«Δεν θεωρώ πως είμαι ο σταρ. Έχουμε μάθει στην ελληνική κοινωνία το διαφορετικό να το παρατηρούμε πιο έντονα» (Menelaos Myrillas / SOOC).

Οι πρωτιές δεν του έλειψαν. Ισως έγιναν το αναγκαίο αντίβαρο σ’ αυτό που η ζωή του στέρησε. Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από τα 15 του χρόνια. Τότε, μαθητής ακόμα, έγινε σημαιοφόρος και σήκωσε -καθήμενος στο αναπηρικό καροτσάκι- την ελληνική σημαία. Ήταν 28 Οκτωβρίου 1999 όταν έγινε ο πρώτος αριστούχος μαθητής με αναπηρία παρελαύνοντας ως σημαιοφόρος με το αμαξίδιό του.

Η ζωή του θα μπορούσε να είχε πάρει εντελώς άλλο δρόμο. Με το «αν», όμως, δεν φτιάχνεται ιστορία. Τα δεδομένα για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο ήταν πάντα συγκεκριμένα και εν πολλοίς δεσμευτικά. Μόλις δεκατεσσάρων μηνών διαγνώστηκε ότι πάσχει από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία. Από τότε τα πάντα ανατράπηκαν. Όχι απαραίτητα μόνο αρνητικά. Θα περίμενε κανείς πως η ζωή του θα ήταν μια καθημερινή κατάβαση σε λογής αυτοοικτιρμούς. Αντιστάθηκε αναδεικνύοντας άλλες, εσωτερικές, ποιότητες που έδειξε να διαθέτει σε πλησμονή.

Αριστούχος στο σχολείο, εν συνεχεία φοιτητής Ιατρικής (με ζηλευτό βαθμό απολυτηρίου – εξού και αριστούχος ξανά) και στη συνέχεια μια πορεία γεμάτη από ουσιαστικές κατακτήσεις. Το 2014 παίρνει μεταπτυχιακό τίτλο στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών και την περίοδο 2013-2015 μετεκπαιδεύτηκε στα ζητήματα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Το 2016 πήρε ειδικότητα στην Ψυχιατρική και έκτοτε εργάζεται ως επιμελητής Β’ στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ. Το 2014 συνίδρυσε το i-Living, τον πρώτο ελληνικό οργανισμό ανεξάρτητης διαβίωσης, εκλεγόμενος έκτοτε μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ήρθε με ήρεμος και φυσιολογικό τρόπο και εξελίχθηκε σε πλέρια επιτυχία. Ο Στέλιος Κυμπουρούλος κόβει πρώτος το νήμα στην κούρσα των ψήφων με 380.000 ψηφοφόρους (με την ως τώρα καταμέτρηση) να τον εμπιστεύονται. Μίλησε στο Andro γι’ αυτή την επιτυχία, για την προεκλογική κόντρα τον Παύλο Πολάκη, αλλά και για το πλάνο του στην Ευρωβουλή.

– Κύριε Κυμπουρόπουλε, περίπου 380.000 άνθρωποι σας ψήφισαν. Περιμένατε αυτή την απήχηση;
Όχι, φυσικά! Είναι κάτι που δεν μπορείς να το πιστέψεις προτού το δεις. Υπήρχε η εκτίμηση, το ενδιαφέρον από τον κόσμο, αλλά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα γίνει αυτό το πράγμα.

– Είστε ο σταρ αυτών των Ευρωεκλογών. Αισθάνεστε σταρ;
Δεν θεωρώ πως είμαι ο σταρ. Έχουμε μάθει στην ελληνική κοινωνία το διαφορετικό να το παρατηρούμε πιο έντονα. Αυτό, όμως, είναι το νόημα της συζήτησης. Να πούμε πως δεν είμαι κάτι διαφορετικό. Είμαι μια άλλη εικόνα του συνολικού.

«Δεν ξέρω τι σημαίνει επαγγελματίας πολιτικός. Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτό το βήμα σήμερα και προχωράμε στο ευρωπαϊκό επίπεδο για να κάνω κάποια πράγματα» (Menelaos Myrillas / SOOC).

– Πιστεύετε πως η κόντρα με τον κύριο Πολάκη μέτρησε; Συσπείρωσε περισσότερο κόσμο κοντά σας;
Αυτό που ξέρω είναι ότι υπήρχε εκτίμηση και υποστήριξη και πριν από τον κύριο Πολάκη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάποιοι υποστηρίζουν κάποιον. Έτσι έγινε και με εμένα και την οικογένειά μου. Ναι, είμαι αυτός που είμαι. Το αποτέλεσμα έχει διάφορες αναγνώσεις. Σίγουρα, ένα κομμάτι ψήφισε γι’ αυτό το λόγο. Πάντως, ό,τι συνέβη ήταν άδικο.

