H Ursula Corbero. Το κοντό μαλλί είναι ένας άλλο τόπος να ακουμπήσει ένας άντρας τον πόθο του.

Δεν πάει καιρός που η φίλη μου η Βερενίκη έκοψε τα μαλλιά της. Ήταν μια έκπληξη για μένα, δεν τό ‘χαμε συζητήσει, πάντα της άρεσαν μακριά.

Τώρα, μοιάζει με αγοροκόριτσο. Όταν τη συνάντησα, ήταν αυτή η χαίτη που με τράβηξε και της τό ‘πα. ΟΚ, δεν μας ελκύει κάποιος μόνο λόγω της εμφάνισής του, αλλά κυρίως λόγω του πλούσιου ψυχικού του κόσμου. Ωστόσο, ομολογώ, αν την είχα γνωρίσει έτσι πριν, θα είχε περάσει απαρατήρητη.

Μου εξομολογήθηκε πως πήρε την απόφαση μετά από τη συζήτηση που είχε με μια φίλη της. Της έλεγε ότι η μόδα των κοντών μαλλιών επέστρεψε, για την Έμα Γουότσον που τα έκοψε και πως, όπως και νά ‘χει, τα μαλλιά ξαναμακραίνουν. Κατέληξε πως σήμερα οι γυναίκες είναι ανεξάρτητες κι ότι δεν χρειάζεται να πάρουν την άδεια του φίλου τους για να κάνουν το ένα ή το άλλο. Σημειωτέον ότι η περί ου ο λόγος φίλη εξακολουθεί να έχει το μαλλί μακρύ.

To δυναμικό στιλ της Robin Wright στο House of Cards.

Έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Αγαπούσα τη χαίτη της. Μπορούσε να κρυφτεί μέσα της, να παίζει με τον αέρα, να κάνει ένα σωρό χτενίσματα και, το κυριότερο, τα έβρισκα διαβολεμένα ερωτιάρικα.

Παραδόξως, μόλις το πρώτο σοκ πέρασε, ανακάλυψα πόσο αισθησιακή και απίθανα χαριτωμένη είναι με το ακάλυπτο σβερκάκι της, τα κοχυλάκια που έχει για αφτιά, ακόμα και τα μάτια της άστραφταν περισσότερο. Λατρεύω να της χαϊδεύω το λαιμό. Τώρα τα μαλλιά της είναι πιο κοντά απ’ τα δικά μου, και η αίσθηση είναι σχεδόν οργασμική.

Ωστόσο, δεν μπορώ να αποφασίσω. Νομίζω πως θα τ’ αφήσει να ξαναμακρύνουν λιγουλάκι. Με κουβάλησε μαζί της στο κομμωτήριο. Ο ήχος των ψαλιδιών, το γουργούρισμα της ξυριστικής, το να βλέπω τα μαλλιά της να κείτονται στο πάτωμα έκαναν το μυαλό μου να θολώσει.

Οπότε αρχίζω να ονειρεύομαι: αν τα αφήσει να μεγαλώσουν και πάλι, όπως σχεδιάζει, θα μπορούσα να έχω κάθε χρόνο και μια καινούργια φίλη, μια καινούργια έκπληξη. Κι αφού θέλει να προασπίζει το αυτεξούσιό της, θα της λέω πόσο πιο θηλυκή είναι με το μακρύ μαλλί, ίσα-ίσα για να με σέρνει στο κομμωτήριο.

Ανέκαθεν η μακριά κόμη ασκούσε ερωτική έλξη και στους άνδρες και στις γυναίκες.

Μ’ αρέσει αυτό το παιχνίδι στις μέρες μας. Στο κάτω-κάτω, ανέκαθεν η μακριά κόμη ασκούσε ερωτική έλξη και στους άνδρες και στις γυναίκες. Εμείς αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε το κοντό μαλλί μόλις πριν από δυο αιώνες. Το 19ο αι. εμφανίζεται το σχίσμα. Δημιουργούσε μια νέα κατηγορία φαντασίωσης: οι ποιητές άρχισαν να σκαλίζουν τις ονειροφαντασίες τους στα γυναικεία μαλλιά στολισμένα με κάθε λογής μυστήρια, είτε αγγελικά είτε διαβολικά.

H Mια Φάροου (αριστερά) και η Shira Haas που την θαυμάσαμε στο Unorthodox που προβαλλόταν στο Netflix (δεξιά).

Αγαπάω τους στίχους του Μπωντλαίρ: «Άφησέ με να αναπνεύσω για πολύ χρόνο, για πολύ καιρό, την μυρωδιά των μαλλιών σου, εκεί να βουτήξω όλο το πρόσωπό μου, όπως ένας διψασμένος άνθρωπος μέσα στο νερό μιας πηγής, και να τα κουνήσω με το χέρι μου όπως ένα μαντήλι αρωματισμένο, για να τιναχτούν οι αναμνήσεις έξω στον αέρα».

