Το Skansen ιδρύθηκε το 1891. Eίναι το πρώτο υπαίθριο μουσείο του κόσμου. Φτιάχτηκε για να μπορείτε να περπατήσετε μέσα από πέντε αιώνες της σουηδικής ιστορίας, αποκομίζοντας μια πραγματική αίσθηση του παρελθόντος.

Το Skansen ιδρύθηκε το 1891. Eίναι το πρώτο υπαίθριο μουσείο του κόσμου. Φτιάχτηκε για να μπορείτε να περπατήσετε μέσα από πέντε αιώνες της σουηδικής ιστορίας, αποκομίζοντας μια πραγματική αίσθηση του παρελθόντος.

Λέγεται «Skansen», όπως λέμε έσκασα… Το Skansen είναι το πρώτο υπαίθριο μουσείο του κόσμου, το οποίο ιδρύθηκε το 1891 στη Στοκχόλμη. Φτιάχτηκε, όπως γράφουν, για να μπορείτε να περπατήσετε μέσα από πέντε αιώνες της σουηδικής ιστορίας, από το Βορρά προς το Νότο, αποκομίζοντας μια πραγματική αίσθηση του παρελθόντος. Οραματικό; Οι επισκέπτες στο Skansen βλέπουν μια μικρογραφία της Σουηδίας, η οποία κατοπτρίζεται στα ιστορικά κτίρια, στο φυσικό περιβάλλον, στα αγροκτήματα, με αναβιώσεις εργασιών της εποχής και με την πλειοψηφία των σπιτιών και αγροικιών να έρχονται, όπως ήταν τότε, το 18ο, το 19ο και στις αρχές του 20ου αι.

Το Skansen το διασχίζεις περπατώντας δίπλα σε οικόσιτα ζώα (πάπιες, κότες, κουνέλια, προβατάκια, γουρούνια) και άγρια ζώα, όπως σκανδιναβικές αρκούδες, λύκους, λύγκες, στρουθοκάμηλους, μαϊμούδες, βίσονες, ταράνδους κ.λπ. Το «Skansen Aquarium», ο χώρος «World of Monkeys» και 200 ακόμη εξωτικά είδη περιμένουν τα παιδιά και τις οικογένειες για μια ξεκούραστη βόλτα, χαλαρά και ήσυχα. Τα παιδιά βλέπουν και γνωρίζουν ψάρια, κοράλλια, χελώνες, σαύρες, φίδια, τυφλοπόντικες, μπαμπουίνους, λεμούριους, αράχνες, νυχτερίδες, παπαγάλους.

Το πάρκο δεν είναι όμως απλώς… φύση, αλλά σφύζει από παραδοσιακές γιορτές για το κοινό με τεράστιες εκδηλώσεις (Walpurgis, Χριστούγεννα, Midsummer). Ο χώρος του είναι διάσπαρτος από σημεία όπου απολαμβάνεις ένα νόστιμο γεύμα, σε καθένα από τα τέσσερα εστιατόρια που βλέπουν από ψηλά τη Στοκχόλμη και τη θάλασσα ή στο παλιό καφενεδάκι με τις σιδερένιες καρέκλες ή στο φούρνο που ψήνει εκείνη την ώρα, μπροστά σου, ψωμάκια κανέλας ή γλυκά για τα παιδιά. Λίγο πιο κάτω, μαγαζιά, όλα φτιαγμένα από ξύλινους κορμούς με παραδοσιακά προϊόντα και όμορφες μυρωδιές. Παντού μικροί παράδεισοι για παγωτό και καφέ, όλοι προσεγμένοι και χαμένοι μέσα στο πράσινο.

skansen-Eila Kuivalainen-flickr

Το πάρκο το διασχίζεις περπατώντας δίπλα σε οικόσιτα ζώα και άγρια ζώα. Το «Skansen Aquarium», ο χώρος «World of Monkeys» και 200 ακόμη εξωτικά είδη περιμένουν τα παιδιά.

Το Skansen είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και στις αναπαραστάσεις τα παιδιά παίρνουν ενεργό μέρος. Στο μαγαζί που φυσιέται το γυαλί και του δίνουν σχήματα, στο μαγαζί που μαθαίνουν ποια ξύλινα εργαλεία κάνουν για ποια δουλειά, στους κήπους με τα εξωτικά φυτά και στο τρενάκι που τα μεταφέρει για λίγο σε άλλη εποχή. Πιστέψτε με, είναι ένα πάρκο ολόκληρο, σαν νησί, με λούνα πάρκ, ηλεκτρικά αυτοκινητάκια, χειροποίητα προϊόντα, πάγκους, λιμνούλες, όπου περπατάς ανάμεσα στα ζώα και τη φύση.

