Γιατί ταϊζουμε σκουπίδια τα παιδιά μας στις σχολικές καντίνες;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, τα κυλικεία θα έπρεπε να προσφέρουν αποξηραμένα φρούτα, ελληνικό γιαούρτι, μπάρες δημητριακών, και άλλα καλούδια. Όμως δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα να μπουκώνουν τα παιδιά μας με κατεψυγμένες τυρόπιττες και... φραπέδες!

 
jamie oliver1

Το «School Dinners» του Jamie Oliver ήταν μια σειρά ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2005, με στόχο να βελτιώσει την ποιότητα και τη θρεπτική αξία των γευμάτων σε ένα τυπικό βρετανικό σχολείο. Τελικά οδήγησε σε μια μεγάλη εκστρατεία (με την ονομασία Feed Me Better) για τη βελτίωση των σχολικών δείπνων σε όλη τη Βρετανία. (Φωτογραφία: jamieoliver.com)

Ας το παραδεχτούμε, το φαγητό είναι η νέα θρησκεία. Ποιο φαγητό όμως; Το φαγητό διαφέρει, φυσικά, πολύ από τις συνηθισμένες θρησκείες, διότι επιτρέπει την παράλληλη πίστη σε αρκετούς «Μεσσίες» και επειδή κηρύττει το αντίθετο από ό,τι αυτές: το εφήμερο και το απολαυστικό.

Από τον κορυφαίο των κορυφαίων Ferran Adrià μέχρι τον άνθρωπο που έμαθε τους νέους Άγγλους να τρώνε: τον έναν και μοναδικό Jamie Oliver. Αυτόν που αγαπάς να κριτικάρεις, αλλά και ταυτόχρονα να αποθεώνεις, διότι ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε τη διατροφή των βρετανικών σχολείων, δημιουργώντας μια ρήξη με το κατεστημένο της κονσέρβας και των άχρηστων θερμίδων.

Πού βρισκόμαστε εμείς, ως χώρα, σ’ αυτόν τον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας και τι κάνουμε για να μάθουμε στα παιδιά μας να τρώνε σωστά; Η τροφή είναι, άλλωστε, το καύσιμο που θα δώσει ενέργεια στο σώμα να εργαστεί, στο πνεύμα να φανταστεί και το συναίσθημα να νιώσει. Άνοστο φαγητό σημαίνει αργά ή γρήγορα άνοστος άνθρωπος. Αδιαπραγμάτευτο.

Πόσο ειρωνικό είναι να περιμένουμε τα παιδιά μας να παρακολουθήσουν ολοήμερα σχολεία, να μάθουν 2-3 ξένες γλώσσες, να πάνε στο ωδείο, να διακριθούν στα αθλήματα και, ταυτόχρονα, να τους ταΐζουμε στα κυλικεία κατεψυγμένη «κουρού» και διπλό λουκάνικο με μουστάρδα-κέτσαπ;

Πόσο χρόνο δαπανήσαμε, εμείς οι ίδιοι, στην προετοιμασία του οικογενειακού πρωινού, στο τάπερ της μαμάς ή της γιαγιάς έστω; Πόσο χρόνο δαπανήσαμε στο να δημιουργήσουμε σωστή συνείδηση; Ποιες είναι τελικά οι αξίες που απωλέσαμε με την κρίση; Είναι οι οικονομικές απώλειες ή ο ίδιος ο χρόνος και η ψυχολογία μας για να επενδύσουμε σε αυτά; Μήπως η λύση να βρίσκετε σ’ αυτά τα απλά, που μπορούμε να επιλύσουμε άμεσα; Για να δούμε.

Η τροφή, κατά τη διάρκεια των μαθητικών ωρών, δεν θα έπρεπε να είναι απλώς μια διαδικασία για να χορτάσει ο μαθητής την πείνα του μέχρι να πάει σπίτι ή στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς του. Θα έπρεπε να είναι απόλαυση.

Κάνοντας μια μικρή έρευνα, βρήκα πως από το ΚΕΠΚΑ τα κυλικεία θα έπρεπε να προσφέρουν μεταξύ άλλων αποξηραμένα φρούτα, ελληνικό γιαούρτι, μπάρες δημητριακών, παστέλια και τόσα άλλα καλούδια. Μούρλια! Πραγματικά.

