Το VOLVO V90 Cross Country είναι ένα ικανό αυτοκίνητο παντός δρόμου αλλά και με δυνατότητες κίνησης off-road. (Αποκλειστική φωτογράφηση από την Ολυμπία Κρασαγάκη)

– Πότε άρχισε το μεγάλο της ζωής σας «ταξίδι» στο δρόμο του κρασιού; Τι σας ενέπνευσε, ποιος ήταν ο πρώτος «σπινθήρας στα μπουζί» για να ξεκινήσετε;
Μεγάλωσα σε οικογένεια που είχε παράδοση γενεών στη γαστρονομία. Τέσσερις γενιές ζαχαροπλαστικής δεν τις λες και λίγες. Η γεύση, το άρωμα, οι πολλαπλές γευστικές μνήμες, έχουν «εμποτίσει» την ιστορία της οικογένειάς μου. Το «μπόλιασμά» μου με το χώρο του κρασιού έγινε όντας φοιτητής στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ. Μια προτροπή του καθηγητή μου στην οινολογία ήταν ο ικανός «σπινθήρας στα μπουζί» της οινικής μου εκπαίδευσης. Οι στροφές ξεπέρασαν τον κόφτη από τη στιγμή που ξεκίνησα τις σπουδές μου στο πανεπιστημιακό τμήμα Οινολογίας του Victor Segalen Bordeaux II.

– Ποιες «αποσκευές» έχετε πάντα μαζί σας στη δύσκολη διαδρομή της καταξίωσης;
Η καρδιά της επιτυχίας είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο όνειρο. Τα λάθη και οι αποτυχίες μας είναι οι πιο ασφαλείς οδηγοί μας. Η εμπειρία που συσσωρεύεται και παντρεύεται με το άσβεστο πάθος της δημιουργίας οδηγούν σε έναν προορισμό: «Πώς θα γίνουμε καλύτεροι».

– Πότε «πατάτε γκάζι» σε μια πρόκληση και πότε επιλέγετε την ασφάλεια και «πατάτε φρένο»;
Οι… προκλητικές «στροφές» απαιτούν την είσοδο με κατάλληλη ταχύτητα και προσεγμένο, «τσιμπητό» γκάζι μέχρι την έξοδο από αυτήν. Τότε η στροφή έχει μικρότερη χρονική διάρκεια, αλλά και βγαίνεις με μεγαλύτερη φόρα για το υπόλοιπο της διαδρομής.

«Οι… προκλητικές ‘’στροφές’’ απαιτούν την είσοδο με κατάλληλη ταχύτητα και προσεγμένο, ‘’τσιμπητό’’ γκάζι μέχρι την έξοδο από αυτήν. Τότε η στροφή έχει μικρότερη χρονική διάρκεια, αλλά και βγαίνεις με μεγαλύτερη φόρα για το υπόλοιπο της διαδρομής».

– Από πού αντλείτε τη δύναμη για να συνεχίσετε, όταν νιώσετε ότι φτάνετε σε «αδιέξοδο»;
Η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν έχεις φτάσει στα όριά σου, τότε είναι που έχεις άλλο τόσο! Ο άνθρωπος έχει απεριόριστες δυνατότητες. Αρκεί να το πιστέψει. Τα αδιέξοδα είναι προκλήσεις για την κατάκτηση του επόμενου στόχου.

«Τα λάθη και οι αποτυχίες μας είναι οι πιο ασφαλείς οδηγοί μας».

– Τι είδους «σέρβις» προσφέρετε στον εαυτό σας για να ανανεώνεστε και να είστε αποδοτικός;
Πάνω από 140 ημέρες το χρόνο συναντώ όμορφους ανθρώπους σε περισσότερες από 30 χώρες, προωθώντας το μεγαλείο, την ταυτότητα της ελληνικής φύσης και την εξέλιξη που έχει ο ελληνικός ποιοτικός οίνος. Οι ιδέες, οι απόψεις και η θετική ενέργεια κάποιων εξ αυτών μπορούν να αποτελέσουν το πιο ουσιαστικό «σέρβις» στη δύσκολη αυτή πορεία.

«Μια προτροπή του καθηγητή μου στην οινολογία ήταν ο ικανός ‘’σπινθήρας στα μπουζί’’ της οινικής μου εκπαίδευσης. Οι στροφές ξεπέρασαν τον κόφτη από τη στιγμή που ξεκίνησα τις σπουδές μου στο πανεπιστημιακό τμήμα Οινολογίας του Victor Segalen Bordeaux II».

– Πότε δίνετε το «τιμόνι» της ζωής και της καριέρας σας σε συνεργάτες, σε πρόσωπα εμπιστοσύνης, σε άτομα που αγαπάτε;
Ο πατέρας πότε βάζει το γιο του ή την κόρη του στη θέση του οδηγού τού αυτοκινήτου του; Όταν πιστεύει πραγματικά ότι η σωστή προετοιμασία και εκπαίδευση θα τους κάνει μια μέρα ικανούς οδηγούς στο όχημα της επιχείρησης, του οργανισμού, της ζωής τους.

