sinatra-32

Η θεωρία των παιγνίων made easy. Τόσο easy που είναι και για το σκύλο του Φράνκι.

Η βασική υπόθεση εργασίας μου δεν -ΔΕΝ- είναι ούτε ότι η (βαρουφακική/τσιπρική) λογική της βάσει θεωρίας-των-παιγνίων-made-easy “πολιτική διαπραγμάτευση” θα οδηγούσε σε λύση. Ούτε ότι κάποιας μορφής επένδυση σε “ευρωπαϊκή ιδέα” ή συνοχή ή ό,τι αντίστοιχο από πλευράς των “εταίρων” (δηλαδή της Γερμανίας) θα δημιουργούσε κλίμα λύσης.

Γιατί το λέω αυτό: Διότι οι δικοί μας, όταν λένε “πολιτική λύση”, δεν συνειδητοποιούν ότι άμα κάτι αποφασιστεί από πάνω (“πολιτικά”), πάλι θα οφείλει να εφαρμοστεί επί του πεδίου, δηλαδή στους ανθρώπους -φορολογούμενους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους (ναι, και στους ανέργους: ΦΠΑ πληρώνουν κι αυτοί). Και εκεί…

Προσωπικά, δεν πίστεψα ότι οι πολιτικές νομεκλατούρες θα σκέφτονταν ποτέ το κόστος σε ανθρώπινο πόνο, ανασφάλεια και αδιέξοδα από μια “ρήξη”. Το θέμα είναι γιατί το σκέφτηκαν οι δικοί μας.

Ενώ οι έξω έχουν προ πολλού προσπεράσει τους ψαλμούς στην Ευρωπαϊκότητα (υποδειγματικός ο Timothy Garton Ash στον Γκάρντιαν και ο J.Toetz στον ηλεκτρονικό Σπίγκελ, αλλά “είναι ελίτες” που θά ‘λεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου) και στρέφονται στο στενό εθνικό/γερμανικό-και-όχι-μόνο συμφέρον. Συν, στα ψηφαλάκια – τα δικά τους, όχι τα δικά μας.

Ούτε βέβαια πίστεψα ποτέ ότι οι πολιτικές νομενκλατούρες – η δικιά τους, πολύμορφη και πολυκέφαλη, η δικιά μας όπως τη βλέπουμε να μπουσουλάει επίσης πολυδιασπασμένη – θα σκέφτονταν ποτέ το κόστος σε ανθρώπινο πόνο και ανασφάλεια και αδιέξοδα από μια “ρήξη”. Όχι: η υπόθεση ερμηνείας μου των όσων συμβαίνουν τώρα που είμαστε μπροστά στην τελική ευθεία είναι πως η πολιτική επένδυση που έγινε τους τελευταίους μήνες σε πολιτικό κεφάλαιο -της ‘Ανγκελας Μέρκελ (σε αντιπαράθεση, ακόμη-ακόμη, με τον Σόιμπλε) και του Αλέξη Τσίπρα (αντίστοιχα, απέναντι σε λογικές Λαφαζάνη και Λαπαβίτσα – ακόμη περισσότερο όμως Ζωής που ξεφεύγει …) – είναι τόσο μεγάλη, τόσο ευρεία, ώστε για λόγους αυτοσυντήρησης και μόνο θα δώσουν την έσχατη μάχη για να μην υπάρξει ρήξη. Ακόμη. Τώρα.

Προσοχή, όμως, διότι η διαβόητη “συμφωνία”, περί της οποίας μέχρι την τελική πράξη του δράματος ο λόγος, θα είναι όσο πάει το πράγμα όλο και πιο ρηχή. Επιφανειακή. Μίζερη. Αδιέξοδη. Και ως εκ τούτου… μη εφαρμόσιμη. Προσωρινή.

 

Διαβάστε ακόμα: Και τώρα τι θα γίνει; Την απάντηση δίνει ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top