Αποτριχωμένο αιδοίο ή μη; Λεπτομέρεια από φωτογράφηση της Αnais Μali από τον David Bellmere για το περιοδικό Lui.

Έχω έναν φίλο, τον Νίκο, πιο ηλικιωμένο από μένα (υπάρχουν κι αυτά): «Λατρεύω τις τριχούλες, τις μπουκλίτσες που δραπετεύουν από τα γυναικεία εσώρουχα, αυτές τις ερεβώδεις σκιές που υπογραμμίζουν και ταυτόχρονα κρύβουν το φύλο. Όταν ήμουν πιτσιρικάς στα τέλη της δεκαετίας του ’50, δεν υπήρχε ούτε πορνό ούτε Internet. Ο μόνος τρόπος ν’ ανακαλύψεις τη σεξουαλικότητα, ήταν να διακρίνεις τις τριχούλες που δεν κατάφερνε να κρύψει το μπανιερό των κοριτσιών στην πισίνα, το νερό που άφριζε σ’ αυτό που μας αρέσει ν’αποκαλούμε βουβώνες. Για μένα, τα μπουκλάκια αυτά παρέμειναν το απόλυτο σύμβολο της σεξουαλικής ωρίμανσης και του μυστηρίου που είναι η γυναίκα. Θυμάμαι το ερωτικό σοκ που ένιωσα βλέποντας τη Silvana Mangano στο Πικρό Ρύζι, αυτό το ζωώδες που αναδυόταν απ’ τις αξύριστες μασχάλες της. Δεν βλέπαμε βέβαια το φύλο της, αλλά συμπεραίναμε ότι διέθετε την ίδια άγρια βλάστηση».

Σήμερα, ο Νίκος τά ‘χει βάψει μαύρα. Όταν έρχεται το καλοκαίρι, όταν οι γυναίκες αποκαλύπτονται, δεν υπάρχει το παραμικρό τριχίδιο για να χαρεί το μάτι σου. Η ριζική αποτρίχωση είναι πλέον τρέχουσα, όπως εκείνη στις μασχάλες: η τριχοφυΐα, δευτερεύον χαρακτηριστικό εξόχως φυσικό, θεωρείται πλέον παραβατική, αν όχι ταμπού.

«Στα sex-shops», συνεχίζει ακατάβλητος ο Νίκος, «οι τσόντες με συμμετέχουσες ολίγον ή καθόλου αποτριχωμένες, συνιστούν ιδιαίτερη κατηγορία, κάτι μεταξύ φετιχισμού και SM, λες και το ν’ αρέσει η τριχοφυΐα στο σημείο αυτό αποτελεί ένα είδος διαστροφής».

Είναι η κοινωνική νόρμα που διείσδυσε περισσότερο απ’ όλες στα προσωπικά μας: αυτή του λείου, του γυαλιστερού, του άτριχου. Το 90% των γυναικών κάνει αποτρίχωση και το 80% πριν από κάποιο ραντεβού, πράγμα που τους κοστίζει ουκ ολίγα. Είναι σχεδόν αδύνατο για μια γυναίκα να κυκλοφορήσει στο δρόμο αφήνοντας ελεύθερα στον άνεμο τα 4 εκατ. τριχοειδή θυλάκια που διαθέτει.

Κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει όλη αυτή την κατάσταση ως έναι είδος κρυφής παιδοφιλίας, στην οποία οι γυναίκες συμμετέχουν ασμένως.

H μανία με την αποτρίχωση καλλιεργείται από τη βιομηχανία των καλλυντικών, η οποία μόνο στη Γαλλία για παράδειγμα αντιπροσωπεύει μια αγορά της τάξης των €163 εκατ. το χρόνο, στην οποία περιλαμβάνονται όλο και περισσότερα κορίτσια προεφηβικής ηλικίας. Το τέχνασμα που χρησιμοποιούν από πλευράς μάρκετινγκ είναι αυτό της «ντροπής της τρίχας». Αίσθημα που έχει πλέον εσωτερικευτεί απ’ τις γυναίκες εδώ και χρόνια.

