Κι όμως, χρειάστηκε να επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή (George Vitsaras / SOOC).

To πράγμα αρχίζει να ξεφεύγει ολότελα και να χάνει τη λογική του. Το χειρότερο αρχίζει να αποκτάει ακόμη και ιδεολογικό-ταξικό έρεισμα. Δυστυχώς, μόνο στη χώρα μας θα μπορούσε ο κορωνοϊός να γίνει όργανο πάλης στους δρόμους.

Στα Εξάρχεια εμφανίστηκαν αφίσες που λένε: «Τις μάσκες να φορέσουν τα αφεντικά και οι χαφιέδες τους». Χθες (6/5) στην Αγία Παρασκευή χρειάστηκε να επέμβουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ για να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της συγκέντρωσης ανθρώπων στην πλατεία.

Μάλιστα, δεν έλειψε και η ένταση μεταξύ των συγκεντρωμένων και των αστυνομικών. Ολα ξεκίνησαν γύρω στις 9 μ.μ. όταν η αστυνομία έκλεισε την πλατεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 200 νεαροί αλλά και πολίτες βρέθηκαν στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμό της, το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Οι συγκεντρωμένοι ακούγοντας την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., που τους καλούσε να απομακρυνθούν, φώναζαν το σύνθημα: «Η αστυνομία έξω από τη πλατεία».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επικεφαλής των κατοίκων και νεαρών που διαμαρτυρήθηκαν, είναι η Μελίνα Αλεφαντή. Η κα Αλεφαντή είναι Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και εκπρόσωπος της Δημοτικής Παρέμβασης «Φυσάει Κόντρα» στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή επικεφαλής της παράταξης του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μάλιστα, ήταν και υποψήφια βουλευτής του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις τελευταίες εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες ημέρες από τότε που ο Σωτήρης Τσιόδρας και οι λοιποί αξιωματούχοι που ασχολούνται άμεσα με την πανδημία στη χώρα μας εξήραν την αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας στον καιρό της καραντίνας.

Σχεδόν σύσσωμος ο ξένος Τύπος εκθείαζε τη χώρα μας για το πώς από το μαύρο πρόβατο του πρόσφατου παρελθόντος αποδείχθηκε ένας καλός… στρατιώτης στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Όντως, ήταν μια εξαιρετική αντίδραση από έναν λαό που συχνά πυκνά επαναστατεί, κάνει του κεφαλιού του, αντιδράει σε λογής απαγορεύσεις. Ήταν μια θαυμαστή εξαίρεση σε έναν κανόνα που θα μας θέλει απειθείς, ευάλωτους σε αντιδράσεις της στιγμής και μάλιστα υπό το κράτος του θυμικού.

Τι ακριβώς συνέβη μέσα σε λίγα 24ωρα και από εκεί που είχαμε μάθει να πειθαρχούμε στις εκκλήσεις των επιστημόνων, έστω και με το φόβο του προστίμου, αρχίσαμε πάλι να φανερώνουμε την άλλη μας φύση; Δεν είναι θέμα υποκειμενικής παρατήρησης μπρος σε ένα κοινωνικό φαινόμενο, έτσι που κάποιος να πει ότι είναι αποτέλεσμα υπερβολής.

 

Από την Αγία Παρασκευή και την παραλιακή έως τη Λάρισα και τον Βόλο στήνονται τις τελευταίες ημέρες υπαίθρια πάρτι συνοδεία ποτών και φαγητών.

Από την Αγία Παρασκευή και την παραλιακή έως τη Λάρισα και τον Βόλο στήνονται τις τελευταίες ημέρες υπαίθρια πάρτι συνοδεία ποτών και φαγητών. Η περιβόητη απόσταση των δύο μέτρων γίνεται απόσταση… ανάσας. Οι κατά τόπους δήμαρχοι συνιστούν ψυχραιμία και παρακαλούν τους δημότες τους να συνετιστούν με τις συγκεκριμένες οδηγίες που έχουν δώσει εξαρχής οι επιστήμονες. Σε κάποιες περιπτώσεις η αστυνομία αναλαμβάνει δράση απομακρύνοντας κόσμο ή συλλαμβάνοντας επιχειρηματίες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Προφανώς όλο αυτό δεν συνιστά εικόνα που να αξίζει έπαινο.

Συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή (George Vitsaras / SOOC).

Το ζητούμενο δεν είναι ούτε να κατακρίνουμε συμπεριφορές ούτε να λειτουργήσει κανείς ως εισαγγελέας από την έδρα ρίχνοντας μύδρους κατά των «παραβατών». Είναι ανθρώπινο, έπειτα από τόσο καιρό εγκλεισμού, να θέλεις να βγεις έξω, να κάνεις μια μεγαλύτερη βόλτα, να συναντήσεις και έναν-δύο ανθρώπους που τους είχες χάσει. Είναι φυσιολογικό να θέλεις να αναπνεύσεις λίγο καθαρό αέρα, να γελάσεις, γενικώς, να συγχρωτιστείς.

 

Ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί. Ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης. Μην τρέφουμε αυταπάτες που μπορεί να μας γυρίσουν μπούμερανγκ.

Είναι, όμως, άλλο πράγμα μια ήπια αντίδραση που δεν εκτρέπεται σε εξαλλοσύνες και συνεχίζει να βάζει ως πρώτιστο καθήκον το κοινό καλό, κι άλλο η παντελής αδιαφορία ή αμνησία του τι περάσαμε πριν από ελάχιστο διάστημα. Ενδεχόμενα κάποιοι πιστεύουν πως το θέμα του κορονοϊού τελείωσε διά παντός και δεν πρόκειται να μας απασχολήσει άλλο. Ότι ανήκει στο παρελθόν και δεν χρειάζεται να χαλάμε άλλο τη ζαχαρένια μας. Είναι μια πλάνη και μάλιστα άκρως επικίνδυνη. Το γεγονός ότι προέρχεται κυρίως από νεαρά άτομα δείχνει πως δεν υπάρχει κανένα έρεισμα στη λογική και την επιστημονική γνώση. Είναι μια επανάσταση των ορμονών και τίποτα περισσότερο.

Δεν χρειάζεται εδώ που φτάσαμε να ακολουθήσουμε την αντίθεση πορεία. Το ότι ως κράτος και ως πολίτες λειτουργήσαμε με την ακρίβεια ελβετικού ρολογιού θα πρέπει να μας βοηθάει να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο και στο άμεσο μέλλον. Ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί. Ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης. Μην τρέφουμε αυταπάτες που μπορεί να μας γυρίσουν μπούμερανγκ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταστρέψουμε αυτό που μόνοι μας φτιάξαμε και τούτο δεν έχει να κάνει τόσο για την άποψη που διαμόρφωσαν οι ξένοι για εμάς (όχι, δεν είναι αυτό το σημαντικότερο), αλλά με το αγαθό της δημόσιας υγείας. Αυτό είναι που πρέπει να προφυλάξουμε.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς οι Έλληνες νίκησαν στην πρώτη μάχη με τον κορωνοϊό.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top