Μια από τις εισόδους του ξενοδοχείου.

  Oι κρυφές γωνιές της Αθήνας. Ναι, ξέρουμε είναι τόσες πολλές που μετατρέπουν αυτομάτως την πρωτεύουσα σε ένα χάρτη θησαυρού που πρέπει να τον ανακαλύψεις από την αρχή – κι ας νομίζεις πως τον ξέρεις απέξω. Τα τελευταία χρόνια το κλεινόν άστυ αναδιαμορφώνεται σταδιακά με παρεμβάσεις που λειτουργούν προσθετικά στον χαρακτήρα της.

  Παλαιά κτίρια μιας άλλης εποχής έρχονται στα χέρια εμπνευσμένων αρχιτεκτόνων που τα μετατρέπουν σε καλόγουστα ξενοδοχεία. Διατηρώντας την πατίνα του αστικού παρελθόντος τους και προσθέτοντας ευδιάκριτες πινελιές μοντερνισμού και κοσμοπολίτικης αισθητικής. Μόλις σας περιγράψαμε μια βασική πτυχή του boutique ξενοδοχείου Mira Me Athens.

  Σημασία στη λεπτομέρεια. Μέσα και έξω από το ξενοδοχείο.

  Πριν καν εισέλθεις στο ξενοδοχείο, το πρώτο που σου προκαλεί θετική εντύπωση είναι ο «διάλογος» του κτιρίου με την ιστορικότητα της Ερμού.

  Πριν καν εισέλθεις στο ξενοδοχείο, έτσι ώστε να έχεις σφαιρική άποψη, το πρώτο που σου προκαλεί θετική εντύπωση είναι o «ήσυχος» «διάλογος» του κτιρίου με την ιστορικότητα της Ερμού. Σε μια από τις… αθηναϊκότερες γειτονιές της πρωτεύουσας, το Mira Me σε προτρέπει να το κοιτάξεις (όπως θα μπορούσε να μεταφραστεί το ισπανικό όνομά του), αλλά δεν σου «φωνάζει» με την παρουσία του.

  Κοιτώντας την Ακρόπολη. Η φωτογραφία είναι πραγματική και όχι καρτ ποστάλ.

  Το ξενοδοχείο βρίσκεται χαμηλά στην οδό Ερμού (στον αριθμό 118), λίγα μέτρα από την πλατεία Ασωμάτων. Σε ένα πανέμορφο σημείο όπου ωστόσο δεν συνωστίζονται ξενοδοχεία. Έτσι, εντάσσεται γλυκά σε μια περιοχή με πλούσιο παρελθόν και συνδιαμορφώνει τον μελλοντικό χαρακτήρα της. Να γιατί το εν λόγω ξενοδοχείου είναι μια ευπρόσδεκτη ένδειξη ήπιας ένταξης στο χώρο.

  To κτίριο που στεγάζει το Mira Me είναι μια τυπική αθηναϊκή κατοικία του 1925 με το εμπορικό της στο ισόγειο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα.

  To κτίριο που στεγάζει το Mira Me είναι μια αρχοντική αθηναϊκή κατοικία του 1925 με το εμπορικό της κατάστημα στο ισόγειο, που έχει βεβαίως χαρακτηριστεί διατηρητέα. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα urban boutique hotel με χώρους εστίασης που να εξυπηρετεί ενοίκους και περαστικούς, να εκφράζει το ζωντανό χαρακτήρα της αιώνιας Αθήνας και να γεφυρώνει στους χώρους του την κλασική παράδοση με το μοντέρνο πνεύμα.

  Το all-day bistrot που βλέπει στην Ερμού ανακαλεί κι αυτό με τη σειρά του άλλες εποχές.

  Το εγχείρημα λόγω της ιδιαιτερότητας του ήταν μεγάλη πρόκληση για τον αρχιτέκτονα Γιάννη Ζαχαράκη των – a+ architects που ανέλαβε να φέρει το έργο εις πέρας τόσο αρχιτεκτονικά όσο και διακοσμητικά. Τα δωμάτια, επτά στον αριθμό, μοιράζονται στους δύο ορόφους του κτίσματος, στο ισόγειο βρίσκεται η ρεσεψιόν και το all-day bistrot, ενώ στην ταράτσα δημιουργήθηκε ένα εστιατόριο με bar και πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα.

  «Θέλαμε να επαναφέρουμε το κτίριο στην αρχική του μορφή, να αναδημιουργήσουμε την εικόνα ενός αρχοντικού του αθηναϊκού μεσοπολέμου, κάνοντας όμως και τη σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν» εξηγεί ο αρχιτέκτων Γιάννης Ζαχαράκης.

