Zografakis2

  «Είναι δύσκολο να είσαι μακριά από το σπίτι σου και να παίρνεις ρίσκο. Αν δεν τολμήσεις, όμως, ποτέ δεν ξέρεις αν αυτό που έχεις στο μυαλό σου θα πάει καλά ή όχι».

  Πόσο αναπάντεχα μπορεί να προκύψει μια καλή ιδέα; Αυτή του Μανώλη Ζωγραφάκη «πυροδοτήθηκε» από σπόντα. Μέσω ζωδίων! Ήταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν, όντας άνεργος και δίχως μόνιμη στέγη στο Λονδίνο, έλαβε ένα σαφές, σχεδόν καρμικό, μήνυμα από την κοπέλα του: «Το ζώδιό σου λέει πως πρέπει να μετατρέψεις τη ρουτίνα σου σε κάτι δημιουργικό, να φτιάξεις κάτι δικό σου». Έτσι ακριβώς έγινε. Αποφάσισε να μετουσιώσει την εμπειρία του στον τομέα αναζήτησης δουλειάς και κατοικίας σε μια απολύτως χρηστική για τον επισκέπτη ιστοσελίδα. Τον Μάιο του 2012 γεννήθηκε το brokeinlondon.com. Ένα ιδιαίτερο success story, ικανό να ενθαρρύνει κάθε νέο που διστάζει να τολμήσει, να σπάσει τα όρια, να δημιουργήσει.

  Το brokeinlondon.com δεν είναι μια ιστοσελίδα η οποία θα σου βρει δουλειά. Είναι, όμως, η ιστοσελίδα που θα σου πει πού πρέπει να ψάξεις για να έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας και μίνιμουμ ταλαιπωρία. Λειτουργεί ως μια βάση δεδομένων από websites που προσφέρουν λύσεις στους τομείς της εργασίας, της διαμονής, της διασκέδασης, της μετακίνησης και των αγορών. «Είναι ένα site που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για κάποιον που δεν έχει δουλειά, σπίτι και γενικότερα λεφτά στο Λονδίνο», εξηγεί ο ίδιος, και συμπληρώνει: «Κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση των συγκεκριμένων ιστοσελίδων και έχουμε απευθείας links που σε στέλνουν εκεί που θες, δίχως να χάνεις χρόνο ψάχνοντας».

  «Όταν υπάρχουν δυσκολίες προσπαθείς παραπάνω για να τα βγάλεις πέρα, κι αυτό σημαίνει πως μπορείς να γίνεις πιο δημιουργικός, πιο εργατικός. Βγαίνει στην επιφάνεια ο καλύτερός σου εαυτός».

  Η δημιουργία του brokeinlondon.com δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο Ζωγραφάκης χρειάστηκε να αφιερώσει δέκα μήνες για τη δημιουργία του database και ακολούθως άλλον έναν χρόνο για να υλοποιήσει την ιδέα του. Ταυτόχρονα εργαζόταν σε τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα. Ακόμα και σήμερα, που ο κόπος του έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς με τις σχετικές ιστοσελίδες να τον κυνηγούν για να τις εντάξει στο πελατολόγιό του και τη φήμη του brokeinlondon να φτάνει μέχρι το Time Out, το κορυφαίο περιοδικό πόλης στο Λονδίνο, τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

  BROKEINLONDON-LOGO

  Το brokeinlondon.com σε λίγο καιρό θα αποκτήσει και ελληνικό «αδερφάκι», το brokeinathens, με στόχο στο μέλλον η «οικογένεια» να μεγαλώσει κι άλλο.

  «Είναι δύσκολο να είσαι μακριά από το σπίτι σου και να παίρνεις ρίσκο δίχως να ξέρεις τι θα γίνει», εξηγεί. «Αν δεν τολμήσεις, όμως, ποτέ δεν ξέρεις αν αυτό που έχεις στο μυαλό σου θα πάει καλά ή όχι. Προσωπικά, θα μπορούσα, αντί να κάνω το site, να πάρω το επίδομα ανεργίας, να μου πληρώνουν και το σπίτι, κι εγώ κάνω κάτι άλλο. Αν είσαι στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο να στήσεις κάτι δικό σου, το οποίο μετράει και στο βιογραφικό σου, γιατί δείχνει πως έχεις θέληση, πίστη στις δυνατότητές σου, μεθοδικότητα και οργανωτικές ικανότητες».

  Ο Μανώλης Ζωγραφάκης έφυγε από την Ελλάδα το 2010 με… άδεια βαλίτσα. «Εννοείται πως η κρίση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες», λέει σήμερα, ως επιχειρηματίας πλέον στο Λονδίνο, και καταλήγει: «Όταν υπάρχουν δυσκολίες προσπαθείς παραπάνω για να τα βγάλεις πέρα, κι αυτό σημαίνει πως μπορείς να γίνεις πιο δημιουργικός, πιο εργατικός. Βγαίνει στην επιφάνεια ο καλύτερός σου εαυτός».

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top