Μοναδική λύση οι απολύσεις στο Δημόσιο

Επειδή ορθώς αποκλείουμε την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, απομένει η δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζει ο Στέφανος Μάνος. Και καταλήγει: Διαφορετικά, δεν πρέπει να αγανακτούμε με τους νέους φόρους.

 
Credit: Gianpaolo Pagni

“Δεν καταλαβαίνω γιατί κανείς, μα κανείς, πολιτικός, δημοσιογράφος ή καθηγητής δεν εξοργίζεται με τις προσλήψεις υπεράριθμων στο Δημόσιο. Υπεράριθμων που για πληρωθούν, θα χρειαστούν νέοι φόροι”. Credit: Gianpaolo Pagni

Ομολογώ την αδυναμία μου να καταλάβω το δημόσιο διάλογο για τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Όλοι – Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση – είναι αγανακτισμένοι με τα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα. Τα φορολογικά μέτρα (είτε αυτά που προτείνει η Κυβέρνηση είτε όσα προτείνουν οι Θεσμοί) δεν θα επιβληθούν λόγω κάποιας διαστροφής, αλλά επειδή απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ενός μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μικρό πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι τα έσοδα θα είναι κάπως μεγαλύτερα από τα έξοδα. Η κυβέρνηση δεν θέλει να μειώσει τα έξοδα. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί πλεόνασμα είναι η αύξηση των φόρων. Γνωρίζουμε, ή μάλλον θα έπρεπε να γνωρίζουμε από την εμπειρία 5 ετών, ότι η αύξηση των φόρων προκαλεί ύφεση και ανεργία.

Μικρό πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι τα έσοδα θα είναι κάπως μεγαλύτερα από τα έξοδα. Η κυβέρνηση δεν θέλει να μειώσει τα έξοδα. Συνεπώς ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί πλεόνασμα είναι η αύξηση των φόρων.

Πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς νέους φόρους προϋποθέτει μείωση των κρατικών δαπανών. Επειδή αποκλείουμε τη μείωση των μισθών και των συντάξεων (ορθώς), απομένει η δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Αν και αυτή την αποκλείουμε (κακώς), δεν πρέπει να αγανακτούμε με τους φόρους, διότι μόνο με αυτούς θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, με συνέπεια να αυξηθεί η ύφεση και η ανεργία. Τον επόμενο χρόνο, εξαιτίας της ύφεσης και της ανεργίας, θα χρειάζονται περισσότεροι φόροι.

Δεν πιστεύω να είναι τόσο δύσκολος ο συλλογισμός. Και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω ότι κανείς, μα κανείς, πολιτικός, δημοσιογράφος ή καθηγητής δεν προτείνει τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Ότι κανείς δεν εξοργίζεται με τις προσλήψεις υπεράριθμων στο Δημόσιο. Υπεράριθμων που για πληρωθούν θα χρειαστούν νέοι φόροι.

Στη συζήτηση στη Βουλή στις 5/6 φαντάζομαι να διαπιστώσατε την ιερή αγανάκτηση όλων των πολιτικών κομμάτων με τους φόρους. Τον ΕΝΦΙΑ, τις εισφορές αλληλεγγύης, τον ΦΠΑ, τους φόρους πολυτελείας κ.λπ., κ.λπ. Να προσέξατε αν κάποιος ζήτησε τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Επειδή για άλλη μια φορά κανείς δεν τόλμησε κάτι τέτοιο, προετοιμαστείτε για νέα φορολογική καταιγίδα. Είναι αναπόφευκτη.

 

//Ο Στέφανος Μάνος είναι πρώην Υπουργός και πρώην Πρόεδρος της “Δράσης”. To post που αναδημοσιεύουμε με την άδειά του, εδώ.

 

Δείτε ακόμα: “Επτά μεταπολιτευτικοί μύθοι”, το  ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μαρμάρα που ανατρέπει διαδεδομένες συλλογικές φαντασιώσεις για το κράτος.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή
Διονύσης Μαρίνος «Τζίτζι» και Sirina: το #metoo δεν έφτασε ακόμα στη Μακεδονία 

Το απαράδεκτο και άκρως σεξιστικό «αστείο» του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα εις βάρος γυναικών εργαζόμενων της Περιφέρειας δεν μπορεί να σβηστεί με μια συγγνώμη που ούτε και ο ίδιος την πιστεύει. Και να σκεφτεί κανείς πως ήθελε να γίνει και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

03.01.2020

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Guest / Άποψη Η ιδιωτικοποίηση του Χάρι και της Μέγκαν 

To απολαυστικό τρολάρισμα του περιοδικού Economist που παρομοιάζει τη βρετανική βασιλική οικογένεια με μια τεράστια επιχείρηση.

10.01.2020

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Guest / Άποψη Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Το ερώτημα δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των καταλήψεων» 

Παραβιάστηκαν ή όχι ανθρώπινα δικαιώματα στην περίπτωση του Δημήτρη Ινδαρέ, όπως και στην περίπτωση του Ζακ -ή της Μαρφίν; Με μια μετρημένη ανάρτηση στο Facebook, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης έθεσε το ζήτημα των ημερών στις πραγματικές του διαστάσεις.

20.12.2019

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Διονύσης Μαρίνος Τι της λείπει της Αττικής; Πολυθρόνα Chesterfield 

Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Πατούλης αγόρασε έπιπλα αξίας 20.000 ευρώ για το γραφείο του στην Περιφέρεια. Το λες και -εντελώς- άσκοπη επένδυση.

09.01.2020

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top