Η Τζίνα Ρούπακα, η μυθική... τερματοφύλακας εν δράσει.

Η Τζίνα Ρούπακα, η μυθική τερματοφύλακας εν δράσει.

Γιατί λέμε πάντα τα καλύτερα για τα δελφίνια; Γιατί, πάνω απ’ όλα τα ζώα, πάνω κι απ’ τ’ άλογα τα συγκινητικά, πάνω κι απ’ τις τίγρεις τις μαγευτικές, πάνω κι από τους ελέφαντες τους γλυκούς, μέσα μας τα δελφίνια στέκουν πάντα πιο ψηλά, πάντα πιο εξαίσια; Αλλά κι οι σκύλοι είναι επίμονα φιλικοί, κι οι γάτες ερωτικά απόμακρες, και τα λιοντάρια λαμπρά, κι οι αετοί αήττητοι.

Γιατί πάντα τα δελφίνια; Γιατί;

Για το νερό πρώτα, λέω εγώ: για της καταγωγής μας το θολό όνειρο, για τις σταγόνες πάνω τους τις φωτεινές, για της προϊστορίας μας το απόλυτο ερώτημα. Γιατί εμείς πάλι είμαστε τα δελφίνια, εκατομμύρια χρόνια πριν στο χρόνο, εκατομμύρια άστρα πιο μακριά στο στερέωμα, εκατομμύρια λεύγες εντός μας.

Των δελφινιών η χρυσή αγνότητα δικού μας χαμένου πολιτισμού αρχή, η ματιά τους Ατλαντίδα σωσμένη στο μέλλον εδώ, οι καρδιές τους θεός ειλικρινά φιλάνθρωπος, οι φωνές τους μωρών ιδεών η περίληψη, υπέροχα άυλο κέρδος.

Σκέφτομαι πως τους κολυμβητές απέξω δελφίνια τους φανταζόμαστε, και της πεταλούδας τα ταυτόχρονα πόδια εκεί το νου μας πάντα κατευθύνουν. Κι όλη αυτή η πρόχειρη χαρά, λίγου αφρού το μπλε παρανάλωμα, ξαφνικά για την ψυχή μας ωραία ανάταση, για το μυαλό μας σωτήρια διαφυγή. Ορκισμένοι εχθροί των διχτυών και των καρχαριών τα δελφίνια, ποιο άλλο στίγμα υπεράνθρωπο να δίνανε παρά αυτό, αυτοθυσίας και ποίησης ταυτόχρονα;

Καλοτυχία για όποιον με τον τρόπο του δελφινιού στο πέλαγος, σαν ιστιοπλόος, σαν σκιέρ, σαν δύτης, συναντιέται.

Κι ένα παιδί που της θάλασσας, της πισίνας το παρόμοιο ολοκλήρωμα απ’ την μιαν άκρη στην άλλη σαν δελφίνι διασχίζει συνέχεια, τι θέαμα πιο πλήρες, πιο αισθητικά αυτόνομο να προσφέρει, τι ομορφιά πιο έξυπνα ανόητη, τι χρόνο πιο άμεσα ορθάνοιχτο, πιο μεταφυσικά τρελό να μας χαρίσει;

Θέλω να πω πάλι: των δελφινιών η υπεραξία είναι και για τους ανθρώπους τρόπος λύτρωσης αιφνίδιας. Καλοτυχία για όποιον με τον τρόπο του δελφινιού στο πέλαγος, σαν ιστιοπλόος, σαν σκιέρ, σαν δύτης, συναντιέται. Στης πισίνας επίσης το ενυδρείο δελφινιών προγράμματα κι οι καταδύσεις, το πόλο, η κολύμβηση. Κι ακόμα πιο πολύ οι τεχνικές, οι συγχρονισμένες χορογραφίες τους. Σαν των δελφινιών ατρόμητο πλησίασμα. Σαν του απίστευτου αυτού αιώνιου πλάσματος δώρα.

Στη δική του αφοπλιστική προσομοίωση ταπεινό –κι επιτέλους ταπεινωμένο– ανθρώπινο προσκύνημα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς κρατιέται σε φόρμα ο προπονητής υδατοσφαίρισης Θοδωρής Χατζηθεοδώρου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top