Screen Shot 2015-04-07 at 1.52.55 PM

Το νέο σποτ της Βουλής των Ελλήνων (!), εμπνεύσεως Ζωής Κωνσταντοπούλου, αναζητά την αλήθεια για το χρέος. Έτσι απλά, ασπρόμαυρα, μανιχαϊστικά.

Εξαιρετική η χθεσινή διαδικασία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Μας έταξαν ότι θα μάθουμε πώς και γιατί μπήκαμε στα μνημόνια, αλλά εντωμεταξύ μας απάντησαν γιατί δεν πρόκειται να βγούμε από αυτά.

Πολύ χρήσιμο αυτό, δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν τω μέσω μιας διαδικασίας που τη λένε διαπραγμάτευση – αλλά ας αφήσουμε τη λέξη ανοιχτή προς ερμηνεία – και πέφτουμε καθημερινά σε vertigo ανάμεσα στις δηλώσεις όλο μαγκιά και μέθη που γίνονται εδώ και στις διαβεβαιώσεις που δίνονται, όταν ζορίζουν τα πράγματα, προς τους εταίρους.

Είναι όντως ιδιαιτέρως χρήσιμο, ενώ ψάχνουμε τα λεφτά με το κυάλι, να συζητάμε για μια ακόμη φορά με όρους του κομμωτηρίου Λίτσα ποιος μας είχε βάλει στο μάτι, ποιος έφαγε με ποιον, ποιος τα έφτιαξε με τον δεύτερο για να ξεφορτωθεί τον τρίτο, ποια άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα.

Είναι επίσης ιδιαιτέρως χρήσιμο ότι συζητάμε ακόμα, πέντε χρόνια μετά, για το αν η κρίση έφερε τα μνημόνια ή τα μνημόνια την κρίση – σαν να λέμε έφεραν οι πίτσες τα κιλά ή τα κιλά τις πίτσες;

Είναι επίσης ιδιαιτέρως χρήσιμο να μας θυμίζει ο Πρωθυπουργός μας πως, ό,τι κι αν κάνουμε, αυτοί (οι εταίροι) θα πρέπει να το δέχονται, λόγω του γεωπολιτικού πλεονεκτήματός μας, όταν είμαστε η εξαίρεση της Ευρωζώνης, η μόνη απομονωμένη χώρα εκτός αγορών και προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ακόμη πιο χρήσιμη η υπενθύμιση ότι τώρα πια είμαστε μια δημοκρατική και κυρίαρχη χώρα. Ενώ με την προηγούμενη συγκυβέρνηση δεν ήμασταν. Ήταν όλοι τους εντολοδόχοι. Οι βουλευτές ψήφιζαν χωρίς ελευθερία, γι’ αυτό και με τους νόμους αυτών των υποταγμένων κυβερνά η τωρινή κυβέρνηση.

Είναι το σχήμα “Ενοχλείσαι από τη βία στις Σκουριές, άρα είσαι με την Ελντοράντο”, το οποίο παίζει στους διανοούμενους της Αριστεράς που συχνάζουν στο τουίτερ και έχουν ξεπεράσει την περιπλοκότητα του κόσμου και την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης.

Εντελώς χρήσιμο που συμβαίνουν όλα αυτά και οι αγανακτισμένοι εκείνοι ψηφοφόροι της κυβέρνησης έχουν ακόμα θέματα, για να ξεδίνουν και να μην αναπολούν την εποχή της αντιπολίτευσης.

Γιατί είναι ωραίο να κάνεις επιτροπές στη Βουλή, όπου θα ασχολείσαι με την αποδόμηση των προηγούμενων, ενώ δεν έχεις ακόμα ως κυβέρνηση διαψεύσει τα ρεπορτάζ ότι θα βάλεις φόρο ακίνητης περιουσίας από €50.000 και πάνω, σε μια χώρα που επί μήνες ούρλιαζε για τον τρισκατάρατο ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, να χαιρετίσουμε κι ένα ακόμη τελετουργικό, στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού και της προόδου, εκείνο του εμφυλίου στις Σκουριές. Τον υπουργό που προειδοποιεί για νεκρό και τη δημόσια συζήτηση για το θέμα από κάθε λογής μπετοστόκο που θεωρεί πως, σε μια (υπαρκτή) κοινωνική σύγκρουση, τα στρατόπεδα είναι πάντοτε ξεκάθαρα, όπως και οι επιλογές του τρόπου πάλης.

Είναι το σχήμα “Ενοχλείσαι από τη βία στις Σκουριές, άρα είσαι με την Ελντοράντο”, το οποίο παίζει στους διανοούμενους της Αριστεράς που συχνάζουν στο τουίτερ κι οι οποίοι έχουν ξεπεράσει την περιπλοκότητα του κόσμου και την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης, των πολιτικών και κοινωνικών επιστημών κ.λπ., βάζοντας τα όρια της σκέψης τους σε 140 χαρακτήρες.

Τους θυμάμαι, όταν γίνονταν τα ίδια στη Χαλκιδική επί προηγούμενων κυβερνήσεων, να κάνουν αναλύσεις με βάση το “cui bono”, το αγαπημένο καθε συνωμοσιολόγου, το “ποιος ωφελείται”. Τώρα πάλι, όχι και τόσο.

Ίσως όλο αυτό τους βοηθάει να ξεχνιούνται, ενώ η κυβέρνηση που ταυτοχρόνως θέλει και να κυβερνά και να εκφράζει τη λαϊκή οργή – κι αυτό είναι μέρος της ιδεολογίας της – κυρώνει με απόφαση ΚΥΣΕΑ αμερικανικά FMS για εξοπλιστικό πρόγραμμα και πηγαίνει πασχαλιάτικα στη Λαγκάρντ να τάξει ότι θα πληρώσει δόση και θα συνεργαστεί με τα τεχνικά κλιμάκια.

Καλά κάνουν, εξάλλου ότι δεν βλέπεις, ότι δεν ακούς, ότι δεν σκέφτεσαι, δεν μπορεί να σε πληγώσει.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι νέοι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top