
Ο Σλούκας δε θα μπορέσει να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε μια ακόμα πρόκριση σε final-4. Τι πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός;
Αν ρωτούσαμε 100 φίλους του Παναθηναϊκού για το ποιον παίκτη από τους 15-16 που έχει η φετινή ομάδα θα άντεχαν να τραυματιστεί, δε θα υπήρχε ούτε ένας που να πει τον Σλούκα, τον Ναν, τον Λεσόρ ή τον Γκραντ. Η τύχη όμως κάνει τα δικά της τερτίπια, συχνά για να δει πόσο ικανός είσαι στην προσαρμογή, στο να αλλάξεις πλάνο, και ο Κώστας Σλούκας δε θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό στη σειρά με τη Βαλένθια, καθότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στον αριστερό μηνίσκο και θα κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το final-4, εφόσον οι Πράσινοι προκριθούν.
Για πολλούς, αυτός ο τραυματισμός ήταν ένα μεγάλο σοκ. Λογικό και δικαιολογημένο. Δεν είναι μόνο ότι ο Σλούκας είναι ο ηγέτης της ομάδας, είναι κι ότι είναι ο πιο απαραίτητος όταν «καίει» η μπάλα, είναι αυτός που θες να έχει τις αποφάσεις στα τελευταία 5 λεπτά. Είναι κι ο μόνος που μπορεί να καλμάρει τον ρυθμό της Βαλένθια με τη διαχείριση των επιθέσεων του ΠΑΟ. Σε μια πρώτη ανάγνωση, λοιπόν, το πλήγμα είναι μεγάλο και καθιστά τον Παναθηναϊκό ξεκάθαρο outsider απέναντι στους Πορτοκαλί.
Οι μεγάλες ομάδες όμως, οι μεγάλοι προπονητές, φαίνονται στον τρόπο που διαχειρίζονται τέτοιες απώλειες. Κι ο Έργκιν Άταμαν έχει μια ευκαιρία να κλείσει τα στόματα όλων, κι εμού που τον κριτίκαρα έντονα στη διάρκεια της χρονιάς, αποδεικνύοντας αυτό που λέγεται ότι στα play offs ο Παναθηναϊκός και ο ίδιος λειτουργούν διαφορετικά. Ότι είναι πιο αποτελεσματικοί με την πλάτη στον τοίχο.
Εννοείται ότι χωρίς τον Σλούκα τίποτα δε θα είναι το ίδιο. Αλλά ο άνθρωπος δεν είναι όλα όσα του συμβαίνουν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα διαχειρίζεται, ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνει να παίρνει το θετικό από κάτι άσχημο. Κι ο Παναθηναϊκός δεν είναι ομάδα που δεν έχει τα διαθέσιμα μέσα για να το κάνει αυτό. Ο Άταμαν έχει στη διάθεσή του τα όπλα που θα του επιτρέψουν να αντιστρέψει την ψυχολογία από την ψυχρολουσία του μαντάτου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ποιος ο καταλληλότερος αντι-Σλούκας;
Ο Σλούκας, λοιπόν, εκτός 12άδας. Αυτό λύνει τα χέρια του Άταμαν ως προς τη διαμόρφωση της 12άδας. Είναι τώρα σίγουρο ότι θα έχει μέσα τους 5 ψηλούς, δηλαδή Λεσόρ-Φαρίντ-Ντίνο-Χέιζ-Χουάντσο, θα έχει Όσμαν και Ρογκαβόπουλο, θα έχει Γκραντ-Σορτς-Ναν. Δέκα παίκτες. Μένουν δύο θέσεις. Η μία μοιάζει σίγουρη για τον Καλαϊτζάκη. Η έτερη μπορεί να πάει στον Γκριγκόνις ή τον Τολιόπουλο, χωρίς να ξέρουμε ακόμα αν ο δεύτερος ταξίδεψε στη Βαλένθια ως αντικαταστάτης του Σλούκα.