Το ίδιο γίνεται και με τους συνεργάτες. Όλα ξεκινούν από μια απλή γνωριμία και η άοκνη και καθημερινή κοινή τους προσπάθεια μέσα σε μια ομάδα μάς καθιστά «μια οικογένεια».

Το τιμόνι το παίρνεις όταν το κερδίζεις…

– Ποια ήταν η πιο καθοριστική στιγμή στο δικό σας «σιρκουί» της καταξίωσης;
Υπήρξαν στιγμές που μπορούσες να αντιληφθείς πως από μια μη ορθή απόφασή σου ό,τι έφτιαξες την επόμενη στιγμή μπορεί και να εξαφανιστεί. Όταν ξεπερνάς αυτό το σημείο υπερνικάς τους φόβους σου και μπορείς να υλοποιήσεις τα όνειρά σου. Χωρίς κανέναν περιορισμό!

Καθοριστική είναι κάθε στιγμή της ζωής μας που οφείλουμε να αδράξουμε. Σε όλες αυτές τις στιγμές οι άνθρωποι που στέκονται δίπλα σου τις κάνουν μοναδικές.

«Η εμπειρία που συσσωρεύεται και παντρεύεται με το άσβεστο πάθος της δημιουργίας οδηγούν σε έναν προορισμό: Πώς θα γίνουμε καλύτεροι».

– Όταν συναντάτε μια σημαντική δυσκολία, συνεχίζετε απαρέγκλιτα ευθεία στο στόχο σας, στο όραμά σας, ή καμιά φορά στρίβετε το «τιμόνι»;
Το μέτρο κάθε καλλιτέχνη είναι η έμπνευσή του. Αυτή τον οδηγεί στην πρόκληση της δημιουργίας. Λατρεύω όταν, σε μια διαδρομή, βρω εκείνη την «κρυμμένη», ταπεινή στροφή, που «κόβει δρόμο» και με φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μου, τον τελικό προορισμό μου…

Κάποιες φορές τα μάτια βλέπουν μόνον ευθεία, αλλά η καρδιά ανακαλύπτει στροφές που συντομεύουν τη διαδρομή!

«Όταν έχεις φτάσει στα όριά σου, τότε είναι που έχεις άλλο τόσο».

– Σε μια φαινομενικά αξεπέραστη διαφωνία με κάποιον σημαντικό συνεργάτη σας πότε επιλέγετε τη «σύγκρουση»;
Όταν η αφορμή της εμπεριέχει πραγματικά το πρώτο συνθετικό της λέξης, δηλαδή το «συν».

– Στο μακρύ ταξίδι της επιτυχίας – καταξίωσης, σας πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό να σβήσετε τη «μηχανή»;
Δεν υπάρχει καμιά επιτυχία – καταξίωση. Όταν ανεβαίνεις έναν λόφο, τότε μπορείς να διακρίνεις την αμέσως επόμενη, ψηλότερη κορυφή στο βουνό που θέλεις να κατακτήσεις… Στο ενδιάμεσο –αναγκαστικά– συναντάς και καμιά κατηφόρα… Εκεί, μπορείς να σβήσεις τη «μηχανή» και να αφήσεις το όχημα να κυλήσει λίγο.

Το V90 Cross Country είναι ένα όχημα που σου δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας, με κορυφαία υλικά και minimal design, ενώ προσφέρει στον οδηγό και τους επιβάτες άνεση και ηρεμία.

– «Όλα είναι δρόμος»: Πώς το σχολιάζετε, πώς το έχετε κάνει πράξη στην ενασχόλησή σας;
Είναι 380 χιλιόμετρα. Κάθε μέρα. Η απόσταση που διανύω από την κατοικία μου μέχρι το οινοποιείο και πίσω στο σπίτι. Είναι ένας ατέλειωτος αλλά δημιουργικός δρόμος. Γεμάτος σκέψεις, όνειρα, αποφάσεις. Ή αλλιώς στροφές, βουνά, και φωτεινοί σηματοδότες. Η ασύγκριτη ομορφιά της ελληνικής φύσης όμως είναι πάντα εκεί, να σε συντροφεύει, να σε ξεκουράζει, να σε εμπνέει να συνεχίζεις.

– Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται όταν έρθει η ώρα να τραβήξετε «χειρόφρενο»;
Σαν το Κτήμα Άλφα Ερυθρός SMX του 2013 (από τις κορυφαίες χρονιές της δεκαετίας!): «…γεύση γενναιόδωρη, βελούδινη, στρογγυλή, ισορροπημένη, μεστή, με νότες βανίλιας, δρυός και μόκας… με επίγευση που χαρακτηρίζεται από γευστική ισορροπία και ώριμες τανίνες, … με μακρά παραμονή των αρωμάτων του… Ένας εξαιρετικός οίνος παλαίωσης».

 

Διαβάστε ακόμα: Χρύσανθος Πανάς – «Πηγαίνω ευθεία στη ζωή, δεν μου αρέσουν οι στροφές»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top