Αυτή η ντροπή έχει τις ρίζες της από πολύ παλιά. Αρκεί κάποιος να επισκεφτεί ένα μουσείο τέχνης ή μια γκαλερί για να αντιληφθεί πόσο το μάτι μας έχει ξεσυνηθίσει να βλέπει έστω και το παραμικρό τριχίδιο στις απεικονίσεις του γυναικείου κορμιού από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, η πρακτική της αποτρίχωσης της ήβης ξεκίνησε από την αρχαία Αίγυπτο και αποτελεί κανόνα για τη μουσουλμανική θρησκεία. Η αποτριχωτική κρέμα επινοήθηκε στη Μέση Ανατολή, φτιαγμένη από ζάχαρη, νερό και λεμόνι, συνταγή που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στα ινστιτούτα αισθητικής.


Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι γυναίκες σκυλοβρίζονται μεταξύ τους;


Στη Δύση, ως τη δεκαετία του ’70, απαγορευόταν η δημοσίευση εικόνων πυκνόφυτων εφηβαίων. Οι γυμνές φωτογραφίες στο «Playboy» και το «Lui» ρετουσαριζόντουσαν με το πινέλο σε σημείο το όρος της Αφροδίτης να μοιάζει με μαρμάρινο κοχύλι.

Όταν επιτέλους επετράπη, η τριχοφυΐα επί του πεδίου θεωρήθηκε τρομακτική αναίδεια, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, αυτό το σύμβολο απελευθέρωσης γνώρισε μια σχεδόν πλήρη «εξημέρωση». Η αποτρίχωση του αιδοίου μετατράπηκε σε αισθητική και υγειονομική (εσφαλμένα) νόρμα, σαν εκείνη στις μασχάλες.

Η μόδα του βραζιλιάνικου μαγιό, ύστερα του στρινγκ ή του αβυσσαλέα χαμηλοκάβαλου παντελονιού προκάλεσε αυτό που οι εραστές των φυσικών θαμνοειδών αποφύσεων θεώρησαν ως μια ερωτική καταστροφή, αντίστοιχη με την αγανάκτηση των οικολόγων μπροστά στην απογύμνωση των δασών του Αμαζονίου.

Η πλήρης αποτρίχωση είναι μια δήλωση σεξουαλικής ελευθερίας και διαθεσιμότόητας άκρως ερεθιστικής. Πέραν της τρυφερότητας του χώρου, η αιδοιολειξία είναι και για τους δυο πολλαπλά απολαυστική.

Είτε στις τουαλέτες είτε στα σαλόνια αισθητικής, ξυρίζουμε, αποτριχώνουμε, καταφεύγουμε στο λέιζερ, γυμνώνοντας χείλη αιδοίων και φαράγγια οπισθίων για νά ‘μαστε σέξι. Η μόδα πήρε σβάρνα και τους άντρες, σε μία απέλπιδα προσπάθεια αναζήτησης του λείου.

Μια ισορροπημένη αποτρίχωση, ούτε θαμνώδης αλλά ούτε και μωρουδιακή είναι της Camille Rowe όπως πόζαρε στο περιοδικό Lui το 2015.

Από τη στιγμή που το πορνό έγινε κοινότοπο, η τάση ενισχύθηκε. Η μεγάλη πλειοψηφία των πρωταγωνιστριών στα φιλμ υιοθέτησαν σχηματάκια του είδους εισιτήριο του μετρό. αμερικανικό τριγωνάκι ή απλές κάθετες κορυφογραμμώσεις. Το μάτι, θέλοντας και μη, κατέληξε να προσαρμοστεί σ’ αυτά τα ξεχορταριασμένα ερημικά τοπία. Καταλήγοντας έτσι σε μία παράδοξη κατάσταση όπου ο υπέρμετρος σεξουαλιασμός να συμβαδίζει με μια αισθητική προεφηβική κι ασηπτική, σύμβολο μιας αιώνιας νεότητας.

Κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει όλη αυτήν την κατάσταση ως ένα είδος κρυφής παιδοφιλίας, στην οποία οι γυναίκες συμμετέχουν ασμένως. Παρά τα αποτελέσματα των ερευνών, η δική μου εμπειρία λέει άλλα: πάνε χρόνια που δεν έχω πετύχει κοπέλα αξύριστη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ποτέ δεν είχε να κάνει με επιδίωξη νεότητας. Πάντα η ολική αποτρίχωση ήταν μια δήλωση σεξουαλικής ελευθερίας και διαθεσιμότητας, άκρως ερεθιστικής. Πέραν της τρυφερότητας του χώρου, η αιδοιολειξία είναι και για τους δυο πολλαπλά απολαυστική.

