Me χακί κοντομάνικο μιλώντας καθημερινά στη διεθνή κοινότητα (Φωτογραφία: Ukrainian Presidential Press Office via AP).

Σε κάθε άνθρωπο έρχεται μια στιγμή μεγαλείου. Μια στιγμή όπου καταφέρνει να υπερβεί ακόμη και το πεπρωμένο του αψηφώντας κάθε φόβο μπρος στο άγνωστο που μπορεί να τον οδηγήσει και στην εκμηδένιση. Για τον έκτο πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πορεία προς τα προεδρικά ανάκτορα ήταν μια αλληλουχία κατακτήσεων που δεν εμπεριείχαν το στοιχείο του ηρωισμού.

Δεν ήθελε, δα, και τρομερή προσπάθεια να τα βάλει με τον πολιτικά εκφυλισμένο και πολλάκις τραυματισμένο Ποροσένκο και, τελικά, να τον νικήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών λαμβάνοντας το συντριπτικό 73% των ψήφων. Στο πάνδημο αίτημα για ανανέωση της πολιτικής ζωής, ο Ζελένσκι ανταποκρίθηκε θετικά. Στο πρόσωπό του, ήκιστα πολιτικό θα έλεγε κανείς, συμπυκνώθηκε η αντίδραση των ουκρανών εκλογέων απέναντι στους επαγγελματίες πολιτικούς. Ο Ζελένσκι ήταν μια αντισυμβατική φιγούρα που δεν έπαιξε με τους όρους του πολιτικού παιγνίου.

Ως ηθοποιός πρωταγωνίστησε στη σειρά «Υπηρέτης του λαού» όπου υποδύθηκε έναν απλό καθηγητή που γίνεται πρόεδρος της Ουκρανίας.

Να σκεφτεί κανείς πως στην προεκλογική του εκστρατεία αδιαφορούσε επιδεικτικά για τα επίσημα talk show της τηλεόρασης, σε σημείο οι δημοσιογράφοι να τον κατηγορήσουν ευθέως ότι τους απέφευγε. Ο ίδιος προτίμησε περισσότερο αντισυμβατικές οδούς επικοινωνίας (αλλά αρκετά κοινές για τη νεολαία): τα social media και το YouTube. Εκεί έκανε θραύση, εκεί μπορούσε να ξεδιπλώσει το πληθωρικό ταλέντο του, εκεί έπαιζε στο… γήπεδό του.

Με στρατιωτική αμφίεση για τις ανάγκες των ταραγμένων στιγμών (Φωτογραφία: Anadolu Agency).

Ακόμη κι έτσι, όμως, όχι, δεν τον λες ήρωα. Υπήρξε ηθοποιός με κάποιο σχετικό γκελ και με ταλέντο που μπορεί να μην προσέγγιζε υψηλά στάνταρ, αλλά τουλάχιστον δεν τον κατέτασσε και στη χορεία των καρατεριστών. Εχει να καυχιέται για το γεγονός ότι ως ηθοποιός πρωταγωνίστησε στη σειρά «Υπηρέτης του λαού» όπου υποδύθηκε έναν απλό καθηγητή που γίνεται πρόεδρος της Ουκρανίας με παντιέρα τη μάχη κατά της διαφθοράς. Η ζωή μιμείται την τέχνη; Στην περίπτωσή του ισχύει, καθώς το κόμμα του πήρε το όνομα του σίριαλ κι αυτός, στην κυριολεξία, ο πρώτος πολίτης της χώρας.

Η πρότερη θητεία του στην υποκριτική έχει αποτελέσει αντικείμενο χλεύης και υποτίμησης από τους αντιπάλους του. Συχνά πυκνά άκουγε το γνωστό: «τι σόι πρόεδρος είναι αυτός που έχει δανείσει τη φωνή του στο αρκουδάκι Πάντινγκτον ή έχει κερδίσει το σόου Dancing with the Stars;». Ναι, κανένας ηρωισμός που συνδυάστηκε, μάλιστα, και με έλλειψη εμπειρίας γύρω από την πολιτική.

Είχε κατηγορηθεί για τις στενές επαφές του με τον Τραμπ, θεωρώντας πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα τον… έβαζε από την μπροστινή πόρτα της Συμμαχίας.

Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε πολλά, αλλά ελάχιστα έφερε εις πέρας από τη στιγμή που εκλέχθηκε πρόεδρος. Μίλησε επιμόνως για την πάταξη της διαφθοράς και, τελικά, μπλέχτηκε στα πλοκάμια της όταν αποκαλύφθηκε το όνομά του (και κάποιων συνεργατών του) στα Panama Papers έχοντας σκορπίσει τα χρήματά του εκτός Ουκρανίας σε διάφορες offshore εταιρίες. Επίσης, δεν προχώρησε σε μια σειρά από δημοψηφίσματα που είχε προαναγγείλει με κυριότερο αυτό της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Είχε κατηγορηθεί επίσης για τις στενές επαφές του με τον Τραμπ, θεωρώντας πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα τον… έβαζε από την μπροστινή πόρτα της Συμμαχίας. Μάλιστα, είχαν αποκαλυφθεί υπόγειες συζητήσεις τους που σκοπό είχαν να πλήξουν τον Μπάιντεν και ως αντάλλαγμα ο Τραμπ θα του έδινε το «πάσο» για το ΝΑΤΟ. Τι ειρωνεία, τώρα ζητάει από τον Μπάιντεν να τον στηρίξει για το ίδιο αίτημα με πιο επιτακτικό τρόπο.

