Oυδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα κέρδη του Ολυμπιακού επί ημερών Βαγγέλη Μαρινάκη. Ναι, αλλά υπάρχουν και ζημίες (Photo by Clive Mason/Getty Images).

Από τον τίτλο του πρωταθλητή απέχει -εδώ και καιρό- όσο η Γη από τον Άρη. Από το Europa League αποκλείστηκε σαν τον αόμματο που δεν είδε το εμπόδιο. Και τώρα, τέλος και το Κύπελλο με κάζο που θα το θυμάται για χρόνια. Μα, να αποκλειστεί ο Ολυμπιακός από τη Λαμία; Αλήθεια, τι έχουν τα έρμα του Θρύλου και ψοφάνε;

Αντί αυτοκριτικής, εσωστρέφειας που μπορεί κάτι να βγάλει ως κέρδος σε βάθος χρόνου ή απόφασης να γίνουν τομές, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή», για «ντροπή», για «μαχαιρώματα» και για «λυσσαλέο πόλεμο». Δεν θυμίζει λίγο τον «στρατηγό άνεμο» του Π0λύδωρα; Τριγύρω καίγονταν τα πάντα, ο κρατικός μηχανισμός κοιμόταν ύπνο βαθύ κι ο υπουργός περίμενε τι θα αποφασίσει ο αέρας. Λαμπρά!

Το ποδόσφαιρο (ναι, ακόμη και το ελληνικό) διαθέτει εν σπέρματι μια μορφή δικαιοσύνης που δεν τη συναντάς σε άλλους τομείς του δημόσιου βίου.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει αποδυθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν ανοιχτό πόλεμο με τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του. Θεωρεί πως αυτός είναι ο βασικός του αντίπαλος. Έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Και για έναν λόγο παραπάνω: δεν είναι επιχειρηματίας που διεκδικεί δημόσια έργα για να πει κανείς πως η παρούσα κυβέρνηση του έκλεισε την πόρτα. Τα αίτια είναι άλλα και δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.

Ωστόσο, το ποδόσφαιρο (ναι, ακόμη και το ελληνικό) διαθέτει εν σπέρματι μια μορφή δικαιοσύνης που δεν τη συναντάς σε άλλους τομείς του δημόσιου βίου. Που σημαίνει: όπως στρώνεις, κοιμάσαι. Ο Ολυμπιακός, επί ημερών Μαρινάκη, ανδρώθηκε, πήρε πρωταθλήματα, έκανε κάποιες καλές χρονιές στην Ευρώπη, ακούστηκε το όνομά του. Οι αντίπαλοί του, βέβαια, έχουν να του καταμαρτυρήσουν πολλά, όμως, ούτε κι αυτό είναι της παρούσης.

Παράλληλα, όμως, χρόνο με το χρόνο, ήταν ολότελα εμφανές, πως κάτι χάνεται, κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Αν μετρήσει κανείς τους παίκτες που έχουν περάσει από τον Πειραιά τα τελευταία χρόνια, είναι σίγουρο πως θα χάσει το μέτρημα. Ούτε οι ρέκτες του Football Manager δεν κάνουν τόσες μεταγραφές. Όσο για τους προπονητές που ήρθαν, είδαν και αποχώρησαν με σκυμμένο κεφάλι, εκεί κι αν χάνεις πού είναι το τέλος και πού η αρχή.

Αν μετρήσει κανείς τους παίκτες που έχουν περάσει από τον Πειραιά τα τελευταία χρόνια, είναι σίγουρο πως θα χάσει το μέτρημα.

Φέτος, ο προπονητής δεν άλλαξε (ο Μαρτίνς έχει κάνει λάθη, αλλά, όχι, δεν είναι αυτός η αιτία του φετινού πατατράκ), αλλά το πήγαινε-έλα των παικτών δεν σταμάτησε. Ακόμη και στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, ο Μαρινάκης αποφάσισε να ξαναχτίσει την ομάδα σχεδόν εξαρχής. Καμία ποδοσφαιρική λογική δεν υπάρχει που θα λέει πως κάτι τέτοιο είναι ορθό. Οι ομάδες χτίζονται καλά ή άσχημα το καλοκαίρι κι όχι μεσούσης της περιόδου.

Πόσους παίκτες έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός; Ένα «καράβι». Κι άλλους τόσους έδιωξε (Konstantinos Tsakalidis / SOOC).

Αντ’ αυτού, η διοίκηση του Ολυμπιακού φέρνει κάθε χρόνο καραβιές παικτών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αινίγματα, προσδοκώντας σε ένα τζακ ποτ. Ε, αυτά δεν κάθονται πάντα. Θα έρθει και η ώρα της πληρωμής. Ποιος πιστεύει ότι το προσεχές καλοκαίρι αυτό θα αλλάξει; Είναι δεδομένο πως θα φύγουν πολλοί από το λιμάνι κι άλλοι θα πάρουν τη θέση τους. Ράβε-ξήλωνε, δουλειά να μην σου λείπει. Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός δεν είναι σε θέση να αποκτήσει ένα σταθερό κορμό και πάνω σ’ αυτόν να προσθέσει ή να αφαιρέσει με επιμέλεια και φειδώ τα κομμάτια που χρειάζονται ή είναι περιττά.

Ο αποπροσανατολισμός ότι φταίει το παρασκήνιο, οι κυβερνητικοί, οι διαιτητές, ο Σαββίδης και Κύριος οίδε ποιος άλλος, δείχνει πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν επιθυμεί να δει κατάματα το πρόβλημα, αλλά ρίχνει την ευθύνη κάπου έξω απ’ αυτόν. Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που το κάνει. Όταν, όμως, θέλει να του πιστώνει κάποιος το μεγαλύτερο κομμάτι της επιτυχίας, είναι υποχρεωμένος να δέχεται και τη χρέωση. Όπως και να έχει, ουδείς μπόρεσε να ξεφύγει ποτέ από το ταμείο και τη λυπητερή.

 

Διαβάστε ακόμα: Να γιατί δεν πρέπει να γίνεις… Ζοσέ Μουρίνιο στη ζωή σου.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top