Δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία να μην κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά του κορονοϊκού όταν με το καλό ανακαλυφθεί (Photo by Leonardo Fernandez Viloria/Getty Images/Ιdeal image).

Μετά από κάθε αεροπορικό δυστύχημα οι ερευνητές τονίζουν ότι τραγωδία έγινε ευκαιρία για να βελτιωθεί η ασφάλεια των πτήσεων. Όσο φρικτό και αν ακούγεται είναι αλήθεια. Ζούμε στην εποχή που οι πτήσεις είναι πιο ασφαλείς από ποτέ «χάρη» στους χιλιάδες νεκρούς αεροπορικών συντριβών, παλαιότερων ετών. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αν η φονική λαίλαπα του κορονοϊού αφήσει τελικά πίσω της κάτι θετικό θα είναι το τέλος των δημόσιων θέσεων υπέρ του αντιεμβολιαστικού εγκλήματος. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Από τη στιγμή που έστω και ένα παιδί χάνει τη ζωή του από ιλαρά, το «κίνημα» γίνεται έγκλημα.

Τα τελευταία χρόνια οι αντιεμβολιαστές είχαν βρει φιλόξενο βήμα, κυρίως στα social media, για να διασπείρουν τις απόψεις τους περισσότερο και από τους ιούς. Αυτό τελείωσε οριστικά. H πρωτοφανής και οδυνηρή περιπέτεια που ζει ολόκληρη η ανθρωπότητα λόγω κορονοϊού δεν αφήνει κανένα περιθώριο, σε κανέναν γραφικό, να υποστηρίξει στο μέλλον ότι είναι καλύτερα να μην εμβολιαζόμαστε «γιατί αυτά είναι κόλπα των μεγάλων εταιρειών». Τη στιγμή που δισεκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν με αγωνία θανάτου το εμβόλιο και το φάρμακο για τον covid-19, κάθε παραλογισμός καταρρέει.

Μέχρι μόλις πριν τρεις μήνες θεωρούσαμε ότι η πορεία προς το μέλλον είναι δεδομένη. Συζητούσαμε για το αν ο άνθρωπος θα πάει στον Άρη μέχρι το 2030. Αν μπορεί να ανακοπεί η φυγή κεφαλαίων προς την Ασία (αυτό θα το ξαναδούμε). Παράλληλα, η Τεχνητή Νοημοσύνη είχε «ανακηρυχθεί» ο επόμενος μεγάλος εχθρός της ανθρωπότητας. Ήμασταν πεπεισμένοι ότι ως είδος είχαμε τιθασεύσει, μέσες άκρες, τις βασικές δυνάμεις της φύσης και διαθέταμε την ικανότητα να ορίζουμε το μέλλον μας.

Η σφαλιάρα του κορονοϊού θα διδάξει σε όλους ότι η υγειονομική προστασία ενός παιδιού δεν μπορεί να είναι «άποψη».

Τα πάντα κατέρρευσαν μέσα σε 15 ημέρες. Η παραγωγική και καταναλωτική αλυσίδα έσπασε καθολικά, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ τα τελευταία 100 χρόνια. Ένας αρχέγονος εχθρός, ένας ιός, μας έκλεισε στα σπίτια μας με τον ίδιο τρόπο που οι σμιλόδοντες μας έκλειναν στις σπηλιές πριν χιλιάδες χρόνια.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι βασικά μια πολυτέλεια των πολιτών στις ανεπτυγμένες χώρες. Γιατί, κακά τα ψέματα τόσο οι ιεραπόστολοί του όσο και οι υπόλοιποι που τους ανεχόμαστε απλά ως «γραφικούς», ζούσαμε με τη βεβαιότητα ότι αν κάτι «στραβώσει» υπάρχουν τα φάρμακα για να το ξαναφέρουν στα γράδα του. Και γιγαντώθηκε μέσα σε γενικότερο κλίμα fake news, συνομωσιολογίας και πληροφόρησης από «ειδήμονες» αντί για ειδικούς.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες καταπολέμησής του αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Γι’ αυτό και ασθένειες όπως η ιλαρά άρχισαν ξαφνικά να παίρνουν και πάλι τις ζωές μικρών παιδιών. Η σφαλιάρα του κορονοϊού θα διδάξει σε όλους ότι η υγειονομική προστασία ενός παιδιού δεν μπορεί να είναι «άποψη», ούτε να καθορίζεται από τη γενικότερη τάση αμφισβήτησης του σύγχρονου κόσμου. Η επιστροφή στην επιστήμη είναι μονόδρομος και τελικά φαίνεται πως μόνο μια καταστροφή πλανητικών διαστάσεων ήταν ικανή για να βγάλει τις τσίμπλες της «αντισυμβατικότητας» που είχαν κολλήσει στα μάτια μας.

 

Διαβάστε ακόμα: Να βάλουμε σε καραντίνα τους «ξερόλες» και τις «απόψεις» τους.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top