Σταθερά διακείμενος υπέρ της Ε.Ε. (όπως και του ΝΑΤΟ) ο Ζελένσκι θεωρούσε και τώρα το θεωρεί ακόμη περισσότερο πως είναι ο μόνος δρόμος να πάψει η Ουκρανία να είναι το αποπαίδι της Ρωσίας και να αποκτήσει δική της υπόσταση. Παράλληλα, είχε δεσμευτεί πως θα σταματούσε τον πόλεμο στο Ντονμπάς μέσω διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία. Τον πρόλαβαν, όμως, οι εξελίξεις.

Aπό κωμικός ηθοποιός… πρόεδρος της Ουκρανίας (Φωτογραφία: marca.com).

Επιμένει πως οι ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (ΛΔΝ και ΛΔΛ) είναι «μαριονέτες» της Ρωσίας και «δεν έχει κανένα νόημα να μιλήσει μαζί τους», ενώ ως υποψήφιος πρόεδρος είχε επισημάνει πως δεν υπήρχε περίπτωση να υπογράψει αμνηστία για τους μαχητές της ΛΔΝ και ΛΔΛ καθώς είναι μέρος της συμφωνίας του Μινσκ, την οποία συνυπέγραψε η Ουκρανία.

Οι μετοχές του ανέβηκαν κατακόρυφα όταν αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα έπειτα από προτροπή του Μπάιντεν.

Και κάπου εκεί, φαίνεται πως η ιστορία του χρωστάει. Ερχεται η στιγμή του μεγαλείου και του ηρωισμού που ούτε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Σαν να του δόθηκε ο καλύτερος ρόλος σε έναν αιματοβαμμένο θίασο. Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ανέδειξε το μέταλλο ενός ηγέτη που δεν σου γέμιζε το μάτι. Αίφνης, ο 44χρονος Ζελένσκι (γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1978, στο Κριβί Ριχ, της Ουκρανικής ΣΣΔ, σημερινή Ουκρανία) έγινε ο πολιτικός άντρας που κάτω από τις αδύναμες φτερούγες του έχει εναποθέσει ο ουκρανικός λαός τις ελπίδες του.

Οι μετοχές του ανέβηκαν κατακόρυφα όταν αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα έπειτα από προτροπή του Μπάιντεν (όπως έχει αναφερθεί). Καθημερινά μιλάει μέσω βιντεοκλήσεων στον λαό του ή σε διεθνή fora φορώντας ένα χακί κοντομάνικο μπλουζάκι και όντας κρυμμένος σε κάποιο καταφύγιο του προεδρικού μεγάρου. Είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός ζώντας τον μύθο του ή βλέποντάς τον να εξαπλώνεται. Οι φήμες λένε πως διάφοροι παραστρατιωτικοί κυνηγοί κεφαλών προερχόμενοι από τη Ρωσία σκοπεύουν να τον βγάλουν από τη μέση. Αυτός ο κίνδυνος τον κάνει ακόμη πιο συμπαθή.

Ποιος θα το περίμενε; Την πρώτη εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία την παρακολούθησε από την τηλεόραση και μάλιστα δώρισε 1 εκατομμύριο χρίβνιες στον ουκρανικό στρατό με αποτέλεσμα, ρώσοι πολιτικοί και καλλιτέχνες να ζητήσουν την απαγόρευση των δικών του έργων στη Ρωσία. Σήμερα ζει την εισβολή ως πρωταγωνιστής ενός σκληρού έργου με άδηλη κατάληξη.

Από τις κωμωδίες στο δράμα του πολέμου (Φωτογραφία:Sergei SUPINSKY / AFP).

H τελευταία του ομιλία στην Ευρωβουλή, ειδικά το σημείο όπου τελειώνει τον λόγο του υψώνοντας τη γροθιά του, προκάλεσε ρίγη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να τον χειροκροτούν παρατεταμένα και γεμάτοι συγκίνηση.

Είναι, λοιπόν, ο Ζελένσκι ο κατάλληλος άνθρωπος στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ουκρανικής ιστορίας; Μπορεί ένα μειράκιο της πολιτικής να τα βάλει με τον δαιμονικό Πούτιν και να τον νικήσει στον κατ’ ουσίαν προνομιακό πεδίο του ρώσου προέδρου;

Πρόσφατα ο συγγραφέας Πίτερ Φοξ τον χαρακτήρισε σύμφωνο Μακκαβαίο.

Αυτή τη στιγμή έχει τραβήξει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Μπορεί ως ηθοποιός να το χαίρεται, αλλά ως πολιτικός μάλλον αισθάνεται την πίεση. Ιδιαιτέρως όταν γνωρίζει ότι υπάρχει σφοδρή πιθανότητα να μην έχει χώρα έπειτα από λίγο καιρό.

ΥΓ: Οσοι τον κατηγορούν ότι έχει σχέση με την ακροδεξιά ή με νεοναζί θύλακες, καλό είναι να ξέρουν πως έχει εβραϊκές ρίζες, ενώ πρόσφατα ο συγγραφέας Πίτερ Φοξ τον χαρακτήρισε σύγχρονο Μακκαβαίο για τον απέλπιδο αγώνα που δίνει καθημερινά να διατηρήσει η χώρα του την ακεραιότητά της.

 

Διαβάστε ακόμα: Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο ρόλος της ρωσικής και ουκρανικής μαφίας στον πόλεμο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top