Nikos_Karanikolas-7568-ok

“Στο σταυρό που σας κάνω η είδηση με βρήκε στο ταξί…”

Στο σταυρό που σας κάνω, την ώρα που έσκασε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ήμουν σε ταξί κι άκουγα τον Πάριο να τραγουδάει “Ας ήτανε αληθινό το όνειρο το αποψινό”, την “επίσημη αγαπημένη” δηλαδή. Κι ένιωσα σαν να έρχεται μια μούντζα από κάπου εκεί ψηλά, από τις ουράνιες δυνάμεις προς την επίσημη προβληματική και όχι-και-τόσο-αγαπημένη της Ευρώπης.

Άλλη μια κρίσιμη συνάντηση λοιπόν, άλλη μια κρίσιμη μέρα, μετά από άλλη μια κρίσιμη νύχτα, μετά από άλλη μια συνάντηση στην οποία θα έκλεινε η συμφωνία, από την οποία προέκυψαν πάλι οι γνωστές κοινότοπες κοινές δηλώσεις προθέσεων, “θέλουμε να συμφωνήσουμε, ενδιαφέρουσα συνάντηση, θα είμαστε σε επαφή” κ.λπ. κ.λπ. Σαν κακό ραντεβού ένα πράγμα.

Να κάνουμε, λοιπόν, μια σούμα: από τις πληροφορίες που έχουμε από χθες, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι υποψίες – για τις οποίες είχαμε γράψει και σ’ αυτήν τη στήλη προ ημερών – για αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης και των επισυναπτόμενων μνημονίων, του Δεύτερου Προγράμματος δηλαδή. Παράταση μνημονίου ως το Μάρτιο του 2016, όταν τελειώνει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, κατά την οποία ζητάμε τη χρήση των €11 δις του ΤΧΣ που είχαν πάει στον ESM και αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.

Αν, τελικά, το μνημόνιο παραταθεί, θα έχουμε πολλά ωραία να πούμε. Και, βεβαίως, αν έχουμε νέα συμφωνία, ακόμα περισσότερα. Και, βεβαίως, θα κριθεί μια κι έξω η αποτελεσματικότητα μιας διαπραγμάτευσης, για την οποία μας είχαν τάξει πάρα πολλά.

Το σενάριο της εννιάμηνης παράτασης με όρους και δεσμεύσεις ενισχύεται κι από τη στάση του ΔΝΤ. Σήμερα, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη και αμείωτη ως τώρα διάσταση απόψεων με την ελληνική Κυβέρνηση. Στη συνέχεια, το ΔΝΤ αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση και η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει από τις Βρυξέλλες.

Πάντως, από τις συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιουνκέρ, χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για το αν μιλάμε για νέα συμφωνία ή παράταση, οι δυο πλευρές, Κομισιόν και ελληνική Κυβέρνηση, δηλώνουν πως είναι εφικτή μια συμφωνία. Αλλά είναι σαφές πως οι εταίροι μας δεν έχουν καθόλου χαλαρό χρονοδιάγραμμα και πιέζουν για συμφωνία ως το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Ο λόγος γι’ αυτό είναι καθαρά πρακτικός πια: η τρέχουσα παράταση της δανειακής λήγει στις 30 Ιουνίου και το καλοκαίρι πολλά Κοινοβούλια διακόπτουν τη λειτουργία τους. Συνεπώς, αν υπάρχουν αποφάσεις που πρέπει να περάσουν από Κοινοβούλια (μια νέα συμφωνία, λεφτά από τον ESM κ.λπ.) θα πρέπει να προφτάσουν να τα ψηφίσουν κι αυτοί κι εμείς. Χώρια ότι πιθανόν να χρειαστεί να περάσουμε και κάποια μέτρα ή μεταρρυθμίσεις σε μορφή πολυνομοσχεδίου και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ωραία πράγματα.

Αν, τελικά, το μνημόνιο παραταθεί, θα έχουμε πολλά ωραία να πούμε. Και, βεβαίως, αν έχουμε νέα συμφωνία, ακόμα περισσότερα. Και, βεβαίως, θα κριθεί μια κι έξω η αποτελεσματικότητα μιας διαπραγμάτευσης, για την οποία μας είχαν τάξει πάρα πολλά. Απλώς, τώρα περιμένουμε με βαριά διάθεση κι αρκετές επιφυλάξεις πια να τελειώσει το μαρτύριο της αναμονής και της θολής πληροφόρησης.

Υπομονή, υπομονή, η ελπίδα έρχεται, η συμφωνία όλο γράφεται. Mε την “επίσημη αγαπημένη” δεν θυμάμαι, γαμώτο, τι γίνεται στο τέλος στο τραγούδι, αλλά για στενάχωρο το είχα πάντα.

 

Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Μάνος – Μοναδική λύση οι απολύσεις στο Δημόσιο. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top