kontonis

Αν η διακοπή φέρει αποτελέσματα μένει να το δούμε, δίνοντας στους εμπλεκόμενους το «benefit of the doubt ». Αν δεν φέρει, η κυβέρνηση δια του Κοντονή, θα έχει υποστεί κυρίως μία πολιτική και δευτερευόντως μια «αθλητική» ήττα.

Σε προηγούμενο άρθρο προέτρεψα να παρθεί μία γενναία απόφαση: να πάψει να υφίσταται το ελληνικό πρωτάθλημα για δυο – τρία χρόνια, μπας και καταφέρουμε να αποκτήσουμε τελικά ένα άθλημα αντάξιο των προσδοκιών μας.

Προσοχή όμως! Αναφερόμουν σε μόνιμο λουκέτο και όχι γραφικότητες του στυλ «το κλείνω το ρημάδι για μία εβδομάδα και μετά βλέπουμε…» Διότι από τέτοιες διακοπές έχουμε χορτάσει. Θέλω μία τελεία, ώστε να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις για τα στημένα, για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης που λυμαίνεται το ποδόσφαιρο και για όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις που βρίσκονται στη δικαιοσύνη. Αλήθεια, πόσοι από τους εμπλεκόμενους στις παραπάνω υποθέσεις είναι αυτήν τη στιγμή προφυλακισμένοι;

Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους και όχι να τσουβαλιάζονται φίλαθλοι και οπαδοί σε ένα σακούλι, σαν τα ζώα. Λες και αυτοί είναι οι μοναδικοί υπαίτιοι γι’ αυτό το χάλι. Όταν σε κάποιον συμπεριφέρεσαι σαν ζώο, τότε πρέπει να περιμένεις και συμπεριφορά ζώου. Είναι τόσο απλό. Καλά τα μέτρα αλλά το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και το θέμα είναι πού αποφασίζεις να δώσεις τη μάχη. Αν αποφασίσεις να αντιμετωπίσεις τους πολλούς, κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις κάνει μία τρύπα στο νερό.

Με τους λίγους πρέπει να τα βάλεις. Με τον πρόεδρο που κόβει βόλτες στον αγωνιστικό χώρο, προκαλώντας και μόνο με την παρουσία του. Με τον προπονητή που χειρονομεί. Με τα παιδοβούβαλα της φυσούνας και τους μπράβους.

Με τους λίγους πρέπει να τα βάλεις. Με τον πρόεδρο που κόβει βόλτες στον αγωνιστικό χώρο, προκαλώντας και μόνο με την παρουσία του. Με τον προπονητή που χειρονομεί προς την αντίπαλη εξέδρα. Με τα παιδοβούβαλα της φυσούνας, τους χουλιγκάνους απ’ την εξέδρα με τις φωτοβολίδες, τους μπράβους και τους κάθε λογής «υπεύθυνους» κάθε ομάδας που λένε και κάνουν ό,τι θέλουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε αγώνα. Με τους δημοσιογράφους που στο όνομα του «λέω και γράφω ό,τι γουστάρω» μπολιάζουν με μίσος τη μάζα. Με τους επαγγελματίες οπαδούς μέσα κι έξω από συνδέσμους.

Αν κάποια από τα παραπάνω σας θυμίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, η ομοιότητα δεν είναι καθόλου συμπτωματική. Μία βόλτα να κάνουμε σε πολιτικά, αθλητικά, ακόμα και σε οπαδικά sites θα καταλάβουμε πως πλέον όλοι έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος. Μίλησε ο αρμόδιος υφυπουργός, μίλησε ο υπουργός προστασίας του πολίτη, μίλησαν οι παράγοντες, η διοργανώτρια αρχή, οι δημοσιογράφοι κατέθεσαν τις απόψεις τους, οι φίλαθλοι τις δικές τους, ξαναθυμηθήκαμε τη Θάτσερ και το Χίλσμπορο, όλα έγιναν. Ακόμα και προτάσεις ακούσαμε, όχι στο βαθμό που έπρεπε, αλλά ακούσαμε.

Κάποιοι ψέλλισαν και ονόματα ή με διακριτικότητα φωτογράφισαν άτομα. Όλα σωστά. Τι θα γίνει είναι, όμως, το θέμα και ποιος θα το κάνει; «Είμαι της άποψης πως την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο την έχουμε εμείς οι ΠΑΕ. Εμείς είμαστε αυτοί που το έχουμε σχεδιάσει. Καμία αστυνομία, καμία πολιτεία… Εμείς είμαστε οι μόνο υπαίτιοι για το επίπεδο και την ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου και κανένας άλλος». Η δήλωση ανήκει στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη Χρήστο Πανόπουλο και την έκανε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΡΙΤ. Προτού να τον χαρακτηρίσετε γραφικό, απλώς σκεφτείτε ονόματα όλων των χρωμάτων και βάλτε τα στη θέση του «εμείς οι ΠΑΕ».

Το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει λοιπόν ονοματεπώνυμα. Και πίσω από τα ίδια ονοματεπώνυμα κρύβεται η λύση του. Αν η συγκεκριμένη, προσωρινή διακοπή φέρει αποτελέσματα μένει να το δούμε στο μέλλον, δίνοντας στους εμπλεκόμενους το «benefit of the doubt » που λένε και στην Αγγλία. Αν δεν φέρει αποτελέσματα, η κυβέρνηση θα έχει υποστεί κυρίως μία πολιτική και δευτερευόντως μια «αθλητική» ήττα. Διότι όλοι ξέρουμε ποιοι κάνουν κουμάντο στις μεγάλες ΠΑΕ και, δυστυχώς, δεν κάνουν κουμάντο μόνο στις ομάδες τους!

 

Διαβάστε ακόμα: Η βία της γυναίκας: στόμα βαρύτερο από χέρι 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top