Τα media, από το 2010, έπαιξαν το ρόλο τους στο να καθιερωθεί αυτή η τάση, την οποία όλες οι γυναίκες έπρεπε να  υιοθετήσουν. Έκτοτε, ο πόλεμος κατά της τρίχας στα απόκρυφά τους μετετράπη σε απόλυτη προτεραιότητά της μοντέρνας γυναίκας, ενώ η μη αποτρίχωση ή απλώς η περιποίηση του αιδοίου παρουσιαζόταν ως παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, αρχαϊκή και ανθυγιεινή.


Διαβάστε ακόμα: H ανταλλαγή συντρόφων είναι lifestyle του συρμού ή μια πραγματική σχολή ηδονής;


Στην τηλεοπτική σειρά Sex and the City, η οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία ιδίως μεταξύ του γυναικείου κοινού, η Carrie Bradshaw, την οποία υποδύεται η Sarah Jessica Parker, αναφέρεται συχνά στην απέχθειά της για τις τρίχες του εφηβαίου και το πάθος της για το βραζιλιάνικο είδος αποτρίχωσης (ριζική, εκτός από μια λεπτή γραμμούλα εν είδει θαυμαστκού). Και όταν ρωτήθηκε από ένα αμερικανικό περιοδικό, η Eva Longoria έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως ένιωσε γυναίκα μόνον την ημέρα που άρχισε να κάνει τακτικά ριζική αποτρίχωση.

Γιατί, όμως; Γιατί οι τρίχες κι ιδίως αυτές των γυναικών ενοχλούν τόσο; Η Sara Piazza δίνει μια εξήγηση που περιλαμβάνει ένα νοητικό άλμα απ’ αυτά που μόνο οι ψυχαναλυτές ξέρουν να κάνουν: «Από ανδρικής πλευράς, έχουμε το μύθο του Σαμψών του οποίου, όταν του κόβει τα μαλλιά η Δαλιδά, χάνει όλη του τη ρώμη. Από γυναικείας πλευράς, έχουμε αυτόν της Μέδουσας, της γοργόνας που τα μαλλιά της ήτανε φίδια. Μπορούμε να φανταστούμε ότι το κεφάλι της Μέδουσας αντιπροσωπεύει τη γυναικεία μήτρα και τα μαλλιά της την ήβη της. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως κάθε φορά που ένας άντρας αντικρίζει το βλέμμα της, μεταμορφώνεται σε πέτρινο άγαλμα. Αυτό είναι μια καλή εξήγηση του ταμπού».

Η Cameron Diaz, η Gwyneth Paltrow και η Lady Gaga είναι, μεταξύ άλλων, οπαδοί μιας ήβης «α λα seventies».

«Ένα άλλο σεξουαλικό ταμπού», συνεχίζει, «είναι ότι η αποστροφή για τις τρίχες σχετίζεται με το ανεξέλεγκτο της γυναικείας σεξουαλικότητας, άρα κρύβει κινδύνους. Η αποτρίχωση είναι ένας τρόπος να τη δαμάσεις».

Η Lady Gaga και το τριχωτό αλλά περιποιημένο φύλο της στο εξώφυλλο του περιοδικού «Candy».

Ωστόσο, στην ταινία Le Grand Appartement του Pascal Thomas (2006), η Laetitia Casta εμφανίζεται με τρίχες στις μασχάλες. Στον δημοσιογράφο που τη ρώτησε αν έτσι δεν φοβάται ότι θα χαλάσει την εικόνα της, η κούκλα απάντησε: «Επέστρεψα σ’ αυτό που ήμουν. Θα δείτε: οι τρίχες θα ξαναγίνουν της μόδας. Και όσες προχώρησαν στη ριζική αποτρίχωση θα βλαστημήσουν την ώρα και τη στιγμή. Σήμερα, υποχρεώνουν τις γυναίκες να μοιάζουν με παιδιά. Το βρίσκετε φυσιολογικό αυτό;».

«Κορίτσια, αφήστε το σεξ σας ντυμένο». Χωρίς περιστροφές, η Cameron Diaz ανήκει επίσης σε κείνες που είναι αντίθετες στην αποτρίχωση του αιδοίου στο βιβλίο της The Body Book. Μαζί της, η Gwyneth Paltrow, η οποία ομολογεί στο τηλεοπτικό πλατό της Ellen DeGeneres ότι είναι οπαδός μιας ήβης «α λα seventies» ή τη Lady Gaga και το τριχωτό της φύλο στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού Candy.

