Έξι κτίρια, το καθένα με την μοναδική και ιδιαίτερη φυσιογνωμία του, στεγάζουν τους εργαζόμενους της Teleperformance, σε ένα συγκρότημα 18.000 τ.μ. στο Μοσχάτο (Φωτογραφία: Γ. Σφακιανάκης).

  Ενα μικρό πλανητικό χωριό έχει ξεφυτρώσει στο Μοσχάτο, δίπλα στην Κεντρική Λαχαναγορά, ένα υπό κατασκευή συγκρότημα 18.000 τ.μ. ανωδομής, που μέρος του ήδη λειτουργεί και μέρος του οδεύει προς την ολοκλήρωση. Έξι κτίρια, το καθένα με την μοναδική και ιδιαίτερη φυσιογνωμία του, στεγάζουν τους εργαζόμενους της Teleperformance, ηγέτιδας παγκοσμίως στο χώρο της παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης. Οι εξυπηρετούμενες επιχειρήσεις (ως επί το πλείστον πολυεθνικές με «τρανταχτά» ονόματα) όπως και οι εργαζόμενοι προέρχονται από όλο τον κόσμο, για αυτό και το κάθε κτίριο εμπνέεται θεματικά από μια ήπειρο, από την οποία έχει πάρει και το όνομά του: ΑΜΕΡΙΚΗ, ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ, ΑΣΙΑ, ΑΦΡΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΗ, ΩΚΕΑΝΙΑ.

  Το ΕΝΑ campus της Teleperformance αποτελεί περίπτωση-υπόδειγμα για το πώς λειτουργεί η KN Group και για το τι μπορεί να πετύχει.

  Η μικρή αυτή οικουμένη είναι δημιούργημα του Κωνσταντίνου Στραταντωνάκη και της ομάδας του στην KN Group. Η KN Group είναι μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση που αντικείμενο της είναι να δημιουργεί κυριολεκτικά θέσεις εργασίας. Ως workplace strategist, η  KN Group βοηθά εταιρείες κάθε μεγέθους να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ιδανικούς εργασιακούς χώρους. Το ΕΝΑ campus της Teleperformance αποτελεί περίπτωση-υπόδειγμα για το πώς λειτουργεί η KN Group και για το τι μπορεί να πετύχει. Το όνομα εκφράζει την προσδοκία άνθρωποι από τις έξι (έστω, πέντε είναι οι κατοικημένες) ηπείρους και από κάθε λογής διαφορετικό υπόβαθρο να συνέλθουν σε ΕΝΑ μέρος, σε έναν κοινό τόπο για να συνεργαστούν.

  Το ΕΝΑ campus της Teleperformance αποτελεί περίπτωση-υπόδειγμα για το πως λειτουργεί η KN Group και για το τι μπορεί να πετύχει (Φωτογραφία: Σ. Μιχαήλ).

  Όμως θα μπορούσε να εκφράσει και τον τρόπο που η KN Group λειτούργησε σε μια ολιστική προσέγγιση για να δημιουργήσει το συγκεκριμένο έργο. Ξεκινώντας από τη σύλληψη του concept στη συνέχεια βρήκε τη  συνισταμένη ανάμεσα στις ανάγκες και απαιτήσεις του πελάτη, του ιδιοκτήτη του χώρου, των αρχιτεκτονικών και σχεδιαστικών επιλογών της, των διαφόρων προμηθευτών, των τελικών χρηστών.

  Η KN Group λειτούργησε σε μια ολιστική προσέγγιση για να δημιουργήσει το συγκεκριμένο έργο (Φωτογραφία: Γ. Δρακουλίδης).

  Επιπλέον διαμόρφωσε την φυσική υπόσταση των χώρων με τέτοιο τρόπο ώστε η οπτική ταυτότητα της κάθε εταιρείας που εξυπηρετείται στο εκάστοτε τηλεφωνικό κέντρο να συνυπάρχει με τον ενιαίο χαρακτήρα του έργου. Αυτό είναι κάτι που η KN Group πέτυχε χάρις στη συνέργεια των διαφορετικών ειδικοτήτων των ανθρώπων της. Κεντρικό κριτήριο πάντοτε είναι αυτό που θα παραλάβει ο πελάτης να είναι καλό και να είναι καλό και για τον εργαζόμενο.