  Τα πατώματα ντύθηκαν με παρκέ σε ξύλινο γαλλικό ψαροκόκαλο και τα γύψινα διακοσμητικά και οι ροζέτες στις οροφές ανακατασκευάστηκαν.

  Κάποια από τα δωμάτια βλέπουν απευθείας την Ακρόπολη.

  Έτσι στην είσοδο με τη ρεσεψιόν, από τη μια έχουν κρατηθεί εμφανή τα δομικά στοιχεία που προϋπήρχαν, όπως το μπετόν και η πέτρα, ενώ ο δυναμικός καμπυλόγραμμος πάγκος κατασκευάστηκε από λευκό corian, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα αντίστιξη. Καταλυτικό στοιχείο το φωτιστικό Infinito του Davide Groppi που αποτέλεσε και το σημείο αναφοράς για τον σχεδιασμό του χώρου.

  Amenities της Molton Brown για στιγμές προσωπικής ευεξίας.

  Τα επτά δωμάτια, το καθένα με το δικό του μπαλκόνι, χωρίζονται σε τρεις τύπους:  Signature Suite, Deluxe Room και Superior Room / Family Room, με κάποια από αυτά να βλέπουν απευθείας στην Ακρόπολη. Και εδώ η ιδέα ήταν να επανέλθουν τα δωμάτια στην αρχική τους μορφή. Για να ανασυσταθεί το κλίμα της εποχής τα πατώματα ντύθηκαν με παρκέ από ξύλινο γαλλικό ψαροκόκαλο και τα γύψινα διακοσμητικά και οι ροζέτες στις οροφές ανακατασκευάστηκαν εκ νέου.

  Μοντέρνα φωτιστικά κάνουν την ανατροπή. Οργάντζα, λινό και βελούδο ντύνουν παράθυρα και έπιπλα, πολλά από τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για την περίσταση, με την  παλέτα των χρωμάτων να  κινείται σε παλ, γήινους και γκρι τόνους. Όσο για τα μπάνια, αυτά υιοθετούν το μαρμάρινο look της εποχής, εξοπλισμένα όμως με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

  Στους διαδρόμους έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Αδαμάκος, ο Φασιανός, ο Παρμακέλης δίνουν τον τόνο. Η γενική αίσθηση είναι αυτή της ήρεμης πολυτέλειας και της ουσιαστικής κομψότητας ενσωματώνοντας το παρελθόν και το παρόν, το κλασικό και το μοντέρνο, τον τοπικό χαρακτήρα δοσμένο με κοσμοπολίτικο πνεύμα.

  Η θέα είναι, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή.

  Το Mira Me μπορεί να στεγάσει τα όνειρά μας (κυριολεκτικώς, όταν κοιμόμαστε στα δωμάτια του), αλλά και την όρεξή μας. Μεγάλο ατού του είναι τα δύο εστιατόρια που διαθέτει, τόσο χάρη στην προνομιακή θέση τους σε άμεση «διάδραση» με την ιστορική γειτονιά που βρίσκεται όσο και για τη φιλοσοφία της κουζίνας τους.

  Το Mira Me διαθέτει επτά δωμάτια, το καθένα με το δικό του μπαλκόνι.

  Το ιδανικό -καιρού επιτρέποντος- είναι να δοκιμάζεις τα πιάτα της αρεσκείας σου στο rooftop: είναι ίσως μία από τις ωραιότερες ταράτσες αυτής της πόλης. Και δεν είναι μόνο η απρόσκοπτη, σε απόσταση αναπνοής θέα της Ακρόπολης, της Αγοράς και των άλλων μνημείων, αλλά και οι εικόνες της πρωτεύουσας όπως αυτή πραγματικά είναι. Γι αυτό και οι διακοσμητικοί τόνοι εδώ κρατήθηκαν χαμηλά με έπιπλα λιτού design  και διακριτικό φωτισμό αφήνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αθήνα.

  Πίσω από το μπαρ, η μεγάλη ξύλινη ραφιέρα με τα τορναριστά στοιχεία θυμίζει φαρμακείο του μεσοπολέμου.

  Η ηρεμία που σου μεταφέρει το εσωτερικό είναι γοητευτική.

  Από τον αρωματικό καφέ της taf για ξεκίνημα, στα cocktails για βραδινό επίλογο, όλα είναι προσεγμένα.

