Screen Shot 2016-04-12 at 5.27.47 PMΜπορούσατε να φανταστείτε ότι στο μικρό και “αθώο” νησί της Σίφνου διατίθενται κάθε χρόνο 1.000.000 πλαστικές σακούλες; Φανταστείτε τα μεγέθη σε ολόκληρη τη χώρα – για να μην πάμε σε πλανητική κλίμακα… Γι’ αυτό, η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου ξεκινά από 15 Απριλίου την εφαρμογή της Οδηγίας 2015/720: Tα καταστήματα λιανικής πώλησης του νησιού στηρίζουν τη δράση, παρέχοντας αντικίνητρα με την υιοθέτηση χρέωσης 0,10 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015 με τη διάθεση σε πολύ χαμηλό κόστος 3 μεγεθών πάνινης τσάντας πολλαπλών χρήσεων που -ας υπογραμμιστεί- παράγεται στο νησί. Η εκστρατεία γνώρισε μεγάλη απήχηση, καθώς περισσότερες από 2.400 πάνινες τσάντες διατέθηκαν μέσα στις πρώτες 40 ημέρες.

Περισσότερες από 2.400 πάνινες τσάντες διατέθηκαν μέσα στις πρώτες 40 ημέρες

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για την αειφόρο πράσινη ανάπτυξη του νησιού, η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου συνεχίζει την εκστρατεία με ενημέρωση, με επισκέψεις ενημέρωσης στα σχολεία και τη διανομή σε αυτά 440 επιπλέον πάνινων τσαντών. Ακόμα, την 20η Μαρτίου, Ημέρα της Γης, 377 μαθητές παρουσίασαν ζωγραφισμένες τις υφασμάτινες τσάντες που τους χαρίστηκαν, βίντεο που έφτιαξαν για το περιβάλλον, κουκλοθέατρο, καθώς και δικά τους τραγούδια με θέμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις πλαστικές σακούλες. Τέλος, τα μέλη της Συνεταιριστικής Εταιρείας βρίσκεται σε επικοινωνία με τα μαγαζιά στο νησί, για να μην ατονήσει η δράση και ενημερώνει τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της Σίφνου.

Η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου ιδρύθηκε το 2014, με σκοπό να καλύψει χρόνιες ανάγκες, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, ο καινοτόμος τουρισμός, οι συγκοινωνίες, η καλύτερη παραγωγή, τυποποίηση και διακίνηση τοπικών προϊόντων. Σήμερα, αριθμεί ήδη 100 μέλη, μόνιμους κατοίκους του νησιού και επισκέπτες/φίλους. Στόχος της είναι να δραστηριοποιεί μια κοινή προσπάθεια για την κοινωνικά υπεύθυνη εξέλιξη και ανάδειξη της Σίφνου, καθώς και τη μακρόπνοη ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Ευχόμαστε και άλλα νησιά να ακολουθήσουν το παράδειγμα!

 

Διαβάστε ακόμα: Xρυσός ή τουρισμός; Ποιος θα είναι τελικά ο πλούτος της Μήλου; Μια έρευνα του Φίλιππου Δραγούμη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top