  Ανοιχτοί χώροι, γραφεία που επικοινωνούν μεταξύ τους και άπλετος φωτισμός. Η εργασία δεν πρέπει να είναι καταναγκασμός (Φωτογραφία: Γ. Μεσσαριτάκης).

  Ξεχάστε τα ανήλιαγα γραφεία με τον αρρωστιάρικο φωτισμό, τα καταθλιπτικά έπιπλα από φτηνιάρικα υλικά που βγήκαν κουρασμένα από το εργοστάσιο.

  Αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται κάποιος όταν επισκεφτεί το ΕΝΑ campus. Είναι μια πραγματικά ευχάριστη εμπειρία. Ξεχάστε τα ανήλιαγα γραφεία με τον αρρωστιάρικο φωτισμό, τα καταθλιπτικά έπιπλα από φτηνιάρικα υλικά που βγήκαν κουρασμένα από το εργοστάσιο, όλα αυτά που λες και θέλουν να σου υπενθυμίζουν ότι η εργασία είναι ακόμα η ποινή του προπατορικού αμαρτήματος. Το ζητούμενο είναι χώροι που να προάγουν την υγεία και την παραγωγικότητα, να δημιουργούν ευχάριστο κλίμα και να ενθαρρύνουν την καλή συνέργεια μεταξύ των εργαζομένων.

  Το ζητούμενο είναι χώροι που να προάγουν την υγεία και την παραγωγικότητα, να δημιουργούν ευχάριστο κλίμα και να ενθαρρύνουν την καλή συνέργεια μεταξύ των εργαζομένων (Φωτογραφία: Γ. Μεσσαριτάκης).

  Επιπλέον, καθώς οι εργοδότες αναζητούν εργαζομένους που θα έλθουν από πολύ διαφορετικές χώρες να εργαστούν στην Ελλάδα, οι χώροι εργασίας οφείλουν να αναδεικνύουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, δηλαδή την ηλιοφάνεια και τον καλό καιρό, την πρόσβαση σε ευχάριστα φυσικά τοπία και σε καλές πρώτες ύλες φαγητού, και σε ό,τι τέλος πάντων έχει επιβιώσει από την ικανότητά μας να απολαμβάνουμε τη ζωή.

  Φροντισμένοι κοινόχρηστοι χώροι διαλειμμάτων και αναψυχής, ενώ δεν λείπει το πράσινο που περιβάλλει εντός και εκτός τα κτίρια (Φωτογραφία: Γ. Δρακουλίδης).

  Τα γενικά χαρακτηριστικά των χώρων εργασίας του ΕΝΑ campus είναι η σύγχρονη αισθητική που δεν φοβάται το χρώμα, ο φυσικός φωτισμός, η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η ύπαρξη φροντισμένων κοινόχρηστων χώρων διαλειμμάτων και αναψυχής, το πράσινο που περιβάλλει τα κτίρια, η προσεγμένη λεπτομέρεια.

  Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων συμβαδίζει με το σύγχρονο design (Φωτογραφία: Γ. Μεσσαριτάκης).

  Εξειδικευμένα, κάθε κτίριο εμπνέεται από την ήπειρο από την οποία έχει ονομαστεί, ώστε κάθε ένα να έχει εξατομικευμένο χαρακτήρα.

  Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι σημεία ειδικού ενδιαφέροντος και φροντίδας και όχι αδιάφορα μέρη του κάθε κτιρίου.

  Το κτίριο ΑΜΕΡΙΚΗ έχει μια αύρα ‘80s σχεδιασμένη έτσι ώστε μέσω του ντιζάιν η εταιρική εικόνα να ταυτίζεται άμεσα με τον αμερικανικό κολοσσό που στεγάζει, ακόμα και αν απουσιάζουν καθαυτά τα λογότυπά του.

  Το κτίριο ΑΜΕΡΙΚΗ έχει μια αύρα ‘80s (Φωτογραφία: Γ. Δρακουλίδης).

  Το κτίριο ΑΣΙΑ θα μπορούσε να βρίσκεται στο Τόκιο και οι ιαπωνικές κούκλες της προθήκης στην είσοδο μιλάνε στην ψυχή κάθε εργαζόμενου από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

  Oι ιαπωνικές κούκλες της προθήκης στην είσοδο μιλάνε στην ψυχή κάθε εργαζόμενου από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου (Φωτογραφία: Γ. Σφακιανάκης).

