FullSizeRender

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016, 23:45: Μετρήσαμε είκοσι μοτοσικλέτες στην πλατεία. Καμιά τους δεν μεταμορφώθηκε σε περιστέρι μόλις σήμαναν τα μεσάνυχτα.

Είναι γνωστό πως το πάρκινγκ αποτελεί ένα από τα πιο χρονίζοντα και ανεπίλυτα προβλήματα της πρωτεύουσας. Για να το πούμε απλά, τα οχήματα στην πόλη είναι πολύ περισσότερα από τις θέσεις στάθμευσης. Εκείνο που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες νόμιμες θέσεις πάρκινγκ για μηχανάκια. Έτσι, από την εποχή του Περικλέους, οι Αθηναίοι μοτοσικλετιστές σταθμεύουν όπου βρουν.

FullSizeRender (1)

Μοτοσικλέτες κάθε κυβισμού αράζουν ανενόχλητες στην πλατεία όπου ο ελληνικός λαός απαίτησε και κέρδισε το πρώτο του Σύνταγμα από τον βασιλιά Όθωνα, το 1843.

Η Πολιτεία τους διευκολύνει, ανεχόμενη τη συμπεριφορά αυτή, υπό τον όρο η παρανομία τους να είναι χορταστικά εξόφθαλμη: Προσωπικά μου έχει συμβεί να λάβω κλήση -και ορθώς- για παρκάρισμα βέσπας κάθετα, ανάμεσα σε δυο αυτοκίνητα μόνιμων κατοίκων. Χρεώθηκα δηλαδή 80 ευρώ χωρίς να πιάνω καμία θέση. Όμως, τα δεκάδες άλλα μηχανάκια τριγύρω που είχαν αφεθεί στη διάβαση, στο πεζοδρόμιο ή στη στάση του λεωφορείου, δεν έλαβαν πρόστιμο. Καλό;

syntagma_kolaz2

Αριστερά, πιτσιρικάδες συζητούν περί εξατμίσεων και σουζών. Δεξιά, μια καλή “καβάτζα” κάτω από το περίπτερο προς τη μεριά της Όθωνος.

Η εξωφρενική αυτή αντιμετώπιση είναι άλλη μια ελληνική πρωτοτυπία, κάτι σαν την απαγόρευση του καπνίσματος που κατάργησε τους χώρους καπνιζόντων και μη, για να μετατρέψει όλα τα στέκια σε υποχρεωτικά καπνιζόντων.

FullSizeRender (2)

Παρότι οι κλοπές είναι σπάνιες στο πολυσύχναστο αυτό σημείο, υπάρχουν και όμορφες κολόνες, για να δένετε με λουκέτο το παπί σας, όπως έχει κάνει εδώ ο αγαπητός δικυκλιστής.

Mπορείς να παρκάρεις πάνω στην Trafalgar Square κάτω απο το άγαλμα του Νέλσονα ή δίπλα στον Οβελίσκο της place de la Concorde; Στο Σύνταγμα μπορείς!

Αλλά, ας επιστρέψουμε στο θέμα μας: Τα μηχανάκια πάρκαραν ανέκαθεν όπου έβρισκαν χώρο στην Αθήνα, ωστόσο απέφευγαν ορισμένα σημεία όπου εξόφθαλμα απαγορεύεται. Μπορούσες, ας πούμε, να παρκάρεις σαν κύριος στην πλατεία Συντάγματος, δίπλα στο συντριβάνι; Μην τρελαθούμε. Όπως και να το κάνουμε, θα ήταν αδιανόητο να παρκάρεις πάνω στην Trafalgar Square κάτω από το άγαλμα του Νέλσονα, ή δίπλα στον Οβελίσκο της place de la Concorde. Ή μήπως όχι; 

syntagma_kolaz1

Αριστερά, ένας τοξικοεξαρτημένος συμπολίτης μας ετοιμάζεται να πάρει τη δόση του πλάι σε μια BMW R1200, ικανή να σκαρφαλώνει σε βουνά και σε πλατείες. Δεξιά, πάρκινγκ με θέα το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Στο Σύνταγμα πλέον μπορείς! Yes you can, που θα έλεγε και ο φονιάς των λαών Μπαράκ Ομπάμα. Δεν τρέχει τίποτα ρε φίλε, πώς το λένε; Καβαλάς την πλατεία με το σιδερένιο σου άλογο, κάνεις σλάλομ ανάμεσα στους έντρομους τουρίστες και την αράζεις πρίμα βίστα. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Πριν από λίγους μήνες, είχε κυκλοφορήσει και μια εικόνα με ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο στην πλατεία. Μετά το χθεσινό μας ρεπορτάζ, τίποτα δεν μας κάνει πια εντύπωση. Ίσως του χρόνου να έρχεσαι και με μπουλντόζα. Φαίνεται πως έχουμε πολλά ακόμα να δούμε στην “ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης” που έλεγε και ένας πρώην Δήμαρχος. (Αλήθεια, ο νυν Δήμαρχος που είναι;). 

FullSizeRender (3)

Ρόδα, ροζ συντριβάνι και κοπάνα: Αθήνα 2016.

Τώρα, φίλε αναγνώστη, ξέρεις. Όλα επιτρέπονται, διότι ντάξει μωρέ, δημοκρατία, μπλαμπλά μνημόνιο, είδαμε και τους άλλους, ο λαός, οι φιλελέδες, και τι να κάνουμε δηλαδή, διότι και λοιπά ασούμε, μέτριο με γάλα. Ένα πράγμα μόνο απαγορεύεται: Να ταΐζεις τις πάπιες στον Εθνικό Κήπο, όποτε έχει αντιμνημονιακή πορεία.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο και την Τροχαία που αντιμετωπίζουν την έλλειψη θέσεων στάθμευσης στην πρωτεύουσα με τον πιο γνωστό και δοκιμασμένο τρόπο: την παγερή αδιαφορία.

Διαβάστε ακόμα – Κίμων Φραγκάκης: Ενός λεπτού σιγή για την Κύπρο, με 15 Βουλευτές στην ολομέλεια.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top