– Σας πίκρανε;
Το σημαντικό για μένα πλέον στην πολιτική είναι να διαβάσω δύο και τρεις φορές μια δήλωση για να καταλαβαίνω τι εννοεί ο άλλος όταν θέτω μια πολιτική άποψη. Ήταν άποψη! Δεν με πίκρανε η θέση του κυρίου Πολάκη, με πίκρανε ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώθηκε η απάντησή του. Είναι ένα θέμα πολύ βαθύ και το έχω βιώσει. Επαναλαμβάνω: αυτός είμαι. Ξέρω τι σημαίνει αναπηρία στη σύγχρονη κοινωνία. Είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα, το τι σημαίνει κοινωνικά η αναπηρία είναι ένα θέμα τεράστιο. Δεν είμαι μόνο εγώ που αντιμετωπίσω ένα πρόβλημα υγείας. Άρα, με την απάντηση του κυρίου Πολάκη είδαμε μόνο το δέντρο και όχι το δάσος που πρέπει να καλλιεργηθεί.

«Δεν έχω να πω τίποτα στον κύριο Πολάκη γιατί είναι θέμα που έχει τελειώσει και έχει ξεπεραστεί».

– Έστω και μέσω αυτής της αντιπαράθεσης μπήκε στο τραπέζι το θέμα της στήριξης που χρειάζονται τα άτομα με αναπηρία από την πολιτεία. Συμφωνείτε μ’ αυτό;
Εδώ έρχεται η μεγάλη παγίδα της κοινωνίας. Είναι πολύ σωστή η αποτύπωση που κάνετε. Τι κοινωνία θέλουμε; Είναι μια κοινωνία που κοιτάζει το πρόβλημα στο άτομο ή ότι θέλουμε να έχουμε ενεργούς πολίτες  γιατί πάνω από όλα είναι άνθρωποι; Αν διαλέξουμε την πρώτη κατάσταση, τότε οι ανάπηροι να πάνε να πεθάνουν. Αν, όμως, διαλέξουμε την δεύτερη κατάσταση, τότε δεν κοιτάζουμε αυτούς, αλλά φτιάχνουμε τις εστίες κοινωνικής προστασίας, δικαιοσύνης και προσβασιμότητας για όλους. Και το για όλους δεν έχει αυτοί κι εμείς – έχει τους πάντες μέσα.

– Αυτή η ατζέντα θα μπορέσει να προωθηθεί πιο εύκολα μέσα της Ευρωβουλής σε σχέση με το τι γίνεται στο δικό μας κοινοβούλιο;
Ναι και όχι. Ναι γιατί εκεί τα αυτιά είναι πιο ανοιχτά και έχουν γίνει πολλά πράγματα και όχι γιατί είναι θέματα που πρέπει να γίνουν κατανοητά και να φανεί το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν 80 εκατομμύρια συμπολίτες μας με αναπηρία σε όλη την ΕΕ. Πρέπει να το δούμε στο επίκεντρο.

– Για να κλείσω το θέμα με τον κύριο Πολάκη: αν τον είχατε μπροστά σας τι θα του λέγατε;
Οχι γιατί είναι θέμα που έχει τελειώσει και έχει ξεπεραστεί. Έχουμε έρθει στην επόμενη ημέρα και πρέπει να δούμε την πολιτική της Ευρώπης.

– Πώς αισθανθήκατε όταν σας έκανε πρόταση ο κύριος Μητσοτάκης;
Πολύ ευχάριστα και θετικά. Είναι κάτι που θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω. Φυσικά το συζήτησα με τους δικούς μου ανθρώπους, με τη σύντροφό μου και τους γονείς μου και είπαμε πάμε. Έτσι έγινε σιγά σιγά η ομάδα, οι συνεργάτες, το γραφείο, τα ταξίδια, η συνάντηση με τους ανθρώπους και έγινε αυτό που έγινε.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός ο πολιτικός αρχηγός που έχει σχέδιο και έχει και θέληση να το εφαρμόσει» (Nikos Libertas / SOOC).

– Προβολή στο μέλλον: θα μπορέσετε να φανταστείτε τον εαυτό σας ως «επαγγελματία» πολιτικό;
Δεν ξέρω τι σημαίνει επαγγελματίας πολιτικός. Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτό το βήμα σήμερα και προχωράμε στο ευρωπαϊκό επίπεδο για να κάνω κάποια πράγματα. Δεν θέλω να επιστρέφω στην Ελλάδα και να μου λένε απλώς «γεια σου, Στέλιο».

– Αν ερχόταν άλλο κόμμα να σας κάνει πρόταση θα δεχόσασταν ή ήταν και η ιδεολογική τοποθέτησή σας στη Νέα Δημοκρατία;
Αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που λέει «είμαι εδώ να αντιπαρατεθώ με δύσκολες καταστάσεις, με ήπιο τόνο και πολιτική πράξη». Είναι κάτι που φάνηκε όλο αυτό το διάστημα από τις αντιπαραθέσεις. Είναι ένας άνθρωπος που με σταθερά και σίγουρα βήματα να φέρει την αλλαγή που θέλουμε και να φέρει την ανάπτυξη στη χώρα. Και όταν λέω «ανάπτυξη» δεν αναφέρομαι μόνο στα εργοστάσια. Για εμένα σημαντικός παράγοντας είναι οι επενδύσεις στην Παιδεία και την έρευνα.

