Έκανε το εμβόλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ήταν οφθαλμαπάτη; ( Tatiana Bolari / POOL / SOOC).

Με το ένα ή τον άλλο τρόπο θα τον νικήσουμε τον κορωνοϊό. Ενδέχεται σε μια μελλοντική μάχη να νικήσουμε και τους Αρειανούς (για κάποιους ευφάνταστους υπάρχουν ήδη). Η ανθρωπότητα είναι σε θέση να πετύχει το καλύτερο και το χειρότεροι (βεβαίως), αλλά μπρος σε έναν μαζικό κίνδυνο -όπως είναι η πανδημία- συντάσσεται σε έναν κοινό σκοπό. Αυτό που δεν θα καταφέρουμε να νικήσουμε ποτέ είναι η βλακεία. Απλώς, δεν παλεύεται.

Η χαρμόσυνη είδηση ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 όχι μόνο παραλήφθηκαν, αλλά έγιναν και οι πρώτοι εμβολιασμοί που είχαν ιδιαίτερο σημειολογικό βάρος. Το έκαναν πρώτοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, μέλη του νοσοκομειακού προσωπικού και πολιτικοί πρώτης γραμμής. Κι όμως, αντί αυτή η εξέλιξη να μας βάζει στη λογική της αισιοδοξίας έρχεται ο ξερόλας της διπλανής πόρτας να πει ότι αυτό που έκαναν οι πολιτικοί -ιδιαιτέρως ο Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν ήταν το κανονικό εμβόλιο, αλλά απλός φυσιολογικός ορός.

Ναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να έκανε εμβόλιο που περιείχε νερό. Κατ’ αντιστοιχίαν: ο Κουτσούμπας θα «κατεβάσει» βότκα.

Το είπε ο τραγουδιστής Παντελής Θαλασσινός, αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, θα δείτε αυτή την άποψη να περιφέρεται στα social media από πολλούς. Η νοσηλεύτρια και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ) Ελένη Πέτρακα, απάντησε με ανάρτησή της στους λογής συνωμοσιολόγους λέγοντας: ««True story: Πολλά φάρμακα για να διαλυθούν και να αναμειχθούν πρέπει να προστεθεί στο φιαλίδιο διαλύτης ή αλλιώς φυσιολογικός όρος. Η τελική αναρρόφηση των ml είναι το αραιωμένο φάρμακο που θα γίνει υποδόρια ή ενδομυϊκά».

Για να έρθει στο… προκείμενο: «Ο Πρωθυπουργός έκανε το εμβόλιο. Η δημοκρατία μας όμως επιτρέπει σε όλους ελεύθερη βούληση. Άς ενημερωθούμε σωστά από τον οικογενειακό γιατρό μας. Τελικά πολλές φορές και η εικόνα για άλλους είναι 1000 λέξεις και για άλλους μια οφθαλμαπάτη. Στην προκειμένη περίπτωση όσοι δεν γνωρίζετε τη μεθοδολογία της διάλυσης και της χορήγησης φαρμάκων είναι απολύτως λογικό να έχετε μαύρα μεσάνυχτα».

Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι του κατέβει, αρκεί να καταλαβαίνει τι του κατεβαίνει. Ναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να έκανε εμβόλιο που περιείχε νερό. Κατ’ αντιστοιχίαν: ο Κουτσούμπας θα «κατεβάσει» βότκα, ο Τσίπρας θα βάλει στον οργανισμό του τσίπουρο και ο Βαρουφάκης αμπούλα βρόμας (του συστήματος). Τέλος δεν έχει η χαζομάρα.

Το ότι μέσα σε τόσο βραχύ διάστημα έχουμε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δείχνει πως οι σημερινές κοινωνίες δεν είναι ανοχύρωτες.

Αυτό που πρέπει να πούμε σε κάθε ευφάνταστο που του δείχνεις το φεγγάρι και κοιτάζει το δάχτυλό σου είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ως βασικό όπλο τη γνώση και την επιστήμη. Άλλο καλύτερο από αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει η ανθρωπότητα για να καταπολεμήσει τους ιούς και τις ασθένειες.

Το ότι μέσα σε τόσο βραχύ διάστημα οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δείχνει πως οι σημερινές κοινωνίες δεν είναι ανοχύρωτες. Δεν είμαστε φύλλα που τα παρασέρνει ο πρώτος άνεμος. Προφανώς και θα υπάρχουν απώλειες, αλλά δίχως αυτές δεν προχωράει ούτε ο κόσμος ούτε η επιστήμη.

Δεν είμαστε σίγουροι αν αυτό το εμβόλιο θα καταφέρει να κατασιγάσει τη δύναμη του ιού. Οι επιστήμονες παρατηρούν την εξέλιξη των δεδομένων και τις όποιες μεταλλάξεις του ιού. Είμαστε, όμως, σε καλύτερο επίπεδο από αυτό που βρισκόμασταν πριν από λίγους μήνες. Εχουμε κάτι στα χέρια μας. Κάτι που μας επιτρέπει βάσιμα να αισιοδοξούμε πως οι επόμενοι μήνες, καίτοι θα παραμείνουν δύσκολοι, δεν θα είναι μέρος μιας δυστοπίας.

Στο μεταξύ, αν καταφέρουν οι επιστήμονες να ανακαλύψουν και ένα εμβόλιο κατά της βλακείας θα πρέπει να τους στήσουμε χρυσοποίκιλτο άγαλμα στο Σύνταγμα. Θα έχουν προσφέρει στην ανθρωπότητα ένα σημαντικό δώρο.

 

Διαβάστε ακόμα: Ηλίθιοι όλου του κόσμου, η επιστήμη θα σας σώσει.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top