Ο Τολιόπουλος δεν είναι γκαρντ ηρεμίας, δεν έχει την ικανότητα να μοιράσει το παιχνίδι. Αλλά είναι διαρκώς απειλητικός από μακριά, οπότε θα προσαρμόσει την άμυνα της Βαλένθια η οποία απέναντι στον Σλούκα θα κοιτούσε πού θα μοιράσει ο Σλούκας τη μπάλα κι όχι τόσο αν θα εκτελέσει. Ο Τολιόπουλος είναι εκτελεστής πρώτα, μετά κοιτάζει την πάσα. Φυσικά, δε θα είναι βασικός γκαρντ αν μπει στη 12άδα. Θα παίξει 10 λεπτά το πολύ. Κι αυτό δίνει την απάντηση.

Καλαϊτζάκης και Γκριγκόνις, δύο υπεραπαραίτητοι και αξιόπιστοι «Αναλώσιμοι» στην υπηρεσία του Άταμαν.
Ο Παναθηναϊκός θέλει μέγεθος στην περιφέρεια και παίκτες να κάνουν φάουλ χωρίς αυτό να πονέσει την ομάδα. Αν δηλαδή ο Γκριγκόνις και ο Καλαϊτζάκης έχουν κάνει 3 φάουλ στο ημίχρονο, αυτό θα είναι κάτι πολύ θετικό για το πώς θα έχει αντιμετωπίσει το παιχνίδι της Βαλένθια. Εφόσον, λοιπόν, η Βαλένθια έχει στα γκαρντ της Μοντέρο, Μπαντιό, Ντάριους Τόμπσον, Κάμερον Τέιλορ, Ομάρι Μουρ, ο Παναθηναϊκός πρέπει να ενισχύσει το μέγεθός του και, ταυτόχρονα, να έχει και έναν παίκτη που να θεωρηθεί ως απειλή από το τρίποντο. Ο Καλαϊτζάκης δεν είναι τέτοιος. Ο Καλαϊτζάκης είναι για να μπει 5 λεπτά στο ξεκίνημα να τραμπουκίσει τον Μοντέρο και όποιον άλλον και μετά ξανά στο 2ο ημίχρονο. Όταν βγει λοιπόν, θα πρέπει να μπει ο Γκριγκόνις να κυνηγήσει, να κάνει φάουλ και να στηθεί στην επίθεση στις γωνίες για το τρίποντο, ανοίγοντας τη Βαλένθια για να μπορέσει ο Σορτς να κάνει τα drive του.
Δε χρειάζεται απογοήτευση ή μεμψιμοιρία. Ο Άταμαν μπορεί να χρησιμοποιήσει και τον Ρογκαβόπουλο στο 2ο αν χρειαστεί, για να πάει με ψηλά σχήματα, υπάρχει ο Γκραντ για να καλύπτει ό,τι χρειαστεί, ποιότικα και ποσοτικά ο Παναθηναϊκός έχει ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τη Βαλένθια. Όλα θα εξαρτηθούν από τη συγκέντρωση και την προπονητική οδηγία. Κυρίως το πρώτο, διότι ο Άταμαν μπορεί να κάνει σαφές το «χέρια παντού, κάντε άφοβα φάουλ ακόμα και για βολές», αλλά δεν είναι όλοι διαθέσιμοι να το πράξουν. Κάποιοι μπορεί να προστατευτούν. Ο Καλαϊτζάκης και ο Γκριγκόνις δε θα διστάσουν να βάλουν τα χέρια τους και το σώμα τους παντού.
Α, και το πιο σημαντικό στοιχείο για μένα: τα φάουλ. Ο Παναθηναϊκός επί Άταμαν είναι μια ομάδα που δεν ξέρει ή αρνείται να χρησιμοποιήσει σωστά τα φάουλ και έχουν υπάρξει πολλά δεκάλεπτα με 2 ή 3 φάουλ, που έγιναν μάλιστα και στα τελευταία 1-2 λεπτά. Η Βαλένθια δεν πρέπει να βρει ρυθμό από το τρίποντο. Ας βαρέσει 20-25 βολές. Τότε, ο Παναθηναϊκός θα έχει το προβάδισμα.