– Τον πιστεύετε. Έτσι όπως σας ακούω να μιλάτε γι’ αυτόν.
Πιστεύω ότι είναι αυτός ο πολιτικός αρχηγός που έχει σχέδιο και έχει και θέληση να το εφαρμόσει.

– Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών το περιμένατε;
Για τη Νέα Δημοκρατία, ναι! Ηταν βέβαιο. Το έβλεπες στον κόσμο πώς συμπεριφερόταν όλο αυτό το διάστημα. Το αντιλαμβανόμουν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου σε διάφορες επαρχιακές πόλεις.

– Στις εθνικές εκλογές αναμένετε το ίδιο αποτέλεσμα; Θα είναι η Νέα Δημοκρατία η επόμενη κυβέρνηση;
Μα, αυτό είναι σίγουρο. Δείτε πώς ψήφισε ο κόσμος στις Ευρωεκλογές, αλλά και στις περιφερειακές εκλογές όπου σε πάρα πολλούς δήμους και περιφέρειες οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας βγήκαν και μάλιστα με πολύ μεγάλα ποσοστά. Αυτό δείχνει πως ο κόσμος θέλει αλλαγή τώρα.

– Η αλλαγή πιστεύετε πως θα μας επαναφέρει και σε μια κατάσταση ομαλότητας; Είμαστε ώριμοι πλέον γι’ αυτό;
Το «ως εδώ» που έλεγε η Νέα Δημοκρατία αυτό σημαίνει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπεί αυτό ακριβώς. Εχει γίνει κατανοητό από τον κόσμο. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την αλήθεια. Ο μοναδικός τρόπος για να πάμε παρακάτω είναι μόνο μέσω της αλήθειας. Χρειάζεται σταθερότητα. Ολα τα άλλα μάς αποδιοργανώνουν.

– Εχετε μια πορεία μεγάλη πρωτιές: από μαθητής έως σήμερα. Τι σημαίνουν όλες αυτές οι πρωτιές σε συνδυασμό, όμως, με την άκρως δύσκολη κατάσταση που βιώνετε;
Αυτές οι πρωτιές είναι διαφορετικές μέσα μου. Είναι άλλο πράγμα η πρωτιά που είχα ως μαθητούδι, ως φοιτητής και τελείως διαφορετική αυτή τώρα. Αυτή την πρωτιά δεν την έκανα εγώ, την έκανε ο κάθε ένας που ψήφισε Νέα Δημοκρατία.

«Είμαι ένας πολίτης που έχω τη ζωή μου, όχι σύμβολο. Θέλω να μιλήσω με πολιτικό λόγο για τα προβλήματα που μας επιβαρύνουν και μας ρίχνουν».

– Τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί;
Θέλω να προσφέρω, να κάνω κάτι για τον συμπολίτη μου και να θέλω να γίνομαι καλύτερος. Εχω τους δικούς μου ανθρώπους που τους αγαπώ.

– Κάποιος άλλος με τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε εσείς θα μπορούσε να είχε παραιτηθεί από τη ζωή.
Δεν είμαι υπεράνθρωπος. Σίγουρα έχουν υπάρξει στιγμές που με έριξαν, αλλά καταστάσεις που με ώθησαν μπροστά. Μέρη της ζωής είναι και τα δύο και δεν υπάρχουν «ποτέ» κάτι ούτε για τη μία κατάσταση ούτε για την άλλη. Γεύομαι όλες τις εκφάνσεις της ζωής και βιώνω αυτά τα «μη ποτέ» μου. Εχω ένα πρόβλημα, οκ προχωράμε, και το κάνουμε μέρος της καθημερινότητά μας.

– Κλασικό δημοσιογραφικό κλισέ: σας γράφουν ότι είστε ήρωας της ζωής και παράδειγμα. Ετσι νιώθετε;
Είναι, όντως, δημοσιογραφικό κλισέ. Είναι κακό. Οχι, διαφωνώ μ’ αυτό. Είμαι ένας πολίτης που έχω τη ζωή μου, όχι σύμβολο. Θέλω να μιλήσω με πολιτικό λόγο για τα προβλήματα που μας επιβαρύνουν και μας ρίχνουν. Γι’ αυτό κατέβηκα. Αυτή είναι η στάση μου. Δεν μπορεί κανείς να ακυρώσει ότι είμαι ανάπηρος. Δεν γίνεται αυτό. Είναι άδικο όμως αν ξεχωρίζει κανείς μόνο ότι είμαι ανάπηρος.

– Ετσι χάνονται οι άλλες σας ιδιότητες.
Ακριβώς. Οπότε χάνω τον εαυτό μου και ακυρώνεται το οτιδήποτε άλλο. Είναι προσβολή σε έναν άνθρωπο να φωτίζεται μόνο η μια του πλευρά και να ακυρώνονται οι άλλες.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κουτσή πάπια.

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top