Το μόνιμο βλέμμα σοβαροφανούς ανησυχίας μιας ήσσονος πολιτικής φυσιογνωμίας. Credit: Alexandros Michailidis / SOOC.Οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην πολιτική κατέχουν μια σειρά από γνωρίσματα που δεν απαντώνται στους κοινούς θνητούς. Καταρχήν είναι -και οφείλουν να είναι– μετρ της υποκριτικής τέχνης. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις η υποκρισία σε αφήνει πραγματικά άφωνο. Σε αντίθεση με έναν ταλαντούχο υποκριτή που σου στερεί κάθε ικανότητα κριτικής σκέψης, η πολιτική υποκρισία σε κάνει να μην ξέρεις τι να πρωτοσκεφτείς.

Μια τέτοια περίπτωση πολιτικής υποκρισίας είναι η αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Τόσκα, του μοναδικού ίσως Υπουργού Προστασίας του Πολίτη που κατάφερε ταυτόχρονα να προκαλεί οργή και πλήρη αδιαφορία στους πολίτες. Έντεκα ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι και αφού πλέον όλα τα επικοινωνιακά «χαρτιά» έχουν γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους, ο αποκεφαλισμός Τόσκα φαντάζει ως η μόνη -πρόχειρη- διέξοδος για την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Νίκο Τόσκα, υπό διαφορετικές πολιτικές συνθήκες πιθανόν δεν θα ήταν ούτε υποψήφιος για υφυπουργός. Σε μια κυβέρνηση, όμως, που υπεύθυνος για την Άμυνα της χώρας είναι ο Πάνος Καμμένος, ο Νίκος Τόσκας δεν μπορεί παρά να αποτελεί κανονικότητα.

Αρχικά μας τον σύστησε περίπου ως… «θυρωρό» του ΠΑΣΟΚ στο Υπουργείο Άμυνας ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Τότε, το 2015, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια έκρηξη οργής είχε αποκαλύψει για τον Νίκο Τόσκα: «Σε γνώριζα ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έξω από την πόρτα του κ. Μπεγλίτη και τώρα με την υπουργοποίηση ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ως διευθυντής του κ. Μπεγλίτη ήξερες που θα πάει ο κάθε αξιωματικός».

Πραγματικά διάσημος, όμως, άρχισε να γίνεται με τις αλλεπάλληλες «παρεμβάσεις» του κατά του Ρουβίκωνα. Μιλάμε για αμιγώς διαπιστωτικές παρεμβάσεις, αφού σε επιχειρησιακό επίπεδο σχεδόν δεν υπάρχει δημόσια υπηρεσία, εταιρεία και ξένη διπλωματική αποστολή που να μην έχει δεχτεί έστω μία… επίσκεψη εργασίας από την εν λόγω αναρχική ομάδα. «Ιδεολογικό μωρό που μπουσουλάει», «ακτιβιστικές πράξεις», «πολιτικά πρωτόγονος ο “Ρουβίκωνας”», «και έξω από τον Λευκό Οίκο πετούν χαρτάκια σε διαμαρτυρίες αλλά δεν συλλαμβάνονται», ήταν μερικές μόνο από τις διαπιστώσεις του Νίκου Τόσκα για τη δράση του Ρουβίκωνα.

Αν το μεγαλύτερο μέρος της κυβερνητικής θητείας του Νίκου Τόσκα θύμιζε commedia dell’ arte, η αυλαία έπεσε με μια πραγματική τραγωδία.

Απολαυστική, ήταν και η διαρκής κόντρα του με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη. Ο δεύτερος είχε καλέσει πολλές φορές τον Υπουργό να παραιτηθεί καθώς τον κατηγορούσε ότι έχει παραδώσει την Αθήνα στην ανομία. Ο Νίκος Τόσκας με τη σειρά του είχε υποστηρίξει ότι δεν θα εμπιστευόταν τον Γιώργο Καμίνη ούτε για να παραδώσει ένα γράμμα.

Ήταν πράγματι μια εξόχως διασκεδαστική διαμάχη – αν δεν είσαι Αθηναίος – μεταξύ δύο κατά κοινή ομολογία αποτυχημένων πολιτικών. Ποιος θα επικρατούσε; Ο Δήμαρχος που ηγείται της πιο βρώμικης Αθήνας των τελευταίων δεκαετιών; Ή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που με την εγρήγορση υπεύθυνου παραγωγής στο αποστακτήριο του Jack Daniels, έβλεπε τα τρόλεϊ να καίγονται ένα την ημέρα μπροστά από το Πολυτεχνείο; Αγωνία…

Στον Νίκο Τόσκα μπορεί επίσης να πιστωθεί το μεγαλύτερο αυτοτρολάρισμα υπουργού. Συνέβη όταν με φωτογραφία που ο ίδιος ή το Υπουργείο ανάρτησε στο Διαδίκτυο, αποκάλυψε ότι έκανε log-in στον υπολογιστή του με USER ID: YPOURGOS και PASSWORD: 123456. Επαναλαμβάνουμε: ο αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο τα credentials εισόδου στον υπολογιστή του, τα οποία μάλιστα ήταν του ίδιου επιπέδου ασφαλείας με εκείνα της θείας μας από το χωριό.

Αν, όμως, το μεγαλύτερο μέρος της κυβερνητικής θητείας του Νίκου Τόσκα θυμίζει commedia dell’ arte, η αυλαία έπεσε με μια πραγματική τραγωδία αφού στη δική του βάρδια, χάθηκαν 90 (;) άνθρωποι. Ο Πρωθυπουργός στο αποχαιρετιστήριο tweet του προς τον Νίκο Τόσκα σημείωσε: «Η γενναιότητα ενός στρατηγού δεν μετριέται μόνο την ώρα της μάχης αλλά και την ώρα του απολογισμού. Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Τόσκα για την εντιμότητα και την αφοσίωση που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανέθεσα».

Στην τελετή παράδοσης των καθηκόντων του ο Νίκος Τόσκας έκανε λόγο για ανείπωτη τραγωδία ωστόσο δεν είπε κουβέντα για ενδεχόμενα λάθη. Η αποδοχή, τελικά, της παραίτησης Τόσκα χωρίς καμία ουσιαστική ανάληψη επιχειρησιακής ευθύνης από κανέναν φανερώνει παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά και αποτελεί μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου, για την ανάσχεση της οργής για όσα (δεν) έγιναν στο Μάτι. Κρίμα που ανάλογο σχέδιο δεν υπήρχε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Ενενήντα άνθρωποι το χρειάζονταν. Και ας υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ο τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει «λάθη στρατηγικού χαρακτήρα». Λογικό. Λάθη κάνουν μόνο όσοι πράττουν…

 

Διαβάστε ακόμα, 110 χρόνια από την «Ομάδα των Ιαπώνων»: Υπάρχουν Έλληνες καμικάζι στην πολιτική;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top