  Στο κτίριο ΑΦΡΙΚΗ κυριαρχούν τα έντονα χρώματα και το αναψυκτήριο μοιάζει να έχει έλθει από το Λάγος. Στον αντίποδα βρίσκεται η ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ με τα ψυχρά χρώματα και την ελαφρώς… «αρκτική» αισθητική.

  Το κτίριο ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ με τα ψυχρά χρώματα και την ελαφρώς… «αρκτική» αισθητική (Φωτογραφία: Γ. Μεσσαριτάκης).

  Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι σημεία ειδικού ενδιαφέροντος και φροντίδας. Είναι οι χώροι που πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε ο χρόνος των διαλειμμάτων να αξιοποιείται στο μέγιστο. Άνετα καθίσματα, ευρηματικό ντιζάιν, κοινωνικά παιχνίδια αλλά και μικρές βιβλιοθήκες, με βιβλία σε πολλές γλώσσες, που ενημερώνουν για την ήπειρο που εμπνέει κάθε κτίριο, αλλά και με βιβλία για την Ελλάδα, επιλεγμένα και αυτά με προσοχή, για να τραβήξουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε θέματα που δεν θα τα βρει σε ένα τουριστικό app.

  Άνετα καθίσματα, ευρηματικό ντιζάιν, κοινωνικά παιχνίδια αλλά και μικρές βιβλιοθήκες, με βιβλία σε πολλές γλώσσες. Οι κοινόχρηστοι χώροι δεν πρέπει να είναι βαρετοί (Φωτογραφία: Γ. Μεσσαριτάκης).

  Καθώς παρατηρώ τους εργαζόμενους που έρχονται και φεύγουν σε μικρές ομάδες στο αναψυκτήριο, χαλαρούς, φιλικούς, ήρεμους, προς στιγμήν έχω την εντύπωση ότι συμμετέχουμε σε διαφημιστικό σποτ, αλλά αυτή είναι η κανονικότητα που επιδιώκουν για τους πελάτες τους οι άνθρωποι της KN Group.

  Οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν ένα διάλειμμα από την εργασία του σε ένα ήρεμο περιβάλλον (Φωτογραφία: Γ. Σφακιανάκης).

  Οι εκπλήξεις συνεχίζονται και στους εξωτερικούς χώρους: υπάρχει υπαίθριο γυμναστήριο, ημιυπαίθριος χώρος γιόγκα και συναντήσεων, αλλά και ρεφλεξολογικό πάρκο. Πρόκειται για αύλιο χώρο με ειδικά εξογκώματα στο δάπεδο, η βάδιση επάνω στα οποία ενεργοποιεί τα νεύρα του πέλματος και μειώνει το στρες!

  Στους εξωτερικούς χώρους υπάρχει υπαίθριο γυμναστήριο, ημιυπαίθριος χώρος γιόγκα και συναντήσεων, αλλά και ρεφλεξολογικό πάρκο (Φωτογραφία: Γ. Σφακιανάκης).

  Ο τελευταίος σταθμός της περιήγησης είναι στο κλιμακοστάσιο του τρίτου ορόφου, για να θαυμάσουμε τη θέα στους λόφους της Αθήνας : Ακρόπολη, Λυκαβηττός, Φιλοπάππου. Μεσολαβούν και αρκετά άσχημα κτίρια, αλλά η μέρα είναι ωραία, και η θετική αίσθηση που υποβάλλει το φροντισμένο εσωτερικό προβάλλεται και στην εικόνα της πόλης, που φαίνεται πιο αισιόδοξη.

  Από το κλιμακοστάσιο του τρίτου ορόφου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα στους λόφους της Αθήνας : Ακρόπολη, Λυκαβηττός, Φιλοπάππου (Φωτογραφία: Γ. Σφακιανάκης).

  Σκέφτομαι ότι ίσως έχει φτάσει η εποχή που διάφορες πλευρές της πόλης μπορούν να μεταμορφωθούν σε έναν αστικό χώρο καλαίσθητο και λειτουργικό. Εδώ τουλάχιστον έχει γίνει ENA όμορφο ξεκίνημα.

  Στο ασιατικής αισθητικής χώρο εργασίας και με θέα την Ακρόπολη. Το ιδανικό περιβάλλον εργασίας (Φωτογραφία: Γ. Δρακουλίδης).

   

   

  Διαβάστε ακόμα: Piraeus Port Plaza – επισκεφτήκαμε το πρότζεκτ που φέρνει το μέλλον στον Πειραιά.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top