To «δηλώνω έτοιμος» είναι πολύ σχετικό στη χώρα μας (Nick Paleologos / SOOC).

Μεταξύ του «είμαι έτοιμος» και του «δηλώνω έτοιμος» υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, την οποία καταδεικνύει πάντα η αμείλικτη πραγματικότητα. Το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη με πάσα βεβαιότητα δήλωνε πως έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την επερχόμενη «Μήδεια». Αποδείχθηκε, εντέλει, πως η Μηδεία αποδείχθηκε εξόχως ανταγωνιστική.

Χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα στην Αττική (όπου σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, όχι σε κάποια εσχατιά των συνόρων μας), ενώ καταγράφηκαν και προβλήματα στην ύδρευση. Τα περισσότερα ζητήματα εντοπίστηκαν στα βόρεια προάστια για να αποδειχθεί πως η φύση δεν εξετάζει κοινωνικές ομάδες, ευνοημένους ή μη, πλούσιους ή φτωχούς.

Είναι χαρακτηριστικό το tweet του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου που μας ενημέρωνε πως όλα του τα χρόνια ζούσε στην Εκάλη, επομένως έχει ζήσει πολλά χιόνια στη ζωή του. Μόνο φέτος, όμως, αναγκάστηκε να μείνει χωρίς ρεύμα τόσες ώρες. Σε κάποιους συνέβη και για μέρες.

Είναι φυσικό και επόμενο, οι μηχανισμοί αναχαίτισης τέτοιων ακραίων φαινομένων να μην βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα. Εδώ δεν είμαστε Αλάσκα.

Τι ισχύει, λοιπόν; Αποδείχθηκε πλημμελής η προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας και των συναρμόδιων υπουργείων; Δεν υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός; Δεν εκπονήθηκε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο και το όλο πράγμα περιορίστηκε στον αποκλεισμό της Αθηνών-Λαμίας;

Πρέπει να δούμε τη γενική εικόνα. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει συχνά τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα. Ιδιαιτέρως η Αττική είναι από τις ευνοημένες περιοχές. Τους μισούς και πλέον μήνες έχουμε ήλιο και αιθρία. Είναι φυσικό και επόμενο, οι μηχανισμοί αναχαίτισης τέτοιων ακραίων φαινομένων να μην βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα. Εδώ δεν είμαστε Αλάσκα.

Από την άλλη, όταν ο κρατικός μηχανισμός δηλώνει «έτοιμος», αυτό σημαίνει αυτομάτως πως ο πολίτης εμπιστεύεται τη δήλωση, δεν χρειάζεται να τρέμει το φυλλοκάρδι του, δεν έχει ανάγκη να καιροφυλακτεί μήπως και του έρθει ο ουρανός στο κεφάλι. Να, όμως, που τελικά του έρχεται. Σβήνει το φως, κλείνει η βρύση, μένει στο ψύχος αναμένοντας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βαρύνεται, ομοίως, με πλημμελή άσκηση καθηκόντων σε κρίσιμες στιγμές.

Τώρα, οι αρμόδιοι της ΔΕΗ και της Πολιτικής Προστασίας τα… ρίχνουν στα δέντρα που έπεσαν σωρηδόν. Στην Ελλάδα έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τα δέντρα. Κάποτε, τις παλιές εποχές, τα βάζαμε να ψηφίζουν στις εκλογές (γνωστή η φράση «ψήφισαν και τα δέντρα»). Τώρα τους ρίχνουμε το ανάθεμα που πάνε και πέφτουν την πιο ακατάλληλη στιγμή. Φαιδρότητες.

Αν, λοιπόν, τα δέντρα είναι το πρόβλημα, τότε οι αρμόδιοι ας φρόντιζαν να τα κόψουν πριν έρθει η Μήδεια και τα αφαλοκόψει από μόνη της.

Οσο για το γνωστό blame game μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ελάχιστα θα πρέπει να μας ενδιαφέρει. Το κάνουν για δικούς τους λόγους. Παίζουν σε ένα γήπεδο που δεν χρειάζεται να είμαστε θεατές και χειροκροτητές. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βαρύνεται, ομοίως, με πλημμελή άσκηση καθηκόντων σε κρίσιμες στιγμές. Οταν έχει συμβεί στη «βάρδιά» σου το Μάτι και η Μάνδρα, ποιείς και λίγο τη νήσσαν. Δεν σηκώνεις το δάχτυλο να ασκήσεις κριτική.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το αποτέλεσμα μετράει και το αποτέλεσμα δείχνει πως το κράτος στη χώρα μας είναι η χαρά του φαίνεσθαι και λιγότερο του πράττειν. Ορισμένα πράγματα μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο.

 

Διαβάστε ακόμα: Τι να σου κάνει το νέο lockdown όταν χάνεται η εμπιστοσύνη;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top