Ένας άνδρας προσπαθεί να πνίξει μια γυναίκα ή ένας οίκος μόδας διαφημίζει εσώρουχα, κοστούμια και γραβάτες; Όπως μας ενημερώνει το Βusiness Ιnsider, στο θέμα του «Διαφημίσεις που ωραιοποιούν τη βία κατά της γυναίκας», το δεύτερο.

Μαγκιά, κλανιά και εξάτμιση. Φράση δυτικών προαστίων, μεν, με πανελλήνια εμβέλεια, δε, που περιγράφει με ακρίβεια διαβήτη κάποιον «ο οποίος ενώ δηλώνει, είτε λεκτικά, είτε με την συμπεριφορά του, τον βαθμό μαγκιάς του, στην ουσία είναι φλούδας και φανφάρας με ούτε ένα δράμι μαγκιάς επάνω του (αντιγράφω από slang.gr)». Δηλαδή κάποιον που θα χτυπούσε μια γυναίκα γιατί… μπορεί, λέω εγώ.

Τις τελευταίες ημέρες κυριαρχούν στα ελληνικά media δύο πράγματα: οι διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων και ο καταγγελλόμενος ξυλοδαρμός μιας ηθοποιού από άντρα συνάδελφό της (τα ονόματα των πρωταγωνιστών δεν έχουν σημασία, άλλωστε τα ξέρουμε όλοι).

Η υπόθεση έχει πάρει ήδη τη δικαστική οδό, οπότε το τι πραγματικά συνέβη θα αποδειχθεί κάποια στιγμή, μέσα στην επόμενη δεκαετία φαντάζομαι λόγω των ρυθμών της ελληνικής Δικαιοσύνης. Κάποια πράγματα κάνουν μπαμ, όπως ότι ο φερόμενος ως δράστης το έσκασε όταν κλήθηκε η αστυνομία, το ότι οι αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαιώνουν την καταγγέλλουσα ενώ υπάρχει και γνωμάτευση νοσοκομείου. Και πάλι, όμως, αυτά θα τα βρουν οι… καθ’ ύλην αρμόδιοι.
Ειδησεογραφικά το ίδιο το περιστατικό έχει παλιώσει μετά από τέσσερις ημέρες. Αυτό, όμως, που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι η σφοδρότητα της «πολιτικής ορθότητας» και των ίσων αποστάσεων που ακολουθούν επί τόσες ημέρες πολλοί άνθρωποι των «Μέσων».

Συγκεκριμένα, διάφοροι «δημοσιογράφοι», «σχολιαστές της show biz» και «ραδιοφωνικοί παραγωγοί» – βασικά πανελίστες της κακιάς ώρας είναι αλλά δεν το ξέρουν – αμολάνε τη μία μπούρδα πίσω από την άλλη: «εν έτει 2018 αυτά δεν πρέπει να γίνονται», «πάντα υπάρχουν εντάσεις στους εργασιακούς χώρους αλλά να μην φτάνουμε σε αυτό το σημείο», «υπήρξαν αμοιβαίες προκλήσεις» και άλλες νόστιμες κορεκτίλες. Από τον τρόπο που τοποθετούνται οι εν λόγω πανελίστες αλλά και από το ύφος των τοποθετήσεων φαίνεται ότι γνωρίζουν πολύ καλά τι έγινε αλλά επιλέγουν να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα.

«Ν’ αγιάσουν τα χέρια του άντρα, του μάγκα του καραμπουζουκλή» σε μια κοινωνία όπου ο σεξισμός καλά κρατεί.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότεροι σχολιαστές αυτού του τύπου είναι γυναίκες και gay, δηλαδή ομάδες οι οποίες σύμφωνα με τα λεγόμενά τους πέφτουν διαρκώς θύματα διακρίσεων και βίας. Και γράφω εντυπωσιακό γιατί στην ουσία πίσω από όλα αυτά τα βλακώδη σχόλια καλύπτεται μία και μόνο φράση «έλα μωρέ κάτι θα του έκανε και αυτή για την πλακώσει». Ή πως το είχε πει ο Τσόκλης πριν μερικά χρόνια για τον βιασμό «Θέλω να ερευνήσω ποιος ουσιαστικά φταίει. Εκείνη που προκαλεί – αν προκαλεί – ή εκείνος που μη μπορώντας να κρατήσει τις ορμές του μπροστά στην ομορφιά που επιδεικνύεται επιτίθεται»; Σεξισμός με essence αμπελοφιλοσοφίας.

Πάντα απορούσα: στ΄ αλήθεια πώς μπορεί κάποιος άντρας να χτυπήσει γυναίκα. Δεν εννοώ κάποια που πάει να σπρώξει τα παιδιά σου στον γκρεμό, για παράδειγμα. Αυτή την… αποκεφαλίζεις. Αλλά πως μπορείς να χτυπήσεις μια γυναίκα επειδή σου είπε μια κουβέντα παραπάνω, σου έκλεισε τον δρόμο ή σου χάλασε την ατάκα;

Μετά όμως έριξα μια ματιά στα πιο πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Στο διάστημα από τις 19 Νοεμβρίου 2016 έως 19 Νοεμβρίου 2017, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή δέχθηκε 5.041 κλήσεις και 113 ηλεκτρονικά μηνύματα. Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 4.266 (85%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων βίας μεταξύ των φύλων. Δεν θέλει φαντασία για να υπολογίσουμε οι εκπρόσωποι ποιού φίλου έκαναν τις κλήσεις. Ούτε πόσα περισσότερα είναι τα περιστατικά που δεν καταγγέλονται. Από αυτές τις περιπτώσεις, οι 3.034 κλήσεις (71%) αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 1.232 κλήσεις (29%), αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα, κυρίως από φίλους/-ες, γονείς, άλλους συγγενείς και γείτονες.

Με άλλα λόγια «ν’ αγιάσουν τα χέρια του άντρα, του μάγκα του καραμπουζουκλή» σε μια κοινωνία όπου ο σεξισμός και το «μαγκιά, κλανιά και εξάτμιση» εν έτει 2018 καλά κρατεί.

 

Διαβάστε ακόμα: Tarana Burke – Η γυναίκα πίσω από το #metoo

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top