Ο «νέος» Silvio δεν φαίνεται τουλάχιστον προς το παρόν να έχει σχέση με τον παλιό: ο ιταλικός τύπος τον ονόμασε un-Silvio, τέλος τα πάρτι Mπούνγκα Μπούνγκα, τέλος οι ανήλικες νεαρές, τέλος το προφίλ του sugar daddy. (Εικονογράφηση: Worldcrunch)

«Δεν βλέπω τη Μίλαν, βαριέμαι, αφού οι Κινέζοι ήθελαν να με κάνουν επίτιμο πρόεδρο χωρίς αρμοδιότητες», ήταν η απάντηση του ανθρώπου των φημισμένων πάρτι Μπούνγκα-Μπούνγκα, κατά κόσμο Silvio Berlusconi, όταν ρωτήθηκε πρόσφατα για την ομάδα της οποίας ηγείτο για τριάντα περίπου χρόνια. Tην αγαπημένη του AC Milan την πούλησε πριν λίγους μήνες σε κινεζικό fund, είπε τότε: «ότι πάει σε καλά χέρια». Πάντα απρόβλεπτος και πάντα ασυγκράτητος. Τίποτα δεν φαίνεται να τον πτοεί: ούτε η απαγόρευση καθόδου στην πολιτική, ούτε τα μύρια τόσα σκάνδαλα, ούτε η ηλικία του (81 πια), ούτε η εγχείρηση καρδιάς. Όταν μάλιστα έκανε την εγχείρηση καρδιάς, φέρεται να ρωτούσε τους συνεργάτες τους αν οι Ιταλικές εφημερίδες ετοιμάζουν καλούς επικήδειους.

Και παρότι τα προβλήματα του δεν σταματούν εκεί, αυτός δεν σταματά πουθενά. Στην καταδίκη του 2013 που του απαγορεύει κάθε ανάμειξη με την πολιτική, προστέθηκε πρόσφατα η έρευνα του εισαγγελέα της Φλωρεντίας για βομβιστικές επιθέσεις του 1993 από την μαφία. Ένας πρώην hitman της μαφίας σε ομολογία του είπε ότι το δεξί χέρι του Silvio, Marcello Dell’Utri ήταν ο μεσάζων ανάμεσα στον καβαλιέρε και την μαφία, η οποία ενήργησε για αυτόν.

Σαν showman που είναι, ο Silvio Berlusconi γνωρίζει ότι πάντα μένει στον κόσμο το πώς τελειώνει μια ταινία και όχι πως αρχίζει.

Σε πρώτη φάση βέβαια μέχρι της εκλογές του 2018 ο Berlusconi ελπίζει αφενός να εκπέσει στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η απαγόρευση της υποψηφιότητας του και αφετέρου να περιορίσει τον φιλόδοξο αρχηγό της Λέγκας του Βορρά Matteo Salvini. Παράλληλα όμως, ο «νέος» Silvio δεν φαίνεται τουλάχιστον προς το παρόν να έχει σχέση με τον παλιό: ο ιταλικός τύπος τον ονόμασε un-Silvio, τέλος τα πάρτι Mπούνγκα Μπούνγκα, τέλος οι ανήλικες νεαρές, τέλος το προφίλ του sugar daddy. Εμφανίστηκε πριν λίγους μήνες σε εκπομπή δικού του καναλιού, του ομίλου Mediaset με τα σκυλιά του. Είχε επίσης εμφανιστεί το Πάσχα να ταΐζει με μπιμπερό ένα μικρό αρνάκι. Με τόσους νεαρούς αρχηγούς στα υπόλοιπα κόμματα, τον Matteo Renzi στο Δημοκρατικό, τον Luigi DeMaio στο Kίνημα των Πέντε Αστέρων και τον Matteo Salvini, ο Silvio θέλει να παίξει τον ρόλο του συμφιλιωτικού πάππου.

Η νίκη του Forza Italia δίνει έναν καλό λόγο για τον Berlusconi να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και κυρίως να ελπίζει για τις γενικές εκλογές του 2018 και κυρίως να παίξει τον ρόλο που επιθυμεί. Η νίκη στην Σικελία του υποψηφίου Νello Musumeci με διαφορά τεσσάρων περίπου μονάδων από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Bebe Grillo, που άφησε τρίτο τον υποψήφιο-εκλεκτό του Matteo Renzi και του Δημοκρατικού Κόμματος, Fabrizio Micari.

Πολλοί συγκρίνουν τον Berlusconi με τον Donald Trump, κάτι που δεν αρέσει στον Καβαλιέρε. «Εγώ δεν τα βρήκα από τον πατέρα μου, τα έκανα όλα μόνος » φέρεται να έχει πει. (Εικονογράφηση: Robert DiIeso)

Η Σικελία βέβαια δεν είναι μια απλή περιοχή. Είναι ένα από τα άντρα της μαφίας, έχει μεγάλη εγκληματικότητα, μεγάλη ανεργία και αναλογικά μεγάλο χρέος και παραδοσιακά ψήφιζε την κεντροδεξιά. Το 2012, η περιοχή είχε χαθεί λόγω εσωτερικού σχίσματος στην κεντροδεξιά, όμως ο αειθαλής Silvio κατάφερε να την ενώσει ξανά. Ένας λόγος φαίνεται να είναι το μεταναστευτικό, αφού πάνω από 600.000 πρόσφυγες από την Λιβύη και την Αφρική έχουν φτάσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Σικελία της οποίας η ακτή της απέχει λίγα μόνο μίλια από το κοντινότερο λιμάνι της Λιβύης. Συνεπώς δεν ήταν έτσι δύσκολο για τους συμμάχους του Berlusconi, το αντιμεταναστευτικό Brothers of Italy και την ακροδεξία Λέγκα του Βορρά να εκμεταλλευτούν πολιτικά το θέμα. Όμως φαίνεται ότι το νέο προφιλ που πλασάρει ο Silvio Berlusconi βρίσκει και ανέλπιστους συμμάχους, ψηφοφόροι του Bebe Grillo φαίνεται να βλέπουν τον θετικά, ιδιαίτερα σε μια εποχή που στον Λευκό Οίκο βρίσκεται ένας αντίστοιχος Berlusconi, ο Donald Trump. O ίδιος ο Berlusconi λέγεται ότι δεν του αρέσει ο παραλληλισμός: «Eγώ δεν τα βρήκα από τον πατέρα μου, τα έκανα όλα μόνος » φέρεται να έχει πει. Όμως με τον Berlusconi κανείς δεν ξέρει που σταματά ο μύθος και που αρχίζει η αλήθεια.

Ορισμένοι ιταλοί αναλυτές της κεντροδεξιάς τονίζουν και κάτι ακόμα: ότι ο Berlusconi, ο νέος Silvio ίσως έχει κάτι ακόμα κατά νου την υστεροφημία του. Σαν showman που είναι γνωρίζει ότι πάντα μένει στον κόσμο το πώς τελειώνει μια ταινία και όχι πως αρχίζει. Συνεπώς ο καλός παππούς Silvio ίσως είναι η σωτηρία του Matteo Renzi στις εκλογές του 2018, κανείς δεν ξέρει.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο χρήσιμος ηλίθιος; Η εμπλοκή του George Papadopoulos στο σκάνδαλο Trump- Ρωσίας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top