gg

Ο Peter Spiegel δείχνει το δρόμο (της εξόδου). Photo: pharmaviews.eu

Τέτοιες  ώρες είναι πολύ δύσκολο να παραμένεις ήρεμος και να μην παρασύρεσαι από εμφυλιοπολεμικά συναισθήματα που  άρχισαν πρόσφατα να στραγγαλίζουν τη λογική σου, σε όποια πλευρά κι αν ανήκεις. Αντιθέτως, είναι πολύ εύκολο να «μεθύσεις» από μίσος και να αρχίσεις να επιτίθεσαι σ’ εκείνους που νομίζεις ότι σου έφαγαν τα λεφτά ή τη δουλειά ή σ΄εκείνους που νομίζεις ότι θα το πράξουν στο άμεσο μέλλον.

Θα προσπαθήσω λοιπόν να μείνω μακριά από βαρύτατους χαρακτηρισμούς ή κρίσεις και θα εξιστορήσω τα πρόσφατα γεγονότα, όπως τα έζησα εγώ. Αρχικά λόγω της ιδιότητάς μου ως μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ και, εν συνεχεία, εξαιτίας του αντικειμένου της εταιρείας μου (www.adequate.gr – Political and Business Risk Consultancy), έχω αναπτύξει σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης με αρκετούς εξαιρετικούς δημοσιογράφους που εργάζονται σε ξένα Μέσα.

Τις τελευταίες μέρες , οι συζητήσεις μας εκ του σύνεγγυς ή τηλεφωνικώς έγιναν συχνότατες. Το πρώτο περίεργο νέο ήρθε από τον καλό μου φίλο Peter Spiegel των Financial Times, όταν την Πέμπτη το απόγευμα μου τηλεφώνησε και μου είπε πως είχε την πληροφορία ότι ο επιτυχημένος και διάσημος Ιωάννης Βαρουφάκης τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του ζήτησε να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος! Μου τόνισε ότι η πληροφορία ήταν έγκυρη, αλλά δεν μπορούσε να τη δημοσιεύσει προτού τη διασταυρώσει. Αμέσως τηλεφώνησα στην Προεδρία και δρομολόγησα την επικοινωνία μεταξύ των κ.κ. Παυλόπουλου και Spiegel. Mετά από μία ώρα, ο κ. Spiegel με ενημέρωσε ότι ο Πρόεδρος τον παρέπεμψε τελικά στον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου…

Την Παρασκευή το βράδυ, όταν άκουσα τους πρώτους ανεπίσημους ψιθύρους περί δημοψηφίσματος, ενημέρωσα κατ’ αρχάς φίλους δημοσιογράφους που έχουν «κατασκηνώσει» στην Αθήνα από την αρχή της εβδομάδας και ταυτόχρονα έστειλα μήνυμα στον Peter Spiegel, o οποίος μου απάντησε ότι στις Βρυξέλλες δεν γνώριζαν τίποτα και πως είχαν την εντύπωση ότι χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για τη διεξαγωγή του. Λίγο μετά, συνειδητοποιήσαμε ότι άλλο ήταν το συνταγματικό κώλυμα…

Την Παρασκευή το βράδυ, όταν άκουσα τους πρώτους ανεπίσημους ψιθύρους περί δημοψηφίσματος, έστειλα μήνυμα στον Peter Spiegel των Financial Times. Μου απάντησε ότι στις Βρυξέλλες δεν γνώριζαν τίποτα.

Σήμερα, Κυριακή πρωί, αφού οι μάσκες είχαν πέσει και τα ATMs είχαν ήδη αδειάσει, οι γλώσσες λύθηκαν. O πολιτικά ορθός τρόπος με τον οποίο εκφράζονταν οι ξένοι δημοσιογράφοι έδωσε τη θέση του στη σκληρή έκφραση των προσωπικών τους απόψεων για τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι όλοι τους Ανθέλληνες; Όλοι τους αντιπαθούν τον Τσίπρα, τον Βαρουφάκη και το ΣΥΡΙΖΑ; Θέλουν όλοι το κακό μας; Δεν νομίζω, δεν έχουν λόγο. Έχουν όμως κοινή λογική, και πλέον την τόλμη να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες και απόψεις σχετικά με τη συμπεριφορά των κυβερνώντων.

Έκπληκτοι, και τολμώ να πω εκνευρισμένοι, τόνισαν την έλλειψη κοινής λογικής από την τακτική της κυβέρνησης και ιδίως την τραγελαφική παρουσία του Βαρουφάκη, ο οποίος όχι μόνο δεν προσπάθησε να δημιουργήσει συμμαχίες –τουλάχιστον με περιφερειακές χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία- αλλά επέλεξε να επιδοθεί σε σόου ειρωνίας και υπεροψίας με κοινό όλους τους συναδέλφους του που δεν είχαν καμιά όρεξη να παρακολουθούν κουρασμένοι και ξάγρυπνοι τις παραστάσεις του! «Η ζημιά που σας έκανε ο Βαρουφάκης είναι ανυπολόγιστη!» φώναξε γνωστός Ευρωπαίος ρεπόρτερ και οι υπόλοιποι έγνεψαν καταφατικά το κεφάλι τους…

Εκείνοι που νόμιζαν ότι η διαπραγμάτευση ήταν «just business and nothing personal» διέπρατταν ήδη το πρώτο μεγαλειώδες λάθος. Η ειρωνεία, η ανακρίβεια, η έλλειψη εχεμύθειας και η υπεροψία πάντα ήταν τα κατάλληλα λιπαντικά για την καλλιέργεια αντιπάθειας και αρνητικών συναισθημάτων. Το κακό είχε ήδη αρχίσει… Τώρα γιγαντώθηκε.

Τελικά, αποδείχθηκε ότι κάποιοι ήταν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και το χειρότερο δεν γνώριζαν τη δουλειά. Πολύ φοβάμαι ότι επιλέξαμε μία νεαρή σολίστ της άρπας και φανατική χορτοφάγο να διοικήσει μία αλλαντοποιία!

Δυστυχώς τα λάθη πληρώνονται. Καλή μας τύχη.

Με αγάπη,

Ο Είρων

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top