Ψύχραιμος, καταρτισμένος, ένας επιστήμονας που τον έχουμε ανάγκη.

Για να διαβάσει κανείς το βιογραφικό του Σωτήρη Τσιόδρα θα χρειαστεί αρκετή ώρα. Δεν είναι σχήμα λόγου ούτε κάποια υπερβολή. Το CV του αριθμεί 27 ολόκληρες σελίδες. Αν ζητούμε επάρκεια και εμπειρία από έναν επιστήμονα, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει την καθημερινή μας ενημέρωση γύρω από τον κορονοϊό είναι η επιτομή της αυθεντίας.

Ο 55χρονος λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η επίσημη «φωνή» της κυβέρνησης προς όλους μας. Είναι ο άνθρωπος που κάθε απόγευμα μπαίνει στα σπίτια μας και δεν χρειάζεται… μάσκα για να το κάνει. Ένας αντι-σταρ που δεν ενδιαφέρεται για την προσωπική του προβολή (είναι τόσο έκδηλη η αμηχανία του μπρος στις κάμερες), κάτι που τον κάνει ακόμη πιο ουσιαστικό και έμπιστο προς το πλατύ κοινό που ακούει και διαβάζει αυτές τις μέρες λογής fake news για τον ιό.

Ήταν ο άνθρωπος που κλήθηκε να ενημερώσει και να πείσει ακόμη τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ο επιστήμονας που έχει περάσει και από το Χάρβαρντ, είναι η ψύχραιμη φωνή που χρειαζόμαστε αυτές τις μέρες. Κανένας κομπασμός ή προσπάθεια να «καπηλευτεί» την κατάσταση προς ίδιον όφελος. Περιορίζεται σε εδραίες διαπιστώσεις, στατιστικές αναλύσεις και έναν καθαρό επιστημονικό λόγο που γίνεται προσιτός αυτομάτως.

Ήταν, δε, ο άνθρωπος που κλήθηκε να ενημερώσει τα μέλη της Ιεράς Συνόδου σε εκείνη τη μαραθώνια σύσκεψη για το αν θα αποδεχθούν οι ιεράρχες τον τερματισμό των λειτουργιών ή όχι. Διόλου τυχαία η επιλογή από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο η επιστημονική του σκευή που θα μπορούσε να κάμψει την  αντίσταση των ιεραρχών, αλλά και το ότι είναι άνθρωπος της εκκλησίας. Να κάτι που δεν γνωρίζουμε για τον πολύτεκνο Σωτήρη Τσιόδρα (είναι πατέρας επτά παιδιών): είναι και ψάλτης.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1965.  Τελείωσε το σχολείο στην Κυψέλη και πέρασε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δύο χρόνια αργότερα πήρε μετεγγραφή ως αριστούχος στη Ιατρική Σχολή Αθήνας. Ολοκλήρωσε με «Άριστα» τον Μάρτιο του 1991. Ξεκινώντας την ιατρική σταδιοδρομία του, έδωσε συνέντευξη σε 10 πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ και τα 3 πρώτα χρόνια τα πέρασε στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Albert Einstein. Από το 1997 έως το 2001, ήταν εσωτερικός ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard (έχει γραφτεί πως ήταν ο μοναδικός υποψήφιος προερχόμενος από ξένη χώρα που έγινε δεκτός τότε).

Το 2005 συμμετείχε στην οργάνωση και στον σχεδιασμό αντιμετώπισης πανδημίας γρίπης.

Η εξέλιξη της ακαδημαϊκής καριέρας του ήταν εντυπωσιακή. Το 1998 έλαβε τίτλο με το όνομα “Υπότροφος ερευνητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ”. Εκεί εκπαιδεύτηκε στην κλινική παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος ασθενών με λοιμωξιολογικές παθήσεις, το οποίο περιελάμβανε και ασθενείς με πολύπλοκες λοιμώξεις σε έδαφος ανοσοκαταστολής π.χ. από μεταμοσχεύσεις (ήπατος, μυελού των οστών κ.α.) ή από AIDS. Το 2001 απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από την ίδια σχολή.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε… αγροτικό στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας και το ολοκλήρωσε το 2001 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης, προσφέροντας υπηρεσίες υπαίθρου. Ένα χρόνο αργότερα υπέβαλε τη διδακτορική διατριβή του στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, αναγορεύτηκε διδάκτορας, και από τον Δεκέμβριο του 2003 ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα διανύοντας όλες τις βαθμίδες εξέλιξης. Αεικίνητος, δραστηριοποιήθηκε ως λοιμωξιολόγος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ, στην Πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ, ενώ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004, ήταν ο υπεύθυνος γιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης.

Μπορεί το πλατύ κοινό να τον γνωρίζει τώρα εξαιτίας του κορονοϊού, εντούτοις δεν είναι η πρώτη φορά που κλήθηκε από θέση ευθύνης να συμμετάσχει στην οργάνωση και στην αντιμετώπιση ιώσεων. Το 2005 συμμετείχε στην οργάνωση και στον σχεδιασμό αντιμετώπισης πανδημίας γρίπης και στην ολοκλήρωση του Εθνικού σχεδίου Πανδημίας, ως μέλος της ομάδας συγγραφής. Συμμετείχε επίσης, ως ειδικός λοιμωξιολόγος σε θέματα δημόσιας υγείας, σε 4μελείς επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European CDC), οι οποίες επιθεώρησαν χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προετοιμασία πανδημίας γρίπης σε εθνικό επίπεδο (σε Ιταλία και Ουγγαρία).

Αν του λείπει κάτι αυτή την περίοδο, είναι η αγαπημένη του ψαλτική.

Ως λοιμωξιολόγος – σύμβουλος στο ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετείχε ενεργά στην αντιμετώπιση καθημερινών κλινικών προβλημάτων λοιμώξεων αλλά και στην διερεύνηση επιδημιών όπως η επιδημία μυοκαρδίτιδας από εντεροϊούς στην Κρήτη το 2003, η ψευδοεπιδημία περιστατικών με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στην Λήμνο το 2003, η επιδημία από περιστατικά Σαλμονέλλωσης στο Άργος το 2004, η ψευδοεπιδημία από ύποπτα ανθρώπινα περιστατικά για γρίπη των πουλερικών Η5Ν1 το 2005-2006 καθώς και η πανδημία γρίπης του 2009-2010, οι επιδημίες ελονοσίας και Δυτικού Νείλου το 2010-2012 και η επιδημία λύσσας σε ζώα στην Βόρειο Ελλάδα το 2012-2013.

Αν του λείπει κάτι αυτή την περίοδο που ασχολείται νυχθημερόν για να οργανωθεί η άμυνα εναντίον του κορονοϊού, είναι η αγαπημένη του ψαλτική. Μοιάζει με χόμπι, εντούτοις δείχνει να είναι κάτι παραπάνω για τον ίδιο. Πρόκειται για μελετητή της βυζαντινής υμνολογίας, ο οποίος ψέλνει κάθε Κυριακή σε εκκλησία της Κηφισιάς, περιοχή στην οποία διαμένει.

 

Διαβάστε ακόμα: Mετά φόβου θεού, ο Μητσοτάκης έδειξε πως διαθέτει μέταλλο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top