steve_bloom1

Screenshot από την ιστοσελίδα του Bloomberg που από το 2015 (!) είχε αφιερώσει πολλές λέξεις στον Bannon, σε ένα άρθρο με τίτλο «This Man Is the Most Dangerous Political Operative in America».

«Ο φόβος είναι κάτι καλό. Ο φόβος σε αναγκάζει να αναλάβεις δράση». Αν έλεγε κάποιος αυτή τη φράση σε μια συζήτηση καφενείου, κατά πάσα πιθανότητα θα τον θεωρούσαμε γραφικό. Όταν όμως αυτά τα λόγια βγαίνουν από το στόμα του ανθρώπου που είναι το δεξί χέρι του Donald Trump και κατά πολλούς το «αφεντικό» του Λευκού Οίκου, τότε προβληματίζουν.

Ο Steve Bannon, κατάφερε μέσα σε λίγες εβδομάδες, να στρέψει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Καταρχήν, χάρη στις εξουσίες που του έδωσε ο Trump, ο οποίος αρχικά τον ανακήρυξε σε ανώτατο σύμβουλο στρατηγικής στον Λευκό Οίκο, ενώ στη συνέχεια τον έκανε πλήρες μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Και μετά ο Bannon έκανε τα πάντα να τραβήξει την προσοχή του κόσμου. Φυσικά με τις δηλώσεις του: «Τα ΜΜΕ θα πρέπει να παρεμποδιστούν, να ταπεινωθούν, να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό και απλώς να ακούσουν για λίγο» δήλωσε στους New York Times και συμπλήρωσε: «Τα ΜΜΕ δεν κατανοούν αυτή τη χώρα. Δεν κατανοούν για ποιο λόγο ο Ντόναλντ Τραμ είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ». Όλα αυτά από έναν άνθρωπο που τα περασμένα 30 χρόνια ασχολήθηκε με τις επενδύσεις στην Goldman Sachs και τις παραγωγές στο Hollywood έως την ίδρυση του του ειδησεογραφικού οργανισμού Breitbart – γνωστού για τις ρατσιστικές και σεξιστικές τοποθετήσεις του.

Ποιος είναι ο Steve Bannon;

Γεννήθηκε στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια το 1953. Αποφοίτησε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια το 1976 με πτυχίο στον αστικό σχεδιασμό, διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στις μελέτες εθνικής ασφαλείας από το Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν, καθώς και μεταπτυχιακό στην διοίκηση επιχειρήσεων από την Σχολή Επιχειρήσεων του Χάρβαντ. Για 7 χρόνια ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, προτού μπει στον κόσμο των επενδύσεων.

Πέρασε από την Goldman Sachs,δημιούργησε την δική του εταιρία (Bannon & Co.), ανέλαβε την θέση του διευθύνοντα για το ερευνητικό πρόγραμμα γεωεπιστημών Biosphere 2, ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών και ντοκιμαντέρ στο Hollywood, έγραψε το βιβλίο Clinton Cash που ήταν κατά της οικογένειας Clinton φυσικά, ενώ από το 2012 ήταν Πρόεδρος του ειδησεογραφικού οργανισμού Breitbart.

Ο Bannon έλεγε ότι το Breitbart ήταν μια πλατφόρμα της «εναλλακτικής δεξιάς», το περιοδικό Time το αποκάλεσε «ρατσιστικό, σεξιστικό, ξενοφοβικό», ενώ το site έβγαζε θέματα τύπου «θα προτιμούσατε το παιδί σας να “έπασχε” από φεμινισμό ή από καρκίνο;» και «Η αντισύλληψη κάνει τις γυναίκες άσχημες και τρελές».

Όταν ο Bannon γνώρισε τον Trump

Τον Αύγουστο του 2017, όμως η ζωή του θα αλλάξει για πάντα. Από «βασιλιάς» του ρατσισμού και του σεξισμού, ο Bannon θα γίνει ο εκτελεστικός διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Trump. Ο λαϊκισμός του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου θα εκτοξευθεί μετά από τις συμβουλές του Bannon και ο 63χρονος Αμερικανός αρχίζει να κερδίζει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη του νυν Προέδρου των ΗΠΑ.

Μια εμπιστοσύνη που θα εδραιωθεί με τη νίκη του Trump τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Bannon θα πάρει «προαγωγή» σε σε ανώτατο σύμβουλο στρατηγικής στον Λευκό Οίκο, ενώ πριν από λίγες ημέρες έγινε πλήρες μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Κινήσεις που προκάλεσαν την αντίδραση των Δημοκρατικών. «Οι υποστηρικτές της ανωτερότητας της λευκής φυλής θα εκπροσωπούνται στο ανώτερο επίπεδο του Λευκού Οίκου του Τραμπ» κατήγγειλε ο Adam Jentleson, εκπρόσωπος τύπου του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Harry Reid.

Πώς αντιδράει σε αυτά ο Bannon; Μάλλον όπως και ο Trump, δηλαδή μοιάζει να μην του καίγεται καρφάκι. Άλλωστε όταν κάποτε τον είχαν ρωτήσει για τη ρατσιστική, σεξιστική και αντισημιτική λογική της εναλλακτικής δεξιάς, εκείνος απλά είπε: «Αν υπάρχουν ρατσιστές στην εναλλακτική δεξιά; Φυσικά και υπάρχουν. Απλά δεν πιστεύω ότι όλο το κίνημα είναι ρατσιστικό».

Όλη η λογική του Bannon -και φυσικά του Trump- μέσα σε μια πρόταση.

 

Διαβάστε ακόμα: Αν αγνοείς τον Γουόλτ Κοβάλσκι, θα καταλήξεις με τον Ντόναλντ Τραμπ

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top