Και με μας, τι τρέχει; Υπάρχουν έρευνες που καταλήγουν πως μόνο ένα 12% προτιμά φανατικά τη ριζική αποτρίχωση. Υποτίθεται πως αυτό που μας αρέσει περισσότερο είναι το κλασικό τριγωνάκι και η γραμμούλα. Κόντρα στις γυναικείες επιλογές; Όσο εμείς το συζητάμε, τα κορίτσια έχουν «ξεφύγει» μπροστά. Μην ξεχνάμε ότι ένα ποσοστό 25% των γυναικών γουστάρει να βλέπει πορνοταινίες.


Διαβάστε ακόμα: Κι αν ο επόμενος Bond είναι γυναίκα; Ιδού οι top 5


Πάντως, το τι θεωρεί κάποιος όμορφο και τι όχι είναι υποκειμενικό, για να μην το πάμε παρακάτω. Πλειοψηφικά, αυτό στο οποίο φαίνεται να συναινούν και τα δύο φύλα είναι το brazilian – άμεση ζηλιάρα παραπομπή στις χορεύτριες του καρναβαλιού του Ρίο.

Όμως, το ουσιώδες ερώτημα είναι το εξής: Η σεξουαλική απόλαυση είναι μεγαλύτερη όταν το αγαπημένο σημείο είναι τελείως γυμνό; Ε, ναι. Όταν μια μια γυναίκα είναι είναι παντού γυμνή, η ηδονή εκρήγνυται, όπως και να το πάρεις. Το άτριχο αιδοίο υπερευαισθητοποιείται και οι αισθήσεις οξύνονται. Ψυχολογικά, μια γυναίκα είναι πιο έτοιμη για τη διείσδυση, γι’ αυτήν είναι μια δεύτερη απογύμνωση που την κάνει να θέλει να δοθεί ακόμα πιο πολύ.

Η αποτρίχωση του αιδοίου έχει πλέον μπει στα ήθη, όπως εκείνη στις μασχάλες. Τα νεαρά παιδιά έχουν πειστεί πως οι τρίχες είναι δείγμα βρομιάς και έλλειψης περιποίησης.

Ρώτησα την αισθητικό της φίλης μου: «Πριν, οι πελάτισσες έρχονταν να αποτριχώσουν την περιοχή γύρω απ’ το μαγιό, ενόψει διακοπών. Σήμερα, αυτό γίνεται όλη τη χρονιά. Και υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για ριζική αποτρίχωση από τις ηλικίες μεταξύ 18 και 25. Τώρα, κάνουμε ένα 30% ριζική, 40% τετραγωνάκια και 30% μπραζίλιαν. Η αποτρίχωση του αιδοίου έχει πλέον μπει στα ήθη, όπως εκείνη στις μασχάλες. Τα νεαρά παιδιά έχουν πειστεί πως οι τρίχες είναι δείγμα βρομιάς και έλλειψης περιποίησης. Η ριζική αποτρίχωση συνήθως συνδέεται με την απαίτηση του συντρόφου. Οι γυναίκες που την κάνουν αποκτούν τη συνήθεια, γιατί η φάση που ξαναφυτρώνουν είναι ενοχλητική».

«Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μου ζητάνε πράγματα πιο διασκεδαστικά», συνεχίζει η αισθητικός: «Αποτρίχωση σε σχήμα καρδιάς ή αρχικά ονόματος, ροζ βαφή… Μετά τα 40/45, οι γυναίκες βάφονται για να κρύψουν τυχόν άσπρες τρίχες. Όσες διαθέτουν απογυμνωμένο εφηβαίο, καταφεύγουν στο τατουάζ. Και να ξέρετε, όταν μια γυναίκα ξαφνικά σου ζητάει μπραζίλιαν, ή τριγωνάκι, εννιά φορές στις δέκα έχει καινούργιο γκόμενο».

Χαώδες θέμα, μα πόσο ελκυστικό και -επιτρέψτε μου- συναρπαστικό. Συμπέρασμα: Τίποτα απ’ όλ’ αυτά δεν έχουν σημασία όταν θες μια γυναίκα. Εξάλλου, μεταξύ μας, εκτός από τον Νίκο, ουδείς παραπονιέται. Γιατί, ό,τι και να τραγουδήσετε είναι όμορφο και τρόπον τινά δοξαστικό.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς ν’ ανακαλύψετε ποιο είναι το δικό σας προσωπικό στυλ

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top