Δεν θα μπορούσε να έχει Skansen η Χαλκιδική, το Πήλιο, η Κυλλήνη, ο Μαραθώνας, η Μεσσηνία, η Κρήτη; Δεν θα μπορούσε το Τατόι, ο Εθνικός Κήπος και τόσα άλλα μέρη να ήταν πλούσιες εμπειρίες για ντόπιους και τουρίστες;

Αγροτικοί οικισμοί φτιαγμένοι όπως ακριβώς ήταν, για να μάθουν τα παιδιά το πλύσιμο, το ζύμωμα, το όργωμα, και άλλες παλιές δουλειές. Όλα ξύλινα, όλοι παραδοσιακά ντυμένοι, με διάθεση να εξυπηρετήσουν. Στα ανοιχτά θεατράκια υπάρχουν παιδαγωγοί που παίζουν, κάνουν καραόκε με τα παιδιά και τα απασχολούν δημιουργικά. Μετά οι αρκούδες, το παγωτό, τα ξυλόγλυπτα, μαϊμούδες, υπαίθριο BBQ για τις οικογένειες. Επισκέπτες παντού, όλοι με χαμόγελο. Λιτά και όμορφα, ένα πρόγραμμα οικογενειακής εμπειρίας.

skansen-entrance

Η είσοδος μοιάζει με σκηνικό ταινίας του Wes Anderson.

Αααα! Ξέχασα, το Skansen και όλα αυτά που προσφέρει είναι δημοτική επιχείρηση με έλεγχο, με φύλαξη, με σύστημα ασφάλειας, με κάρτες εισόδου, με υπηρεσίες. Είναι και τουριστικός και εκπαιδευτικός προορισμός και προσφέρει μέχρι και καθαρά δωμάτια αλλαγής πάνας για τα μωρά. Οι «μεταμφιεσμένοι» είναι υπάλληλοι που υποδύονται τους τότε ρόλους, από τη δασκάλα έως την αγρότισα που ζυμώνει και ψήνει φρυγανιές στον ξυλόφουρνο.

Είναι ακριβώς το ίδιο βιωματικό μοντέλο που ακολουθούν οι Σουηδοί στα καλοκαιρινά ανάκτορα, τα οποία είναι ανοιχτά στο κοινό και τα παιδιά ιππεύουν άλογα, ή ανεβαίνουν για βόλτα σε μόνιππο. Μια ολόκληρη στημένη «βιομηχανία» εμπειριών, σε ένα νοικοκυρεμένο Δήμο, όπου όλα τα δημόσια έσοδα δεν πάνε σε μισθούς, δημοτικές εταιρείες και μέλη διοικητικών συμβουλίων, αλλά στις οικογένειες, στους πολίτες.

skansen-stockholm-sweden-1024x768

Το Skansen είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και στις αναπαραστάσεις τα παιδιά παίρνουν ενεργό μέρος. Στο μαγαζί που φυσιέται το γυαλί, στο μαγαζί που μαθαίνουν τα ξύλινα εργαλεία και στο τρενάκι που τα μεταφέρει σε άλλη εποχή.

Για όλη αυτήν την εμπειρία, η είσοδος είναι δωρεάν για τα μικρά, μόλις €6 για τα παιδιά 6-15 και €14 για γκρουπ. Και όλοι πληρώνουν, γιατί αφενός έτσι έμαθαν και αφετέρου παίρνουν πίσω τόση χαρά! Μόνο μία ερώτηση έχω να απευθύνω σε όλους, ρητορική, έτσι, κουβέντα να γίνεται: Δεν θα μπορούσε να έχει Skansen η Χαλκιδική, το Πήλιο, η Κυλλήνη, ο Μαραθώνας, η Μεσσηνία, η Κρήτη; Δεν θα μπορούσαμε, δηλαδή, αντί για τσιμέντο-πλατεία-παρτέρια-πασσαλάκια, να έχουμε επενδύσει στο μέλλον και την ομορφιά για τα παιδιά και τα καρότσια τους; Ή δεν θα μπορούσε το Τατόι, ο Εθνικός Κήπος και τόσα άλλα μέρη να ήταν πλούσιες εμπειρίες για ντόπιους και τουρίστες;

Ποιος ξέρει από ευθύνες, οργάνωση και άσε μας τώρα φίλε, εδώ δίνεται μάχη για το δημόσιο πλούτο της χώρας,.. Αλλά Skansen και πάρκα με ζωή και ομορφιά δεν θα δούμε ποτέ! Κρίμα. Συνεχίστε την πολιτικολογία σας….

 

Διαβάστε ακόμα: Ζώντας στη Σουηδία κατάλαβα τι σημαίνει «Είμαι Πολίτης».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top