  Στο ισόγειο, το all-day bistrot που βλέπει στην Ερμού ανακαλεί κι αυτό με τη σειρά του άλλες εποχές, εκφράζοντας την ίδια στιγμή την ζωντάνια και τον πολύπλευρο χαρακτήρα της συνοικίας που το περιβάλλει. Πίσω από το μπαρ, η μεγάλη ξύλινη ραφιέρα με τα τορναριστά στοιχεία θυμίζει φαρμακείο του μεσοπολέμου και η αυτόφωτη ταπετσαρία που απεικονίζει πολυελαίους φέρνει με ένα twist στο προσκήνιο μεγαλεία από το παρελθόν, σαν ένα σκηνικό μιας κινηματογραφικής ταινίας που το σενάριο της γράφεται καθημερινά από τους επισκέπτες του χώρου.

  Ακόμη και η αισθητική του μπαρ παραπέμπει σε κάτι από παλιά Αθήνα.

  Το κομμάτι της γεύσης είναι ιδιαιτέρως προσεγμένο στο Mira Me. Από τον αρωματικό καφέ της taf για ξεκίνημα, στο πλούσιο à la carte πρωινό και brunch, στο φίνο comfort food και τα cocktails, όλα είναι φτιαγμένα με μαεστρία από τις καλύτερες πρώτες ύλες, με εποχιακά φρούτα και λαχανικά από επιλεγμένες φάρμες, μποστάνια και μικρούς παραγωγούς και φυσικά, όλα «χειροποίητα» από την μπριγάδα.

  Η τέχνη είναι οργανικό μέρος της αισθητικής του ξενοδοχείου.

  Εχουμε να κάνουμε με μεσογειακή κουζίνα με κάποιες επιρροές από την Ασία, δοσμένη με εξελιγμένες τεχνικές, με τη γεύση να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Φρέσκα ψάρια, pasta & risotti, χειροποίητα ψωμιά και γλυκά, με ιδιαίτερες γεύσεις και υφές. Τα πιάτα ημέρας είναι μέσα στο πρόγραμμα, κυρίως με κρέατα ιδιαίτερης κοπής.

  Η κουζίνα του rooftop είναι αξιώσεων.

  Οσο για τη λίστα κρασιών, είναι σχεδιασμένη με φροντίδα, ενώ ανάμεσα στις επιλογές σε μπύρες θα βρει κανείς την Delphi και τη Marea, δυο ελληνικές φρέσκες και πολύ ιδιαίτερες ετικέτες μπύρας από την μικροζυθοποιία ELIXI της Χαλκίδας. Kι επειδή η επιτόπια έρευνα είναι πάντα η καλύτερη και η ουσιαστικότερη, εμείς πολύ πρόσφατα είχαμε δοκιμάσει τα πιάτα του Μira Me και είχαμε αποφανθεί θετικά.

  Το Mira Me βρίσκεται πολύ κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, στο Μοναστηράκι, την Πλάκα και το Θησείο.

  Χορταστικά sandos για brunch και το Σαββατοκύριακο.

  Τι κάνεις αφού δοκιμάσεις όλα αυτά τα εκλεκτά εδέσματα; Εχεις δύο πολύ καλές επιλογές με επίκεντρο το Mira Me. Είτε μένεις στην ταράτσα και αγναντεύεις την Αθήνα είτε κάνεις μια βόλτα και δίχως να το καταλάβεις (να ένα ακόμη προνόμιο του ξενοδοχείου) βρίσκεσαι αμέσως στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, στο Μοναστηράκι, την Πλάκα και το Θησείο.

  To Μira Me βρίσκεται πολύ κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Εδώ, η θέα στο Θησείο.

  Κάπως έτσι απολαμβάνεις μια πολύ ζωντανή γειτονιά που έχει κρατήσει σχεδόν αναλλοίωτο τον χαρακτήρα της εδώ και δεκαετίες. Είναι τα μικρομάγαζα και τα σιδηρουργεία, τα παλιατζίδικα και οι αποθήκες. Είναι όμως και όλα αυτά τα νέας κοπής καταστήματα, καφέ και εστιατόρια που ενσωματώθηκαν σε μια περιοχή που σφύζει από ζωή. Και λίγο πιο πάνω η εμπορική Ερμού, το Σύνταγμα με τα πόδια ή μία στάση με το μετρό.

   

  //MIRA ΜΕ Athens Boutique Hotel, Restaurant Bar, Ερμού 118, 10554 Αθήνα τηλ.: 2152151930 – 2152151931,  [email protected]www.mirameathens.com

   

  Διαβάστε ακόμα: Η έκπληξη του δείπνου στο «Míra Μe»: χαλαρή αύρα, κορυφαία θέα, ελκυστικό μενού.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top