Πέτρος Δούκας, Σπήλιος Λιβανός και παρατρεχάμενοι: «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!»

Λιτό, περιεκτικό και ταιριάζει στην περίσταση: Μια μέρα οι γείτονες είδαν το Χότζα να ρίχνει ψίχουλα στην αυλή του. Τον ρώτησαν, «τι κάνεις εκεί;» κι εκείνος τους απάντησε, «διώχνω τις τίγρεις». Μην μπορώντας να κατανοήσουν το λεχθέν, οι γείτονες διερωτήθηκαν φωναχτά, «Μα γιατί; Τίγρεις δεν υπάρχουν εδώ!». Τότε ο Χότζας απάντησε: «Είδες τι αποτελεσματικό όπλο είναι να ρίχνεις ψίχουλα στην εξώπορτα; Διώχνει τις τίγρεις!»

Αν μαθαίνουν κάτι πολύ καλά οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι πώς να ρίχνουν ψιχία για να ημερώνουν τις τίγρεις και ενίοτε να τις διώχνουν από πάνω τους. Στενός κορσές ο ψηφοφόρος, αλλά αναγκαίος. Τι άλλο να του προσφέρεις από ζεστό χρήμα, μια εύκολη και συνήθως ανέξοδη υπόσχεση, μια θεσούλα σε κάποιο υπουργείο; Εύκολα ξεπληρώνεται ο θυμός, ανέφελα περνάει και χάνεται η οργή.

Ο παλαιοκομματισμός και η κοτζαμπάσικη νοοτροπία έρχονται να μας αποκαλύψουν τους λόγους για τους οποίους η χώρα έχει δεχθεί ουκ ολίγα δεινά.

Αν ήμασταν αδαείς, αν δεν ξέραμε, αν δεν είχαμε υποψιαστεί τόσα χρόνια για τις περίεργες δοσοληψίες των βουλευτών, των υπουργών και των παρατρεχάμενων (κάτι σαν τον τετραπέρατο Γκρούεζα της ελληνικής ταινίας «Μαυρογιαλούρος») με τον απλό κόσμο, τότε αυτά που είπε ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας εις επήκοον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, θα μας έριχναν σούμπιτους από τα σύννεφα.

Φευ, ξέρουμε πολύ καλά κι ας μην θέλουμε να το παραδεχθούμε: αυτά συμβαίνουν εδώ, αυτή είναι η Ελλάδα, όπως έλεγε κάποτε και ο Κώστας Σημίτης. Σε μια έκρηξη πολιτικής κυνικότητας ο Πέτρος Δούκας φαίνεται στο εν λόγω βίντεο που διαμοιράστηκε πλέον σαν ζεστό ψωμί ότι το 2007, επί κυβερνήσεως Καραμανλή, είχαν δοθεί σωρηδόν τριχίλιαρα στους πυρόπληκτους της Ηλείας με απώτερο σκοπό να αλλάξουν οι εκλογικές σταθερές. Η απάντηση του κ. Λιβανού περί «εποποιίας» δείχνει πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι (όχι λίγοι) πολιτικοί το πόπολο.

Εδώ ο παλαιοκομματισμός και η κοτζαμπάσικη νοοτροπία έρχονται να μας αποκαλύψουν τους λόγους για τους οποίους η χώρα έχει δεχθεί ουκ ολίγα δεινά. Οι πολιτικοί προεστοί στέκουν πάνω από τα… εγκόσμια, στοχάζονται με τη λογική του κομματικού κέρδους, προσμετρούν κεφάλια ψηφοφόρων ωσάν να είναι άλογα προς πώληση και στο τέλος γελούν περιχαρείς με τα κατορθώματά τους.

Θα ξεχαστεί κι αυτό, κάτι άλλο θα έρθει να σκεπάσει τη σημερινή ρωγμή. Μια νέα εξαγγελία από το Μαξίμου θα μετριάσει το κακό κι από ‘δω πάν κι άλλοι.

Τώρα, οι εν λόγω μιλούν για καθ’ υπερβολήν σχήμα ή για ειρωνεία που δεν την καταλάβαμε εμείς οι πτωχοί τω πνεύματι. Ο δε πρωθυπουργός καρατόμησε τον κ. Λιβανό και έθεσε εκτός κόμματος τον κ. Δούκα θέλοντας να διαχωρίσει τη θέση του από όσα διημείφθησαν σε εκείνη τη συνάντηση.

Οι Ιφιγένειες θυσιάστηκαν, οι άνεμοι έπαψαν να πνέουν μένεα. Θα ξεχαστεί κι αυτό, κάτι άλλο θα έρθει να σκεπάσει τη σημερινή ρωγμή. Μια νέα εξαγγελία από το Μαξίμου θα μετριάσει το κακό κι από ‘δω πάνε κι άλλοι. Μόνο που ας μην κρυβόμαστε: ποιο κομματικό επιτελείο δεν ξέρει τι συμβαίνει εδώ και χρόνια στην ελληνική επικράτεια; Μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθεσινός στην πολιτική; Δεν ξέρει ποιους έχει δίπλα του; Δεν ξέρει τι κάνουν τα στελέχη του; Τώρα θα πέσει από τα σύννεφα;

Το 2007 που συνέβησαν όλα αυτά, υπήρχαν ακόμη λεφτά (!), δεν μας είχε κατσικωθεί στο σβέρκο η Τρόικα, ούτε είχαμε μπει σε μνημόνια.

Φυσικά, αυτό δεν ισχύει μόνο για τον σημερινό πρωθυπουργό, αλλά και για τους προηγούμενους που στο τέλος εμφανίζονται πάντα αφελείς και ανέγνωροι για κάτι που συμβαίνει κάτω από τη μύτη τους. Μήπως αυτά τα ψίχουλα στην Σπάρτη ήταν τα πρώτα ή τα τελευταία που ρίχτηκαν στο δρόμο για να διωχθούν τις τίγρεις;

Μην ξεχνάμε, δε, πως το 2007 που συνέβησαν όλα αυτά, υπήρχαν ακόμη λεφτά (!), δεν μας είχε κατσικωθεί στο σβέρκο η Τρόικα, ούτε είχαμε μπει σε μνημόνια. Ερχόταν βέβαια η σύγκρουση, το τρένο έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αλλά εμείς και ο Κώστας Καραμανλής σφυρίζαμε αμέριμνοι. Ή επιτρέπαμε (αν δεν δεχόμασταν ασμένως) να σκορπιέται χρήμα στις ρούγες που στη συνέχεια μεταμορφωνόταν σε ψηφαλάκια. Τώρα που οι τιμές έχουν πέσει (sic), δίνονται διχίλιαρα για να κατευνάσει η κυβέρνηση τους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού. Ιδού η χώρα, ιδού και τα πεπραγμένα της.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Πολάκης – Άδωνις. «Δυό γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα…»

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top