Οι γυναίκες απορρίπτουν τον εγκλωβισμό τους στην αρσενική θεώρηση του πόθου.

Και μη μιλήσω για τους θορυβώδεις καταρράκτες από καστανόξανθες μπούκλες της Ιταλίδας ή τους κελαρύζοντες χειμάρρους από λαμπυρίζον μελάνι της Ιαπωνέζας. Κουρεύοντας με την ψιλή την Ιωάννα της Λωραίνης, η φωνή του λαού αποφαίνεται πως χωρίς μαλλί σωσμός δεν υπάρχει. Μετά, η τεράστια ερωτική ισχύς του θα σαρωθεί με την άφιξη των garconnes. Όλα τελειώνουν τη στιγμή που η Κολέτ αποχωρίζεται την υπέροχη χαίτη της.

H Τουίγκι (αριστερά) και η Λέσλι Καρόν (δεξιά).

Περιπέσαμε σε αμηχανία. Οι γυναίκες απορρίπτουν τον εγκλωβισμό τους στην αρσενική θεώρηση του πόθου. Η Τζιν Σίνμπεργκ, η Τουίγκι, η Λεσλί Καρόν, η Πάτι Σμιθ στη συνέχεια επιδεικνύουν την ανευλαβή αδιαφορία τους. Οι γυναίκες, όπως η Κολέτ ή η Βαλεντίνα, φτάνουν σε σημείο να διαδηλώσουν την αμφισεξουαλικότητά τους. Απογοητευτικό και συνάμα φοβερά ερεθιστικό.

Όμως, δεν είναι εύκολο να απαλλαγείς από τον εθισμό σου στην ταραγμένη θάλασσα, κυματιστή, απέραντη των γυναικείων μαλλιών που χαϊδεύουν τις ακτές των ώμων, φτερουγίζουν στην πλάτη, ξέπλεκα σκορπίζονται ανυπότακτα, χωρίς αιδώ, πάνω στο μαξιλάρι.

Η φίλη μου η Βερενίκη έγινε πια αστερισμός. Ο μύθος που τη συνοδεύει είναι πολύ ποιητικός, μέρος της γοητείας της: Ο βασιλιάς της Αιγύπτου Πτολεμαίος Γ΄ο Ευεργέτης φεύγει για να πάρει μέρος στον τρίτο πόλεμο της Συρίας (246-241 π.Χ.). Η νεαρή σύζυγός του, η βασίλισσα Βερενίκη, υπόσχεται να θυσιάσει την πλούσια κόμη της στους θεούς αν ο άντρας της επιστρέψει σώος.

Update 22/12/23: Η εικονιζόμενη Éve Gilles ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με το αγορίστικο μαλλί της όταν στέφθηκε Μις Γαλλία. Άλλη παλαβομάρα και αυτή… Μα, δεν είναι υπέροχη;

Το έθιμο είναι γνωστό ήδη από τα έπη του Ομήρου. Στην περίπτωση της Βερενίκης έχει αίσιο τέλος, αφού ο Πτολεμαίος επιστρέφει νικητής. Η βασίλισσα τηρεί την υπόσχεσή της, αλλά λίγες μέρες μετά τα μαλλιά της εξαφανίζονται από το ναό της Αρσινόης/Αφροδίτης. Ο αστρονόμος του παλατιού, ο Κόνωνας από τη Σάμο, ισχυρίζεται πως βρήκε την κόμη της στον ουρανό, σε μια ομάδα φωτεινών σωμάτων ανάμεσα τους αστερισμούς της Παρθένου, του Λέοντα και του Βοώτη. Τα είχε εναποθέσει εκεί ο Ζέφυρος.

Αργότερα, ο Καλλίμαχος και ο Κάτουλλος στα ποιήματά τους λένε πως η κόμη, απευθυνόμενη στη Βερενίκη, αντί να είναι περήφανη που μετατράπηκε σε αστερισμό, λυπάται που έπαψε να στολίζει την κεφαλή της. Εγώ δεν κάνω άλλο απ’ το να τα μαζεύω και να τα φυ(ι)λάω. Μου προκαλούν ταραχή.

Update 22/12/23: Η Éve Gilles ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με το αγορίστικο μαλλί της όταν στέφθηκε Μις Γαλλία. Άλλη παλαβομάρα και αυτή… Μα, δεν είναι υπέροχη;

 

Διαβάστε ακόμα: Προσευχή στα γυναικεία χείλη.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top