Όταν αγοράζεις μια σεξουαλική πράξη με ένα άτομο που εξ ορισμού δεν το επιθυμεί, είναι ένα είδος βιασμού. (Πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Roberto Ferri)

Το να πουλάς την παρθενιά σου τείνει να διαδοθεί; Αν δεν το πήρατε χαμπάρι, πέρυσι τον Απρίλιο, ένα μοντέλο από τη Ρουμανία, η Alexandra Khefren, την πούλησε σε δημοπρασία προς $2,3 εκατ. Μια 20χρονη Γαλλίδα έκανε φέτος το ίδιο. Η αμοιβή της ήταν €1,2 εκατ. για να χάσει την παρθενιά της από έναν τραπεζίτη της Wall Street. Η νεαρή Παριζιάνα προέρχεται από μια θρησκευόμενη οικογένεια και πάντα υποσχόταν ότι θα παραμείνει παρθένα μέχρι να παντρευτεί. Φέτος τον Απρίλιο, εξηγούσε στη βρετανική Mirror γιατί το έκανε: «Η παρθενιά μου ήταν σημαντική για μένα, αλλά η οικογένειά μου είχε οικονομικά προβλήματα. Σπίτι, αυτοκίνητο κοστίζουν ακριβά».

Η Alexandra Khefren δήλωσε στο γερμανικό site Cinderella Escorts που ειδικεύεται στο θέμα: «Προτίμησα να πουλήσω την παρθενιά μου αντί να τη χαρίσω σ’ ένα φίλο που θα με εγκατέλειπε μάλλον ούτως ή άλλως. Και πιστεύω ότι πολλές κοπέλες σκέφτονται το ίδιο. Ποια θα αρνιόταν να βάλει στην άκρη ένα τέτοιο χρηματικό ποσό;». Απόδειξη ότι υποψήφιες στο site ήταν 20.000.

Aλλά υπάρχουν και επαγγελματίες που κάνουν αυτήν τη δουλειά. Για παράδειγμα, στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Οι Ιαπωνέζες που είναι παρθένες στα 30 τους χρόνια είναι όλο και περισσότερες στη χώρα, γιατί η παράδοση απαιτεί να έχουν παντρευτεί πρώτα. Από την άλλη, οι άντρες προτιμούν να βγαίνουν με γυναίκες που έχουν μια κάποια σεξουαλική πείρα. Για να λύσει το πρόβλημα, ένας webdesigner, o Masato, αποφάσισε για να βγάλει και τα προς το ζην να δημιουργήσει το «Lost Virgin Café».

Εδώ συμβαίνει το αντίστροφο: προς €70 τα κορίτσια μπορούν να ξεπαρθενιαστούν, αρκεί η υγεία τους να είναι καλή, να είναι καθαρές, να μη μυρίζουν και να μην είναι αρραβωνιασμένες. Σύμφωνα με τον Masato, «μία παντρεμένη παρθένα είναι σαν το κινητό που δεν μπορεί να συνδεθεί στο Internet. Κανείς δεν θα ήθελε ένα τέτοιο ελαττωματικό προϊόν». Το «Lost Virgin Café» γνωρίζει τρομακτική επιτυχία, αφού τα «αμύριστα λουλούδια» στη λίστα αναμονής πρέπει να περιμένουν 2 με 3 μήνες. Ήδη ο Masato αυτοδιαφημίζεται ισχυριζόμενος ότι μέχρι σήμερα έχει ξεπαρθενέψει 200 γυναίκες.

«Πουλάνε κάτι που ανήκει στο σώμα τους, είναι δικό τους, και από την άποψη αυτή θεωρώ πως πρόκειται για φεμινιστική πράξη» λέει η Françoise Gil.

Ωστόσο, πέρα από το οικονομικό αντίκρυσμα, μπαίνει και θέμα γυναικείας χειραφέτησης: «Είναι κάτι που σπάει τα ταμπού της κοινωνίας μας και δείχνει ότι οι γυναίκες μπορούν οι ίδιες να αποφασίσουν πώς θα διαθέσουν το κορμί τους», λένε. Μία εξ αυτών δηλώνει πως δεν σκοπεύει να εκπορνευτεί: «Οι γυναίκες που ντύνονται σέξι για να πιάσουν δουλειά, να εντυπωσιάσουν τον εργοδότη, είναι σαν να πουλάνε μια σεξουαλική πράξη. Εγώ είμαι βέβαιη πως θα το κάνω μόνο μια φορά. Μετά θα είμαι ανεξάρτητη».

Κάποιοι χαιρετίζουν στην απόφαση αυτή μια φεμινιστική πράξη, όπως η κοινωνιολόγος Françoise Gil, στη Liberation: «Υπάρχει μια επανοικειοποίηση του σώματος. Αν θέλουν να επωφεληθούν απ’ αυτό, γιατί όχι; Ασφαλώς και υπάρχει στο βάθος ένα είδος εξέγερσης μπροστά στην επιταγή της παρθενίας. Πουλάνε κάτι που ανήκει στο σώμα τους, είναι δικό τους, και από την άποψη αυτή θεωρώ πως πρόκειται για φεμινιστική πράξη. Οι άνθρωποι που σοκάρονται από μια τέτοιου είδους απόφαση ξεχνάνε το πόσοι γάμοι εξαρτώνταν πάντα απ’ αυτό».

«Το να αντλείς κέρδος από κάτι του οποίου την αξία καθορίζεις εσύ είναι πολύ έξυπνο», υπερθεματίζει μια 36χρονη. «Αν ήμουν κορίτσι σήμερα, το να βγάλω σε πλειστηριασμό την παρθενιά μου θα ήταν ένα ενδεχόμενο που θα σκεφτόμουν σοβαρά».

Βέβαια, υπάρχει κι ο αντίλογος. Μπορεί η έννοια της παρθενιάς να είναι κατακριτέα, αλλά το να υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται και λένε ότι το να εκπορνεύεσαι είναι φεμινιστική πράξη είναι κουλό. Η πορνεία μετατρέπει τον άνθρωπο σε αντικείμενο. Όταν αγοράζεις μια σεξουαλική πράξη με ένα άτομο που εξ ορισμού δεν το επιθυμεί, είναι ένα είδος βιασμού. Εντάξει, μπορείς να πεις πως πρόκειται για ένα βιασμό χωρίς άσκηση βίας, δεν παύει όμως να είναι ένας βιασμός λόγω οικονομικού καταναγκασμού.

Δεν είναι καθόλου περίεργο που λίγοι άντρες επιχείρησαν να πουλήσουν την παρθενιά τους. Το 2012, για το αυστραλιανό ντοκιμαντέρ «Virgins Wanted», κάποιοι προσφέρθηκαν να πληρώσουν για να έχουν «την πρώτη φορά» ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ενώ χρειάστηκε να σκάσουν $ 780.000 για κείνη, το αγόρι δεν έπιασε παρά μόνον $ 3.000. Προβλέψιμο, εκτιμά το μανεκέν Maryse Jaspard: «Αν η παρθένα έχει αποκτήσει ιερό χαρακτήρα, ο παρθένος γίνεται συνήθως αντικείμενο χλευασμού». Μία ηχηρή απόδειξη του ακόμα τεράστιου χάσματος που υπάρχει στην εικόνα που έχει η κοινωνία για τη γυναικεία και την ανδρική σεξουαλικότητα, και κατ’ επέκταση την ανισότητα μεταξύ των φύλων.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο έρωτας στα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top