Αν φυσικά ήταν πραγματικότητα και δεν βλέπαμε στα κυλικεία των σχολείων ανά την Ελλάδα να κάνουν «χρυσές δουλειές» τα ροξ, οι τουλούμπες, τα πακοτίνια και τα συσκευασμένα κρουασάν. Πώς φτάσαμε τα σχολειά μας να έχουν χτίσει κάθε διαθέσιμο τετραγωνικό και προφανώς να μην υπάρχει χώρος που να μπορεί ο μαθητής να απολαύσει το κολατσιό του; Τι ωραία λέξη: να απολαύσει! Διότι η τροφή, κατά τη διάρκεια των μαθητικών ωρών, δεν θα έπρεπε να είναι απλώς μια διαδικασία για να χορτάσει ο μαθητής την πείνα του μέχρι να πάει σπίτι ή στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς του. Ο χώρος σίτισης -μικρός ή μεγάλος δεν έχει σημασία- θα ήταν αυτός που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για να μπορέσει ο μαθητής να φάει και το διαφορετικό, είτε αγορασμένο από το κυλικείο είτε ανοίγοντας το «τάπερ της μαμάς».

kids

Τα σχολικά κυλικεία στην Ελλάδα θα έπρεπε να προσφέρουν μεταξύ άλλων αποξηραμένα φρούτα, ελληνικό γιαούρτι, μπάρες δημητριακών, παστέλια και τόσα άλλα καλούδια. (Φωτό: huffingtonpost.com)

Τι καλύτερο από μια μπάρα δημητριακών, ένα γιαούρτι με ελληνικό μέλι, ντολμαδάκια ως… finger food ή ακόμα και μια χωριάτικη πίτα που θα περιέχει αληθινή φέτα και φύλλο ανοιγμένο από τη μαμά -ή τον μπαμπά!- με ελαιόλαδο και απλό αλεύρι; Γιατί να έχουμε αναψυκτικά ανθρακούχα ή χυμούς που δεν είναι άλλο από ζουμί με ζάχαρη και να μην έχουμε φρέσκες λεμονάδες και χυμούς φτιαγμένα με φρούτα εποχής; Ποιος είναι ο μηχανισμός που ελέγχει την εφαρμογή των κανονισμών και καθοδηγεί τους ανθρώπους που παίρνουν στα χέρια τους το «μηχανισμό σίτισης των παιδιών μας»; Ο επιχειρηματίας που έστησε το κυλικείο και έχει άλλο ένα με ξαπλώστρες τα καλοκαίρια στο νησί;

Φυσικά και όλα αυτά ξεκινούν από το σπίτι. Εκεί ξεκινά και εκεί επιστρέφει ο μαθητής. Ό,τι μεταφέρει στην κοινωνία είναι ο καθρέπτης του οικογενειακού περιβάλλοντος. Ναι, είμαστε ό,τι τρώμε. Και τα παιδιά μας θα γίνουν αυτό που τους βάζουμε στο πιάτο.

 

Διαβάστε ακόμα: Πρώην αεροδρόμιο SOS. Γιατί το στοίχημα του Ελληνικού πρέπει να κερδηθεί.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή
Διονύσης Μαρίνος «Τζίτζι» και Sirina: το #metoo δεν έφτασε ακόμα στη Μακεδονία 

Το απαράδεκτο και άκρως σεξιστικό «αστείο» του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα εις βάρος γυναικών εργαζόμενων της Περιφέρειας δεν μπορεί να σβηστεί με μια συγγνώμη που ούτε και ο ίδιος την πιστεύει. Και να σκεφτεί κανείς πως ήθελε να γίνει και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

03.01.2020

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Guest / Άποψη Η ιδιωτικοποίηση του Χάρι και της Μέγκαν 

To απολαυστικό τρολάρισμα του περιοδικού Economist που παρομοιάζει τη βρετανική βασιλική οικογένεια με μια τεράστια επιχείρηση.

10.01.2020

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Guest / Άποψη Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Το ερώτημα δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των καταλήψεων» 

Παραβιάστηκαν ή όχι ανθρώπινα δικαιώματα στην περίπτωση του Δημήτρη Ινδαρέ, όπως και στην περίπτωση του Ζακ -ή της Μαρφίν; Με μια μετρημένη ανάρτηση στο Facebook, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης έθεσε το ζήτημα των ημερών στις πραγματικές του διαστάσεις.

20.12.2019

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Διονύσης Μαρίνος Τι της λείπει της Αττικής; Πολυθρόνα Chesterfield 

Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Πατούλης αγόρασε έπιπλα αξίας 20.000 ευρώ για το γραφείο του στην Περιφέρεια. Το λες και -εντελώς- άσκοπη επένδυση.

09.01.2020

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close