερτάρετε ρε, τι σας ζητάμε;

 

Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι ο Ronan Farrow που αποκάλυψε το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο του Hollywood;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top